Preiļu parka Ādama un Ievas sala Latvijas ainavu arhitektūras balvas 2019 konkursā iegūst godalgoto otro vietu

2019. gada 13. septembrī Rīgā, Klīversalā pirmo reizi tika pasniegta Latvijas Ainavu arhitektūras balva trijās nominācijās – Ārtelpa, Presonības un procesi.

Balva ir Latvijas ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sasniegumu skate, kura tiek veidota kā laikmetīgs, nozares daudzveidībai atvērts pasākumu kopums. Balvas virsuzdevums ir veicināt izpratni par ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu un neaizstājamu sastāvdaļu, kā sociāli, ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgu cilvēku koprades produktu. Kopumā nominācijās bija iesniegts 81 pieteikums. Visus pieteikumus klātienē izvērtēja konkursa žūrija, Preiļos tā viesojās 21. augustā.

Rīgā, pasākuma noslēgumā Preiļu parka Ādama un Ievas sala tika atzinīgi novērtēta, piešķirot otro godalgoto vietu nominācijas “Ārtelpa” kategorijā “Kultūrvēsturiskā ārtelpa”.

Preiļu muižas komplekss ar parku ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, Ādama un Ievas sala ir saglabājusi savu vēsturisko nosaukumu, kas ir radies grāfu Borhu valdīšanas laikā. Par salu ir saglabājušās leģendas un nostāsti, savukārt padomju gados sala bija kultūras pasākumu vieta – uz tās atradās deju laukums un vēl daudzi vecāka gada gājuma cilvēki Preiļos atceras deju sarīkojumus uz salas un tirdzniecības kioskus uz blakus esošās salas. 90.gados salas uzturēšana vairs nenotika un tā aizauga, sabruka arī tilts, kas veda uz salu, palika vien tilta balsta konstrukcijas. 2011. gadā tiek izstrādāts salas un tilta atjaunošanas tehniskais projekts, kuru realizē 2018. gadā. Izmantojot salas ģeogrāfisko un ainavisko novietojumu, respektējot esošos parka apstādījumus un vēsturisko mantojuma informāciju par salu, atjaunošanas projekts tika veidots ar atklātu terasi un nelielu estrādi, kā galveno materiālu izvēloties koku. Terase veidota daudzstūra formā ar divu līmeņu laukumiem, nojume izveidota tā, lai vizuāli tā būtu pēc iespējas gaisīgāka un vieglāka, lai neradītu tās dominanti uz salas.

Preiļu parka unikalitāte ir tālās skatu līnijas, skatu perspektīvas un ainaviskie skati. Ādama un Ievas salai ir būtiska ainaviskā vērtība, tā papildina parka noskaņu un gleznainos skatus jebkurā gadalaikā. Klasiski romantiskais salas un koka tilta veidols harmoniski iekļaujas dabas vidē. No salas apmeklētājiem bieži vien ir dzirdamas pozitīvas atsauksmes par salas noskaņu un patīkamo enerģētiku. Šogad uz salas tika svinētas un veiktas vairākas laulību reģistrācijas, sala tika izmantota kā kāzu pieturpunkts. Publiski pieejamā Ādama un Ievas sala ir izmantojama gan atpūtai, personīgiem, svinīgiem un daudzveidīgiem publiskiem pasākumiem.

Ādama un Ievas salas un tiltiņa būvprojekta izstrādātāji ir SIA “Arhitektoniskās izpētes grupa” un SIA “Palisāde”, būvnieks – AS “Siguldas Būvmeistars”.