Amatniecība bez robežām. Tekstils

Latgales plānošanas reģions Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekta LV-RU-018 “Amatniecība bez robežām”, akronīms Crafts, ietvaros ir izstrādājis īsus video stāstus par četrām amatniecības nozarēm – metālapstrāde, tekstils, kokapstrāde un keramika. Aicinām ieskatīties otrajā no četriem video stāstiem “Amatniecības bez robežām. Tekstils.” Latgales plānošanas reģions un projekta komanda pateicas visiem video stāsta tapšanā iesaistītajiem – aktierim Kristapam Rasimam, operatoram Ivaram Utinānam un protams Annelei Slišānei!

Šī publikācija ir sagatavota ar Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latgales plānošanas reģions un tā var neatspoguļot Programmas, Programmas dalībvalstu Latvijas un Krievijas, kā arī Eiropas Savienības viedokli.

Annele Slišāne dzimusi Viļakas novada Upītē Irēnas un Antona Slišānu ģimenē. Pirmās aušanas iemaņas guvusi skolā, kur mācījās aust jostas ar celu dēlīšiem. Otrais lielākais aušanas mācību laiks bija Upītes bibliotēkā Antona Slišāna rīkotā aušanas skola 80.to gadu sākumā. Upītes bibliotēkā tika saliktas vecmāmiņas stelles un austi baltie dvieļi un sedziņas. Studējot Latvijas Universitātē vizuālās mākslas un mākslas vēstures pedagoģiju, tika apgūtas daudzas tekstila tehnikas, arī aušana sviru stellēs. Nu jau vairāk kā desmit gadus tiek austas grīdas segas, paklāji, gobelēni, gultas pārsegi utt. Rīgā tas tiek darīts sviru stellēs, bet Latgalē, Viļakas novada Zeļčos – trizuļu stellēs.

Pa šo laiku ir noausti vairāk par pussimtu grīdas segas, kuras tiek dāvinātas, tirgotas dažādos amatnieku tirdziņos. Daudzus gadus Annele ar saviem darbiem piedalās ikgadējā Brīvdabas amatnieku tirgū jūnijā, Miķeldienas tirdziņos Doma laukumā, Kalnciema ielas kvartāla tirdziņos, arī mūsdienu amatnieku tirgū augustā Brīvdabas muzejā, folkloras festivālā „Baltica” u.c. Darbi tiek austi no auduma strēmelītēm, vilnas dzijas, kokvilnas, lina, no sintētiskiem materiāliem, no dažādiem dabas materiāliem – vilku vālēm, kalmēm, nātrēm, smilgām, niedrēm, u.c., no polietilēna, no papīra, no avīzēm utt. Aužot tiek veikti dažādi eksperimenti ar dažādu materiālu savienošanu, netradicionālu materiālu izmantošanu tradicionālās aušanas tehnikās. Annele uzskata, aušana ir kā gleznošana, katrs darbs ir kā glezna veltīta kādam noteiktam brīdim, sapnim, vietai… Katram darbam ir arī savs vārds.
Annele no dabiskajiem materiāliem meistaro arī drošas, ekoloģiskas, dabiskas rotaļlietas. No vilnas adīti kaķi, zirgi, rukši, gotiņas, gaiļi, vistiņas, aitiņas, zaķi, peles, pildīti ar bioloģiski audzētu aitu vilnu, pašaudzētām pupām. No kokvilnas tiek tamborēti grabuļi, bumbas, sipas pildītas ar pašaudzētiem zirņiem, pupām, graudiem. Tiek mezglotas arī draudzības saites, šūti un tamborēti auduma iepirkšanās un dāvanu maisiņi.