Daugavpils teātrī notikusi pirmizrāde „Bez lieciniekiem”

22.maijā Daugavpils teātris atsāka savu sezonu ar pirmizrādi jauniestudējumam „Bez lieciniekiem” (rež. O. Šapošņikovs), dāvājot skatītājiem iespēju atkal baudīt teātri klātienē.

Aktrise Jeļena Ņetjosina, kura izrādē „Bez lieciniekiem” izpilda jaunas aktrises Janas lomu, atzīmē, ka  dzīvā komunikācija ar skatītājiem, iespējams, ir vissvarīgākā lieta teātrī, kuru nav iespējams aizvietot, tāpēc atkal tikties ar skatītājiem ir neaprakstāma laime: „Bez emocijām, ko mēs dodam un saņemam pretī, bez skatītāja enerģijas aktierim ir ļoti grūti pastāvēt. Bez skatītājiem mūsu darbs būtu bezjēdzīgs. Šī enerģiju apmaiņa ir tā, kas teātri padara dzīvu.”

Pirms valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija, darbs pie krievu dramaturģes Aleksandras Striževskas lugas „Neviens nedzirdēja” iestudējuma ar nosaukumu „Bez lieciniekiem” bija gandrīz pabeigts, tāpēc līdz ar ierobežojumu mīkstināšanu, ievērojot Kultūras ministrijas izstrādāto sanitāro protokolu, bija iespējama tā nonākšana pie skatītājiem. Katrā izrādē maksimālais skatītāju skaits bija 20 cilvēki.

Izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs atzīmē, ka viena no lietām, kas viņu piesaistīja izvēlētajā materiālā ir tā tēma: cilvēku nespēja un nevēlēšanās sadzirdēt vienam otru, kas var novest pie traģiskām sekām. Izrādes īpatnība slēpjas tajā, ka aktieri neizspēlē lugas sižetu, attēlojot savus varoņus, bet gan cenšas viņu vārdā pierādīt klātesošajiem zālē skatītājiem savu taisnību. Skatītājs neapzināti kļūst ne vienkārši par pasīvu vērotāju, bet arī par savdabīgu tiesnesi. Vēl jo vairāk tāpēc, ka pēkšņi saruna ir ne tikai par attiecībām starp cilvēkiem, bet arī par slepkavību…

Skatītājs Ivars Račko savā Facebook.com profilā pēc izrādes noskatīšanās raksta: „Izrāde „Bez lieciniekiem” ir kārtējā Daugavpils teātris uzdrošināšanās izpausme runāt par nepatīkamām, bet svarīgām lietām. Tēmas, par kurām mūsu vēl joprojām nenobriedusī sabiedrība ir vienojusies nerunāt. Tēmas, par kurām kaunina, par kurām atjokojas. Bet par to ir jārunā! Un šī izrāde ir tieša, atklāta, atkailināta saruna par fizisku vardarbību, melošanu sev, slēpšanos no realitātes. Par samierināšanos ar fizisku, seksuālu, emocionālu, psiholoģisku, finansiālu vardarbību. Paslēptu no citu skatieniem aiz skaistajiem aizkariem.”

Jāatzīmē, ka luga „Neviens nedzirdēja” ir uzrakstīta 2019. gadā, un pirmo reizi tā tika piedāvāta publiskam vērtējumam starptautiskā jaunās dramaturģijas festivālā „Ļubimovka”, kur tika augsti novērtēta. Jau tagad luga ir piesaistījusi dažādu valstu teātru režisoru, kritiķu un dramaturgu uzmanību, taču Daugavpils teātra izrāde „Bez lieciniekiem” ir pirmais šīs lugas iestudējums Baltijas valstīs.

Izrādē „Bez lieciniekiem” piedalās Jeļena Ņetjosina, Natālija Kotona, Mihails Abramovs, kā arī viesmākslinieks Maksims Terļeckis, kurš turpmāk piedalīsies arī citās Daugavpils teātra izrādēs. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Inga Bermaka – Apiaha, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs. Izrāde ir krievu valodā un paredzēta skatītājiem no 16 gadu vecuma.

Ņemot vērā skatītāju pieprasījumu, Daugavpils teātris jūnijā nospēlēs vēl divas „Bez lieciniekiem” papildizrādes, kuras varēs noskatīties 5. jūnijā plkst. 18.30 un 6. jūnijā pl. 18.00. Biļetes jau ir pārdošanā un pieejamas Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīze kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.