KM apbalvojumu par īpašiem sasniegumiem 2019.gadā saņem arī daugavpilieši

2020. gada 17. septembrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā svinīgā ceremonijā Kultūras ministrijas (KM) apbalvojumu saņēma pērn starptautiskos konkursos, skatēs un izstādēs panākumus guvušie kultūrizglītības nozares skolēni un viņu pedagogi. Ar Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) iedibināto Cimzes balvu godināti divi izcili kultūrizglītības nozares skolotāji.

KM apbalvojumu par īpašiem sasniegumiem 2019. gadā saņēma 46 audzēkņi, kā arī viņu pedagogi un koncertmeistari no 18 izglītības iestādēm. Jaunie talanti pērn guvuši godalgas starptautiskos dejas, mūzikas, mākslas un dizaina jomas konkursos, kas norisinājās gan tepat Latvijā, gan arī Baltkrievijā, Beļģijā, Francijā, Gruzijā, Igaunijā, Krievijā, Ķīnas Republikā, Lietuvā, Turcijā un Vācijā.

Starp balvas saņēmējiem bija Daugavpils deju grupas Factory Kingz Daugavpils jaunieši, kas apbalvojumu saņēma par uzvaru pasaules junioru breika deju čempionātā Francijā “Battle of the Year Kids 2019”.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte un Cimzes balvas 2020 ieguvējs – PIKC “Nacionālā Mākslu vidusskola” Emīla Dārziņa mūzikas skolas ilggadējs vijolspēles skolotājs Romans Šnē. Foto – Reinis Oliņš

Kultūras ministrs Nauris Puntulis: “Iegūtais apbalvojums ir apliecinājums, ka mums ir cienīgs turpinājums Latvijas starptautiski augstu novērtētajai mūzikas, dejas un mākslas izcilībai. Taču pirmā starptautiskā balva vai dažos gadījumos balvas jau ir vairākas vēl ir tikai pieteikums, cerīgs apsolījums, biļete uz nākotni. Priekšā ir ceļš, kas liek arī pasaules mēroga zvaigznēm ik dienu nenogurstoši slīpēt un spodrināt savu talantu, lai tas aizvien mirdzētu, spētu aizgrābt un saviļņot tos daudzos cilvēkus visā plašajā pasaulē, kuri mīl mūziku, mākslu un aizvien alkst to dzirdēt un redzēt no jauna. No sirds vēlos pateikties arī visiem pedagogiem un koncertmeistariem, kas ieguldījuši ne tikai darbu, bet arī savu sirds siltumu un mīlestību darbā ar audzēkņiem, sniedzot neatsveramu ieguldījumu viņu ceļā uz panākumiem!”

KM apbalvojums par jauniešu sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādēs un skatēs mākslu nozarēs ieviests 1998. gadā ar mērķi atzīmēt kultūrizglītības iestāžu audzēkņu spilgtākos radošos panākumus un viņu skolotāju ieguldīto darbu.

Ar Cimzes balvu, ko LNKC piešķir izciliem pedagogiem par nozīmīgu ieguldījumu kultūrizglītībā, šodien tika godināta Saldus Mākslas skolas ilggadēja direktore, skolotāja Vēsma Krūmiņa un Profesionālās izglītības kompetences centra “Nacionālā Mākslu vidusskola” Emīla Dārziņa mūzikas skolas ilggadējs vijolspēles skolotājs Romans Šnē.

2014. gadā iedibinātā balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814 – 1881) vārdā. “Balva ir pagodinājums pedagogam ar lielo burtu un tās lielākā vērtība ir tajā, ka izcilniekus nominē savējie, tādējādi apliecinot, cik daudz katram no viņiem nozīmē konkrētais pedagogs un viņa pedagoģiskā darba grodums,” teic LNKC direktore Signe Pujāte.

Informāciju sagatavoja: Lana Kazlauskiene, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, 67228985; 26407922