Daugavpilī atzīmēja Latgales atbrīvošanas simtgadi

3. janvārī Daugavpilī norisinājās Latgales atbrīvošanas simtgadei veltītie svinīgie pasākumi. Latvijas valdības, Nacionālo bruņoto spēku, Polijas vēstniecības Latvijā un Daugavpils pilsētas domes pārstāvji, kā arī daudzi pilsētnieki pulcējās pie piemiņas krusta Slobodkā, lai godinātu kritušo varoņu piemiņu.

Tieši Latvijas un Polijas militārā sadarbība pirms simts gadiem ļāva pilnībā atbrīvot Latvijas teritoriju no lieliniekiem. 1920. gada 3. janvārī abu valstu apvienotie spēki stājās cīņai ar uzbrucēju. Jau pirmajā militārās darbības dienā Polijas armija atbrīvoja Daugavpili. Vakarā pilsētā ienāca arī Latvijas armijas vienības. 9. janvārī Latvijas armijas spēki sāka uzbrukumu Ziemeļlatgalē. Apvienotā Polijas un Latvijas karaspēka ofensīvas rezultātā bija atbrīvota visa Latvijas teritorija. Divu mēnešu laikā lielinieku spēki tika izstumti ārpus Latvijas etnogrāfiskajām robežām, kas ļāva saglabāt valsts neatkarību un apvienot Latvijas novadus.

Slobodkas kapos apbedīti  237 Latgales atbrīvošanas cīņās kritušie poļu karavīri. Vietā, kur šobrīd redzams betona krusts, pirmskara laikā atradās poļu militārā kapsēta. Padomju laikos kapi tika nolīdzināti līdz ar zemi. 1992.g. 22. novembrī kapu vietā par godu Latvijas neatkarības cīņās kritušajiem poļu karavīriem uzstādīts 13 metru augsts betona krusts, kas atgādina par viņu varonību.

Atskatoties uz tā laika notikumiem, tautu sadarbības svarīgo lomu uzsvēra Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis. Savukārt Polijas vēstniece Latvijā Monika Mihališina norādīja, ka poļu un latviešu karavīru ieroču brālība joprojām ir dzīva, tāpat kā mūsu tautu sadraudzība daudzās citās jomās. Pēc ziedu nolikšanas piemiņas pasākumi turpinājās pie Daugavpils pilsētas domes ēkas.

Šeit 1935. gada 4. janvārī, izrādot cieņu un pateicību par Polijas armijas karavīru dalību šajās atbrīvošanas cīņās un upurētajām dzīvībām, atklāja sabiedroto armiju kopējās cīņās kritušo karavīru piemiņas plāksni. Pēc Sarkanās armijas ienākšanas Latvijā 1940. gadā tā bija iznīcināta, bet Latgales atbrīvošanas simtgades dienā notika atjaunotās plāksnes atklāšana. Šajā vēsturiskajā notikumā piedalījās Polijas armijas Ģenerālštāba komandieris ģenerālis Rajmunds Andžejčaks, Latvijas Republikas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Polijas vēstniece Moniku Mihališina, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš un Latvijas Poļu savienības priekšsēdētājs Rišards Stankevičs.

Daugavpils Domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš uzsvēra starptautiskās sadarbības svarīgo lomu gan vēsturiskajā kontekstā, gan pilsētas attīstībā arī mūsdienās.

Pēc atjaunotās plāksnes svinīgās atklāšanas  Latgales atbrīvošanas simtgadei veltītie piemiņas pasākumi turpinājās Krāslavā.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.