ZAĻENIEKOS UZMANĪBAS CENTRĀ JAUNĀS LAUKU PARADIGMAS – DROSMĪGI RISINĀJUMI NO REĢIONIEM

2019.gada 5., 6. un 7. jūnijā Jelgavas novada Zaļeniekos “4. Latvijas Lauku kopienu parlamentā” vienkopus pulcēsies vairāk kā 250 viedokļu līderi, pētnieki, pašvaldību pārstāvji un politikas veidotāji, lauku iedzīvotāji un uzņēmēji, kas veido jaunos, modernos, dinamiskos, inovatīvos un konkurētspējīgos laukus.

Ceturtdien, 6. jūnijā, Kopienu parlamenta atklāšanas ceremonijā uzrunas teiks radošās un mediju vides pārstāve Daina Jāņkalne, Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks, Latvijas valsts simtgades biroja Inga Bika no, Nemateriālā kultūra mantojuma eksperte Gita Lancere, kā arī citi viedokļu līderi no valsts pārvaldes un lauku kopienām, aicinot dalībniekus pārdomāt mūsu pašu rīcību un reakciju uz apkārto notiekošajiem procesiem,. 6. jūnija darba stacijās un 7. jūnija pieredzes braucienos savos pieredzes stāstos dalīsies vairāk kā piecdesmit uzņēmēji, biedrību, pašvaldību pārstāvji un aktīvi iedzīvotāji no visiem Latvijas reģioniem dalīsies savā pieredzē par drosmīgiem un inovatīviem risinājumiem lauku telpā, īstenojot dažādas jaunas iespējas un pieejas vietu attīstībai, nodarbinātībai un sociālās vides veidošanai. Stāstnieki atklās savas īstenotās iniciatīvas, piemēram, spēcīgas kopienas risinājumu pēc skolas slēgšanas, izveidojot un verot durvis jaunai alternatīvi skolai, viedā ciema koncepta īstenošanu mazā ciematā, iesaistot jaunus IT speciālistus, laboratorijas izveide uzņēmējdarbības veikšanai attālā lauku teritorijā, novecojušu mājokļu energoefektivitātes paaugstināšana, pilsētnieku pārcelšanās uz laukiem un vēsturisko ēku „atdzīvināšana”, jaunu laivošanas ceļu izveide un citi iedvesmas, drosmes, inovāciju un varonīgas rīcības pilni stāsti, radot pārliecību, ka Latvijas lauki un mazpilsētas ir lieliska vieta, kur dzīvot, strādāt un viesoties.

„Lauku kopienu parlamenta” laikā dalībnieki izstrādās rezolūciju – apņemšanos konkrētām rīcībām nākamajiem diviem gadiem un ilgtermiņā. Īpašu uzmanību pievērsīs šādiem jautājumiem – mājokļi lauku teritorijās, darbs un uzņēmējdarbība, jaunienācēji laukos, ilgtspējīga rīcība un vide, kopienu un demokrātijas spēcināšana, alternatīvas izglītības iespējas lauku teritorijās. Rezolūcija ar aicinājumu iesaistīties tās īstenošanā tiks nodota atbildīgajām iestādēm Latvijā un Eiropas Savienībā.

Pasākumā piedalīsies pārstāvji no vairāk kā 70 Latvijas pašvaldībām, dižojoties ne vien ar savās teritorijās notiekošo un paveikto, bat arī piedāvājot degustācijai raksturīgākos katras vietas identitiātes produktus.

Pasākuma darba programma un papildus informācija pieejama www.laukuforums.lv.