Grāmata par Latgali un 20.gadsimtu

Šajā rudenī klajā nāk literātes Ligijas Purinašas un vēsturnieka Kaspara Stroda populārzinātniskā grāmata par Latgales vēsturi 20.gadsimtā – “Laikmeta nospiedumi: 20.gadsimta Latgales stāsti”. Grāmatā apkopoti 37 dažādi vēstures stāsti, kas tapuši pēdējo gadu laikā. Izdevējs — biedrība “Hronologeja”.

Lielākā daļa no grāmatā iekļautajiem stāstiem līdz šim ir publicēti dažādos medijos, taču uzlaboti un pārveidoti tie vienkopus būs pieejami pirmoreiz. Stāsti nav ne monolīti, ne stilistiski vienādoti, tādā veidā uzsverot Latgales reģiona dažādību un neviennozīmīgi vērtēto vēsturisko pieredzi. Grāmata saturiski sadalīta vairākās daļās, uzmanību pievēršot dažādiem notikumiem un sociālajiem procesiem, Latgales institūciju tapšanai un to veidotājiem, kā arī zīmīgām un iedvesmojošām, traģiskām un mazāk zināmām Latgales personībām. Grāmata ir latviešu literārajā valodā.

Vēsturnieks Kaspars Strods par grāmatu saka tā: “Mēs ļoti gribējām, lai mūsu raksti un pētījumi nepazustu kaut kur digitālo mediju arhīvos, bet gan lai tas ir dzīvs un klātesošs apliecinājums tam, ka Latgales vēsture ir interesanta un ļoti savdabīga un ka to ir vērts pētīt un izzināt. Ja vismaz viens stāsts kādam liks aizdomāties, mēs ļoti priecāsimies. Var jau būt, ka mēs esam nedaudz vecmodīgi, bet, manuprāt, grāmata ir un būs vērtība jebkurā laikposmā. Šis ir mēģinājums kliedēt stereotipus par Latgali, parādīt, ka tā nepavisam nav tāda, kādu to varbūt esam iedomājušies.”

“Lēmums grāmatu izdot latviešu literārajā valodā bija ļoti likumsakarīgs. Varam jau pārdzīvot par daudzām lietām latgaliešu kultūrā un Latgales vēsturē, bet bieži aizmirstam, ka mūsu “pašsaprotamais” ir kaut kas absolūti nezināms citiem. Šī grāmata ir mēģinājums mest tiltus, pirmkārt, savstarpējai sapratnei, un, otrkārt, vēlmei izzināt Latgali visā tās daudzveidībā,” atklāj Ligija Purinaša.

Sākotnēji bija plānotas prezentācijas Rīgā, Daugavpilī un Rēzeknē, taču, ņemot vērā Covid-19 izplatību, un ieteikumus tā ierobežošanai, bija nolemts novembra izskaņā organizēt prezentāciju tikai Rēzeknē. Pagaidām nav skaidrs, vai tā būs iespējama klātienē. Ja tas tā nebūs, tad visticamāk ar saviem lasītājiem “Laikmeta nospiedumi: 20.gadsimta Latgales stāsti” autori tiksies tiešraidē sociālajos tīklos un biedrības “Hronologeja” lapā: www.facebook.com/hronologeja. Grāmatas eksemplārus paredzēts dāvināt Latgales reģiona bibliotēkām.

“Laikmeta nospiedumi: 20.gadsimta Latgales stāsti” zinātniskais redaktors ir Dmitrijs Oļehnovičs, literārā redaktore – Laura Melne. Grāmatas vizuālās koncepcijas autors – mākslinieks Raivis Nikolajevs. Grāmata tiek izdota ar Latgales reģionālās attīstības aģentūras, Valsts Kultūrkapitāla fonda un akciju sabiedrības “Latvijas Valsts meži” finansiālu atbalstu.

Biedrība “Hronologeja” dibināta 2019.gada sākumā ar mērķi veicināt Latgales kultūras procesu daudzveidību. Pagājušajā gadā tā izdeva Ligijas Purinašas dzejas krājumu “Sīvīte” (2019), kas tika atzinīgi vērtēts, tam piešķirot latgaliešu gada balvu “Boņuks 2019” un ierindojot to “Latvijas Literatūras gada balva 2020” nominantu vidū kā spilgtāko debiju.

Vairāk informācijas:  Kaspars Strods, hronologeja@gmail.com