Rēzeknes sieviešu korim “Medicus” sudrabs Prāgas konkursā

29. un 30. novembrī Rēzeknes sieviešu koris “Medicus” piedalījās Starptautiskajā konkursā Prāgā, kur ieguva sudraba diplomu.

Petra Ebena koru konkurss Prāgā, Čehijā, ir senākais Adventa un Ziemassvētku mūzikas festivāls Eiropā (29th Prague Advent and Christmas Choral Festival with Petr Eben’s prize 2019), kas katru gadu kopā pulcē dalībniekus no vairākām pasaules valstīm. Konkursa programmu četrās kategorijās (kamerkori, jauktie kori, bērnu kori, viendabīgie kori) vērtēja starptautiska žūrija, piešķirot punktus gan par kompozīciju izvēli, gan muzikālo un māksliniecisko interpretāciju. Latviju Prāgā šogad pārstāvēja Rēzeknes sieviešu koris “Medicus”, vienojoties kopdziesmās ar koriem no Čehijas, Polijas, Ungārijas, Vācijas un Dienvidāfrikas. Festivāla organizatori bija parūpējušies, lai dalībnieki ne tikai iepriecinātu žūriju konkursā un skatītājus koncertos Prāgas vecpilsētas laukumā (Old Town Square) un Sv. Mārtiņa baznīcā (St. Martin in the Wall Church), bet arī iepazītu Prāgu ekskursijās – korim “Medicus” bija lieliska iespēja izbraukt ar kuģīti pa Vltavas upi, ļaujoties Prāgas vēsturiskajam un mūsdienu valdzinājumam.

Rēzeknes sieviešu koris “Medicus” dibināts 1967. gadā, šobrīd ar kori strādā diriģentes Anda Lipska, Ināra Skrule un vokālā pedagoģe Danuta Kārkliniece. Koris “Medicus” pēdējos gados ir veiksmīgi piedalījies koru skatēs un Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, uzstājies koncertos Rēzeknē un citviet Latgalē, popularizējis latviešu kora mākslas tradīcijas un ar vieskoncertiem uzstājies Kauņā, Lietuvā, piedalījies Starptautiskajā koru festivālā “Varsovia Cantat” Polijā (2010, 2. vieta), Starptautiskajā koru konkursā “Bratislava Cantat II” Slovākijā (2014, sudraba godalga), Starptautiskajā Adventes un Ziemassvētku dziesmu koru festivālā Krakovā, Polijā (2015, zelta diploms un zelta eņģeļa statuete), koru festivālā “Indian Summer” Budapeštā, Ungārijā (2016), 14. starptautiskajā koru konkursā Māsmehelenā, Beļģijā (2017, 4. vieta). 2015. gadā izdots arī kora CD “Nu reiteņa caldamuos…”.

Pateicamies Rēzeknes domei, pašvaldības aģentūrai “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” un Valsts kultūrkapitāla fondam par finansiālo atbalstu!

Informāciju sagatavoja Maija Upeniece, Rēzeknes sieviešu kora “Medicus” dalībniece