Rēzeknes Olimpiskais centrs – ar roku aizsniedzams…

Rēzeknē droši vien vairs nav neviena iedzīvotāja, kurš nebūtu redzējis, kā tiek celts Olimpiskā centra Rēzekne (OCR) daudzfunkcionālais komplekss, kaut vai mūsu izdevumā publicētajās bildēs.
Darbi norit aktīvi, un var pamatoti paredzēt, ka projekta 3. kārta tiks pabeigta 2020. gada pavasara beigās vai vasaras sākumā (kā arī tika plānots iepriekš). Pašlaik tiek veikti ārējie un iekšējie būvdarbi. Process būtībā neapstāsies arī aukstajā laikā, jo objekts tiks apkurināts un ēku varēs aprīkot iekšpusē, lai starpsezonā nezaudētu laiku. Parasti mēs rakstījām par projektu no izmaksu un tehnisko datu skatupunkta. Atgādināsim. Sporta arēna ietvers sevī daudzfunkcionālo zāli ar tribīnēm 727 vietām un ledus halli ar tribīnēm 568 vietām. Projekta izmaksas – 17 miljoni eiro.
Atskaitot garlaicīgos ciparus un «daudzfunkcionālos» vārdus, mēs nolēmām izzināt projekta «garšīgās» detaļas par to, kādas iespējas tas pavērs rēzekniešiem un kā ieplūdīs kopējā pilsētas «olimpiskās dzīves» ainā. Ar savu stāstījumu mums palīdzēja SIA «Olimpiskais centrs Rēzekne» valdes loceklis Vladimirs Bogdanovs:

– Sporta komplekss tiks aprīkots ar pilnīgi jaunajām tehnoloģijām, kas, savukārt, uzlabos mūsu tēlu uz šādu objektu fona gan citās Latvijas pilsētās, gan arī ārpus valsts. Piemēram, mēs varam siltināt atklāto baseinu ar saldēšanas iekārtu siltumu, kas attiecīgi tiks aprīkotas ledus halles vajadzībām. Pateicoties tam, varēs samazināt baseina siltināšanas izmaksas, un, kas ir tieši klientiem svarīgs, – uzsākt peldēšanas sezonu agrāk un pabeigt vēlāk.

Daudzfunkcionālo sporta zāli ar 727 skatītāju vietām varēs izmantot svarīgām sacensībām basketbolā, volejbolā, telpu futbolā, handbolā utt. Tas ir garumā. Bet trenēšanās procesam pietiks vietas krustām šķērsām. Lai sportisti justos ērtāk, būs zāle ar skaņu izolācijas tīklu, lai vienlaikus vadītu treniņus vairākos sporta veidos.
Ledus laukumā (30х60) varēs organizēt hokeja mačus, tomēr skatītāju vietu ierobežotais skaits (568) neļaus organizēt Rēzeknē augsta līmeņa izspēles un sacensības. Jebkurā gadījumā – līdz ar ledus halles izveidi mūsu pilsētā pavēries jaunas iespējas Rēzeknes un citu pilsētu iedzīvotājiem. Pašlaik amatieru hokeja komandām jābrauc trenēties Daugavpils ledus hallē.

Neskaitot treniņu iespējas pieaugušajiem sportistiem, mēs plānojam bērnu hokeju un daiļslidošanu Rēzeknē. Latvijas Hokeja federācija solīja palīdzēt ar treneru nodrošināšanu un sūtīt uz Rēzekni Sporta akadēmijas absolventus. Tāpat arī ar daiļslidošanu. Starp citu, nesen atgriezos no komandējuma Dmitrovā, kur bija iespēja tikties ar Irinu Rodņinu (olimpisko čempioni daiļslidošanā), kura ar prieku apsolīja atbraukt uz mūsu ledus komp­leksa atklāšanu, ja viss izdosies laika ziņā.
Zāle un halle būs atdalītas ar divkāršu stikla sienu, kur arī tiks ierīkota ziedu galerija. Caur divu zāļu stikliem skatītāji varēs vērot, kas notiek otrajā laukumā.

Sporta kompleksā būs pieejama diezgan liela trenažieru zāle ar modernāko aprīkojumu, kā arī zāle aerobikas nodarbībām. Arī šeit mēs plānojam tādu aprīkojumu, kāda Latvijā vēl nav un kāds tikko sāk parādīties Eiropā. Bet visas kārtis pagaidām neatklāsim. Teikšu tikai, ka šīs iespējas varēs izmantot ne tikai pilsētas sportisti, bet ikviens interesents.
OCR administrācija pārcelsies uz daudzfunkcionālo kompleksu, tādā veidā divu stāvu lielajā platībā varēs ierīkot ģērbtuves.

Jaunajā kompleksā pastāvīgi darbosies kafejnīca apmeklētājiem un līdzjutējiem. Nepieciešamības gadījumā izmantosim kafejnīcu-transformeri 2. stāvā, kuru būs viegli pārvērst par garderobi.

Izklausās iespaidīgi. Cik daudz jaunu darbavietu radīsies līdz ar kompleksa atvēršanu?

– Aptuveni 25–30. Tie būs apsargi, tehniskais personāls, menedžeri, kuri atbildēs par laukumu piepildīšanu utt. Teiksim tā: tajā pašā ledus hallē, neskaitot treniņus un mačus, vēlamies veltīt konkrētas stundas apmeklētājiem un aicināt māksliniekus ar ledus šoviem.

Starp citu, vai modernākais aprīkojums, tehnoloģijas neietekmēs piedāvāto pakalpojumu cenas?

– Pirmkārt, mēs jau parādījām savu līmeni, tāpēc nevaram atļauties iegādāties lētāko aprīkojumu. Tajā pašā laikā mēs uzturam konkurētspējīgas cenas. Piemēram, mūsu baseina apmeklētāji par mēneša abonementu maksā par 2 eiro mazāk nekā Daugavpilī. Manuprāt, tā ir ievērojama starpība. Šāda pieeja tiks piemērota arī citiem pakalpojumiem.

OCR būvniecība ir milzīgas investīcijas pilsētas infrastruktūrā, kā arī sporta nozares attīstībā ne tikai Rēzeknes, bet arī Latgales mērogā. Jums kā vadītājam visu šo gadu laikā bija iespēja novērtēt futbola laukuma, viesnīcas un atklātā baseina pieprasījumu. Vai tas ir tā vērts?

– Kad viss sākās, protams, bija šaubas, vai un kā tas funkcionēs. Pašlaik redzam, ka komp­leksa būvniecība dod konkrētus plusus. Pateicoties futbola laukumam, mēs varējām ievērojami samazināt pilsētas stadiona noslogotību un praktiski viss mācību un treniņu process notiek OCR, arī ziemā. Viesnīca vasaras sezonas laikā ir vidēji noslogota par vairāk nekā 70%, Latvijā šis rādītājs ir 40–42%, Rīgā – 56%. Ik gadu mēs noslēdzam 30–40 jaunus līgumus ar dažādām organizācijām. Pie mums brauc ciemiņi no daudzām valstīm. Piemēram, Jaunzēlandes. (Smaida. – Autores piebilde.) Atklātais baseins, ja esat tur bijuši, ir vienmēr pieprasīts. Jāpiebilst, ka sportisti augstu novērtē to, ka OCR nodrošina visas ērtības vienuviet. Domāju, ka daudzfunkcionālais komplekss arī būs tā vērts, turklāt jau ir radusies interese par tā piedāvātajām iespējām.

Paldies par sarunu!

Jekaterina SMOLICKA