Postfolkloras grupa “Rikši” izdevusi jaunu albumu “trīp!”

Ir sagaidīts postfolkoras grupas “Rikši” jaunais albums “trīp!”. Grupas koncerts un jaunā albuma atklāšana paredzēta 2020. gada sākumā – 4. janvārī Latgales vēstniecībā “Gors”, grupai aicinot klausītājus uz “Gadkrāsu ballīti”. Savukārt 11. janvārī albuma svētki notiks Rīgā, mūzikas namā “Daile”. Albumā ir apkopotas latgaliešu gadskārtu ieražu dziesmas grupas dalībnieku aranžijās.

Postfolkloras grupa “Rikši” pie albuma strādājusi divus gadus. Albuma nosaukums ir “trīp!” jeb latviski – triep! Triept – kā viens no veidiem, kā uzklāt krāsu uz audekla. Vārds “trīp” raisa asociācijas arī ar angļu valodas vārdu “trip” – ceļojums, un, kā atzīst grupas dalībnieki, albuma stāstā šī paralēle ļoti labi iederas.

“Šī programma ir balstīta uz gadskārtu dziesmām, kas ir pierakstītas Rēzeknes pusē, un, strādājot ar šo materiālu, mēs sapratām, ka gadskārtu var uztvert ne tikai caur to, kas iziet cauri gadam, bet tikpat labi var izdzīvot gadskārtu emocijas dienas laikā, tikpat labi tā var izskatīties kāds tavs cikls dzīvē. Un svarīgi, lai emocijas ir dzīvē, lai nav balts un pelēks,” stāsta Ēriks Zeps.

Albumā iekļautas Rēzeknes puses tautasdziesmas latgaliski, izejot gadskārtu ieražu svētkus, svinot un krāsojot dzīvi krāsaini. Par jauno albumu stāsta grupas dalībnieki Ēriks Zeps, Madara Broliša, Ivars Utāns un Jurģis Lipskis. Tieši Jurģis, pievienojoties grupai kā sitaminstrumentālists, ienesis tajā jaunu skanējumu.

“Tagad ir nedaudz bagātīgāka skaņa, ir daudz interesantākas muzikālās krāsas, mēs eksperimentējam ar skaņām, un tas, kas tur sanāca, būs interesanti,” atzīst Jurģis Lipskis.

Darbs pie jaunā albuma noticis pārdomāti, bez steigas, visiem grupas dalībniekiem iesaistoties radošajā procesā, uzsver Ivars Utāns.

“Šis albums atnāca ar tādu pilnīgi savādāku dvesmu, mēs katru dziesmu izdzīvojam vairākas reizes, katrā dziesmā piedalījās pilnīgi visi dalībnieki un visi savas emocijas likām kopā, metām sliktas idejas, daudz, daudz sliktu ideju, kuras pārtapa par labām idejām,” stāsta Ivars Utāns.

Šis ir grupas jau trešais albums. Par otro albumu varēja teikt, ka “Rikši” kļuva filozofiskāki, bet trešajā albumā grupas dalībnieki atzīst, ka filozofija ir saglabājusies, tomēr kļuvusi citāda. Darbs pie albuma tapšanas nebija vienīgais “Rikšu” notikums šajā gadā. Grupas dzīves pulss paiet jau zināmā un ierastā skrējienā – dažādi koncerti, ārzemju braucieni.

Avots: lr1.lsm.lv