Daugavpils zonālo valsts arhīvu pārveidos par Latgales reģiona arhīvu centru

Daugavpils zonālu arhīvu pārveidos par Latgales reģiona arhīvu centru.
Foto: Valsts nekustamie īpašumi

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) uzsāk būvdarbus Latvijas Nacionālā arhīva struktūrvienības – Daugavpils zonālā valsts arhīva, Komandanta ielā 9 energoefektivitātes paaugstināšanai.

Ēka nākotnē tiks attīstīta par Latgales reģiona arhīvu centru, informē VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

Nākotnē ēkā, kas atrodas Daugavpils cietokšņa teritorijā, paredzēts izveidot Latgales reģiona arhīvu centru, tajā izvietojot glabājamās vienības, kas šobrīd tiek uzglabātas Jēkabpils un Rēzeknes zonālajos arhīvos.

“Energoefektivitātes projekta rezultātā līdz 2022. gada rudenim plānots par vairāk nekā pusi samazināt apkures patēriņu ēkā – no 182.31 (kWh/m2 gadā) uz 71.29 (kWh/m2 gadā). Līdz ar siltuma un elektrības ietaupījumu, tiks ietaupīti iestādes un nodokļu maksātāju līdzekļi, kā arī tiks uzlabots arhīva tehniskais un estētiskais stāvoklis, organiskāk iekļaujot to pilsētvidē,” atklāj Kitija Gruškevica.

Īstenojot energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, ēkai tiks atjaunotas inženierkomunikācijas sistēmas, veikta iekšpagalma pamatu siltināšana, jumta siltināšana, ēkas ārsienu siltināšana, logu nomaiņa un logu apjoma samazināšana, ārdurvju nomaiņa, ventilācijas sistēmas tīrīšana un ēkas apkures sistēmas atjaunošana.

Plānoto darbu sarakstā, lai nodrošinātu piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem, iekļauta arī pandusa ierīkošana.

Ieceres īstenošanai – projekta izstrādei, autoruzraudzībai un būvdarbu veikšanai noslēgts līgums ar SIA “Builder Industry”.

Plānotās kopējās izmaksas –1, 7 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ēka nodota ekspluatācijā 1970. gadā. Ēka būvēta pēc tā laika pieejamam tehnoloģijām un izmantojot pieejamos materiālus – silikātķieģeļus.

Taisnstūra formas divstāvu ēka sastāv no sešām savstarpēji savienotam ēkām. Ēka izvietota valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa „Daugavpils cietoksnis ar priekštilta nocietinājumu” (valsts aizsardzības numurs 7428) teritorijā un ir tā daļa.