Daugavpils novada uzņēmums pielāgo produkciju ārkārtējai situācijai

Sakarā ar koronavīrusa COVID-19 situāciju, šūšanas uzņēmums SIA “Lattex D” uzsāka sadzīves masku ražošanu. Uzņēmums ražo divu veidu maskas: meltblauna maskas, kas sastāv no pieciem slāņiem, kā arī trīsstūrveidīgās maskas, kur pirmais un trešais slānis 100% sastāv no kokvilnas, savukārt iekšpusē ir iestrādāts, no neaustā materiāla veidots, filtrs. Kā stāsta uzņēmuma ražošanas valdes locekle Olga Mureviča un ražošanas direktore Jeļena Fleišere, parasti uzņēmums ražo apģērbus bērniem, taču iestājoties ārkārtējai situācijai uzņēmumā sāka zvanīt un interesēties par masku ražošanas iespējamību. Uzņēmums spēja ātri pielāgoties un atbilstoši pieaugošam pieprasījumam pārorientējās, izveidoja savus masku prototipus, un sāka ražot.

Diemžēl publiskajā vidē izskanēja arī negatīvās atsauksmes par uzņēmuma iniciatīvu. Tika piesaukta vēlme “viegli piepelnīties”, taču uzņēmuma vadība skaidro, ka patiesībā uzņēmums sāka ražot maskas labu nodomu vadīts – vienkārši vēlējās palīdzēt vietējiem iedzīvotājiem. Pēc Jeļenas Fleišeres teiktā, uzņēmumam nav starpības ko konkrēti ražot, un visas runas par “iedzīvošanos” ir stipri pārspīlētas, piemēram, Rīgas uzņēmums arī ražo līdzīga tipa maskas, bet SIA “Lattex D” piedāvā teju uz pusi zemāku cenu, turklāt uzņēmums nodrošina līdzvērtīgu kvalitāti.

Uzņēmuma jauda spēj nodrošināt līdz 3000 gab. piecslāņu meltblauna tipa masku un līdz 4000 gab. trīsslāņu masku ražošanu dienā.

Galvenokārt, šāda tipa maskas ir domātas ne tikai ārkārtējās situācijas laikā saslimušajiem, bet arī tiem, kas slimo kādā citā laikā. Latvijā tā vēl nav ierasta prakse, taču tiem, kuri slimo, šāda tipa maskas būtu jānēsā dodoties sabiedriskajās vietās, lai pēc iespējas vairāk ierobežot slimību izplatību.

Maskas iespējams iegādāties, izdarot iepriekšpasūtījumu, zvanot pa telefonu vai rakstot uz e-pastu. Minimālais daudzums, kuru iespējams rezervēt – 10 gab. Maskas izdevīgāk iepirkt sabiedriskajām organizācijām un uzņēmumiem, veicot lielus pasūtījumus, jo šādā gadījumā gala cena būs zemāka. Ja pasūtījumu veic privātpersona no kāda cita Latvijas reģiona, uzņēmums piegādi gatavs veikt izmantojot Omniva pakomātus. Kā atzīst uzņēmuma vadītājas, šobrīd pieprasījums ir liels, un visu saražoto produkciju izpērk.

Uzņēmumā ražotajām maskām ir arī savas būtiskās priekšrocības salīdzinājumā ar vienreizlietojamajām maskām, piemēram, ilgmūžība (tos var izmantot visu dienu, nevis trīs stundas). Firmas SIA “Lattex D” ražotās maskas iespējams mazgāt, gludināt, dezinficēt ar lampu vai ar 60 grādu stipru spirta šķīdumu.

Ražojot maskas ir padomāts ne tikai par to ilgmūžību un praktiskumu, bet arī par estētisko kvalitāti: maskām jābūt izšūtām kvalitatīvi, bez vizuāliem defektiem, lai pircējs, izvēloties vietējo produkciju, būtu apmierināts. Par to visu šeit, uzņēmumā SIA “Lattex D” tiek domāts, un viss ražošanas process tiek stingri kontrolēts. Turklāt maskas tiek ražotas sākot ar mazākiem sieviešu tipa izmēriem (S/M), līdz lielākām maskām, kas vairāk domātas vīriešiem (L/XL), līdz ar ko katrs var sev piemeklēt atbilstošā izmēra vienību.

Izvēloties vietējā ražotāja kvalitatīvo produkciju, jūs ne tikai pasargāsiet sevi un citus no infekcijām, bet arī atbalstīsiet sava novada uzņēmumu, un tātad arī Latvijas ekonomiku. Uzņēmumā strādā 100 vietējie cilvēki. SIA “Lattex D” iedarbina arī veselu virkni citu Latvijas uzņēmumu, jo masku izgatavošanas materiālus izvēlas no Latvijas ražotājiem.

Zvaniet pa tālruni 22015388, vai rakstiet e-pastā: sekretare@lattex.lv, un pasūtiet sev nepieciešamo aizsardzības masku daudzumu!

Autors: Dainis Bitiņš