Tiks rekonstruēts Rēzeknes Ziemeļu rajona parks un Krasta iela

Aprīļa sākumā Rēzeknes pilsētas dome parakstīja divus projektu īstenošanas partnerības līgumus pārrobežu sadarbības programmas “Latvija-Krievija 2014-2020” ietvaros. Šis ir pirmais solis, lai īstenotu apstiprinātos projektus, turklāt abos projektos Rēzeknes pašvaldība ir vadošais partneris.

Sadarbībā ar Pleskavas pilsētas domi tiks rekonstruēts parks Ziemeļu rajonā. Jāatzīmē, ka savulaik arī parka rekonstrukcijas tehniskais projekts tika izstrādāts, sadarbojoties ar Pleskavu projekta “Tartu, Rēzekne, Pleskava: zaļā pārvaldība ilgtspējīgai pilsētu attīstībai un teritoriālajai plānošanai Igaunijas – Latvijas – Krievijas robežpilsētās” ietvaros Igaunijas, Latvijas un Krievijas pārrobežu sadarbības programmā. Parks Ziemeļu rajonā pārvērtīsies līdz nepazīšanai, visa tā teritorija tiks labiekārtota, apzaļumota un izgaismota. Parkā parādīsies laukums ar ielu trenažieriem un celiņš velosipēdistiem un skrējējiem, tiks rekonstruēts basketbola laukums un tā tālāk. Tiks restaurēts memoriāls koncentrācijas nometnē „Štalang-340” bojāgājušo karagūstekņu piemiņai. Pleskavā šā projekta ietvaros arī tiks rekonstruēts “Mākslu skvērs” “Četros stūros” – tā ir daudzu pleskaviešu tradicionāla atpūtas vieta.

Kopā ar Ostrovas rajona administrāciju, Pleskavas valsts universitāti un Jelgavas Lauksaimniecības universitāti Rēzeknes pilsētas dome īstenos projektu, kura ietvaros paredzēta Krasta ielas rekonstrukcija visā tās garumā (1,68 km) no Pilskalna līdz Kr. Valdemāra ielai (Olimpiskā centra kompleksam), turklāt no 18. Novembra ielas līdz Kr. Valdemāra ielai tiks uzbūvēts jauns ielas posms. Tieši šeit būs uzbūvēta rekreācijas zona ar bērnu laukumu, pludmales kabīnēm un citu infrastruktūru, kas nepieciešama atpūtai. Krasta ielā tiks uzbūvēta kanalizācija un ūdenskanāls, ierīkots apgaismojums. Visā ielas garumā būs izlikts bruģakmens, tiks sakārtoti, nostiprināti un labiekārtoti upes krasti. Upes krastā būs labiekārtotas trīs laivu piestātnes. Ostrovā rekonstrukciju sagaidīs Veļikajas upes krastmala pilsētas vēsturiskajā daļā pavisam netālu no unikālajiem ķēžu tiltiem.

Bez šaubām, rekonstruētais un labiekārtotais Ziemeļu rajona parks un Krasta iela, kas kļūs par loģisku turpinājumu jau esošajai promenādei gar upi, padarīs mūsu pilsētu vēl skaistāku un ērtāku tās iedzīvotājiem, bet viens no galvenajiem šo projektu mērķiem ir tūristu piesaistīšana pilsētai un pārrobežu sadarbības attīstība starp Rēzekni un Pleskavu, Rēzekni un Ostrovu. Tādējādi kopā ar Pleskavu tiks izstrādāti tūrisma maršruti pleskaviešiem un attiecīgi arī Rēzeknes tūristiem. Piemēram, viens no iespējamiem tūrisma maršrutiem Rēzeknē varētu būt veltīts mūsu pilsētas industriālajai pagātnei un tagadnei. Savukārt Pleskavas universitātes un Jelgavas Lauksaimniecības universitātes studenti un pasniedzēji strādās pie ūdens resursu izpētes Ostrovā (Veļikajas upe) un Rēzeknē (Rēzeknes upe), bet viņu darba rezultātā jātop darbību programmai, kā šos dabas resursus izmantot tūrisma attīstībai.

Nākamais solis šo projektu īstenošanā būs finansējuma līgumu parakstīšana, kas plānots tuvākajos mēnešos.