„Dzejas dienas 2020” Daugavpilī

No 9. līdz 11.septembrim Daugavpilī un Daugavpils novadā norisināsies „Dzejas dienas”, kas ik gadu tiek rīkotas atzīmējot latviešu dzejnieka Raiņa dzimšanas dienu.

„Dzejas dienu” aktivitātes sāksies ar koncertprogrammu „Pieskarties”, kurā piedalās Ieva Saliete (klavesīns) un Anna Rancāne (dzeja). Koncertā skanēs gan mūsu laikabiedru R. Dubras un P.Vaska, gan pārlaicīgā J.S. Baha mūzika, kā arī izcilās dzejnieces Anna Rancānes dzeja. Kā norāda A. Rancāne: “Šī programma ir radusies šopavasar, ārkārtējās situācijas laikā, kad pasaule šķita kā sastingusi baismīgā pandēmijas klusumā, apjaušot zemeslodes un ikviena cilvēka  trauslumu un vārīgumu. Dzeja un mūzika programmā nav speciāli saskaņotas, bet tās ir kā glābiņš šim laikam, kurā fiziska pieskaršanās tiek uzskatīta par bīstamu un nevēlamu, bet cilvēki meklē cits citu caur garīgiem pieskārieniem.”

Pasākums notiks Vienības nama koncertzālē 9.septembrī plkst. 18:00 (bezmaksas ieejas biļetes iespējams saņemt Vienības nama kasēs no 2.septembra darba dienās plkst: 16:30 – 18:30). Vietu skaits ierobežots.

Šī gada dzejas svētkos jubileju svinēs ikgadējais dzejas krājums „Dzejas dienas 2020”, kas šogad pie lasītājiem nonāks jau 30.reizi. Šoreiz tajā ir apkopoti 40 Daugavpils pilsētas un novada dzejnieku darbi latviešu, latgaliešu, krievu, baltkrievu un poļu valodās. Pasākuma laikā būs iespēja tikties ar krājuma autoriem, kā arī aplūkot Latgales Centrālās bibliotēkas sagatavoto krājuma jubilejai veltīto literāro izstādi “Pa dzejas upi, plūstot laikam līdzi…”. Krājuma atklāšana notiks 10.septembrī plkst. 17:00 Vienības nama koncertzālē, pēc kā plkst. 19:00 turpināsies Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā ar „Brīvo mikrofonu”.

Raiņa dzimšanas dienā, 11.septembrī, plkst. 12:00 notiks piemiņas brīdis pie Raiņa tēva kapa vietas Luterāņu kapos, plkst. 13:00ziedu nolikšana pie Raiņa pieminekļa Daugavpils Universitātes skvērā (Vienības ielā 13), savukārt dienas turpinājumā no plkst. 17:00 visus laipni gaidīs Raiņa māja Berķenelē, kur notiks pasākums „Dzeja dziedē un spīgo”. Tā laikā būs iespēja apmeklēt Santas Kamaldiņas tekstildarbu un Ivara Krūmiņa fotogrāfiju izstādes “Saldus sapņus Lolītei” atklāšanas pasākumu, radošās meistardarbnīcas, Edgara Vanaga dzejoļu grāmatas “Kristāla sindroms” prezentāciju, Daugavpils novada Kultūras centra teātra trupas “Trešais variants” iestudējumu “I.Ziedonis “Epifānijs”” un noslēgumā, plkst. 22:00 teatralizētu uzvedumu “Spīgo…” ar gaismas un uguns elementiem.

 Dzejas dienu pasākumus rīko Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latgales Centrālo bibliotēku, Krievu kultūras centru un Raiņa māju Berķenelē. Atbalsta Daugavpils pilsētas dome, Vienības nams, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, Daugavpils novada dome.

Informējam, ka pasākumi var tikt fotografēti un filmēti Kultūras pārvaldes publicitātes un vēsturiskām vajadzībām. Pasākumu laikā lūdzam ievērot distancēšanās noteikumus.

 „Dzejas dienu 2020” programma atrodama Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes mājas lapā www.kultura.daugavpils.lv