“Pasaules Latviešu Ekonomikas un Inovāciju Forumā 2019” runā par remigrāciju

Š.g. 21. novembrī Valmieras drāmas teātrī notika Pasaules Latviešu Ekonomikas un Inovāciju Forums 2019. Forumā piedalījās LPR remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska un projektu asistente Zaiga Lāce. Visas dienas garumā, paneļdiskusijas ietvaros, foruma apmeklētājiem bija iespēja uzklausīt dažādu jomu speciālistus, pasaules un Latvijas uzņēmējus, kā arī uzdot sev interesējošus jautājumus online un klātienē. Forums tika organizēts 4 sesijās: Latvijas stāsts sev un pasaulei; Izglītība – nākotnes ekonomikas dzinējspēks; Latvija? Ko stāstīt darījumu partneriem; Latvijas potenciāls piesaistīt un noturēt talantus. Dalībnieku vidū bija kā remigranti, tā arī diasporas pārstāvji, kuri dalījās ar savu pasaules pieredzi, kā viņi stiprina/ stiprināja savu piederību Latvijai, dzīvojot ārpus tās robežām un kāds ir šīs pieredzes pienesums – zināšanu, kontaktu, ideju un prakšu pārnese uz Latviju.

“Šodien forumā meklējam risinājumus, kā paaugstināt Latvijas konkurētspēju, rodam atbildes uz jautājumu, kā veidot mūsu valsts stratēģisko komunikāciju, lai otrajā simtgadē ieietu vienoti – ar kopīgu vēstījumu par mūsu Latviju. Diskutējam par to, ko Latvijas stāsts nozīmē mums pašiem un pasaulei, kā izglītībai Latvijā kļūt par ekonomikas dzinējspēku. Savukārt, pasaules pieredzes kontaktbiržā veidojam aizmetņus turpmākai sadarbībai un dalāmies pieredzē. Īpašu uzmanību veltām tam, ko par mūsu valsti stāstīt biznesa darījumu partneriem pasaulē un kā piesaistīt un noturēt jaunus talantus Latvijā”, stāsta pasākuma organizatori. 

A. Leščinska uzsver, ka paneļdiskusiju saturs ietvēra ļoti plašu un nozīmīgu jautājumu spektru. Remigrācija ir viena no tām jomām, kas caurstrāvoja visas sesijas – dalībnieki apgalvo, ka atgriezt un integrēt ārzemju latviešus ir ļoti liels izaicinājums, bet mums ir ko piedāvāt – zinātnē, IT jomā, uzņēmējdarbībā utt.

Spilgtākās foruma atziņas:

Neils Balgalis: “Latvija esi Tu”.

Zane Oliņa: “Telpa mums ir. Jautājums, ko mēs izglītības jomā šajā brīvajā telpā darīsim?”.

Jānis Bergs par to, kas interesē sadarbības partnerus ASV: “Viņus neinteresē, ka esam ES vai NATO, cik lieli esam. Viņus intersē, vai prece ir laba, vai cena ir laba. Tad viņi pērk. Bet Latvijas lielākais eksporta zīmols ASV šobrīd ir Kristaps Porziņģis”.

Artis Kehris uzsver: “Mums iet diezgan švaki ar tolerances jautājumiem pret viesstrādniekiem, taču droša vide ir tas, ko ārzemju talanti Latvijā sagaida visvairāk”.

Pasaules Latviešu Ekonomikas un Inovāciju Forums 2019 1. dienas noslēgumā The Red Jackets Latvijas labāko eksportējošo uzņēmumu apbalvošanas ceremonija, kuras goda viesis bija Latvijas valsts prezidents Egils Levits!

TIEŠRAIDES IERAKSTS