Ludzas amatnieki un mājražotāji piedalās 2. Starptautiskajā kultūrvēstures festivālā “Jungtys” Lietuvā

21.septembrī pilsētā Anīkšči (Lietuva) notika 2. Starptautiskais kultūrvēstures festivāls “Jungtys”. Neskatoties uz lietainiem laika apstākļiem, festivāls bija plaši apmeklēts. Vietējie iedzīvotāji, kā arī uz Anīkščiem atbraukušās tūristu grupas ar lielu baudu nogaršoja un iegādājās Latgales, Lietuvas un Baltkrievijas kulinārā mantojuma ēdienus, piedalījās amatnieku piedāvātajās meistarklasēs. Festivāla laikā uzstājās kolektīvi “Jara” (Kupišķis) un “Valaukis” (Anīkšči), kā arī Krāslavas sieviešu vokālais ansamblis “Noktirne” (Krāslava).

Latgales reģionu šajā festivālā pārstāvēja vairāk par 30 amatniekiem, mājražotājiem un kulinārā sektora uzņēmējiem. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja nogaršot pildītu līdaku, ko pagatavoja un degustācijai piedāvāja viesnīcas “Piedruja” saimniece Natālija Borzole. Mājas riekstiņus ar iebiezināto pienu, keksus un citus ceptos gardumus sagatavoja mājražotāja Галина Боровая (Piedruja), bet Olga Birke (Indra) cienāja un piedāvāja iegādāties mājas sierus.

Liels apmeklētāju pieplūdums bija pie telts, kur Indras saimnieces ar Valentīna Bārtule priekšgalā cienāja ar dažādu veidu ievārījumiem un turpat uz ugunskura ceptām pankūkām! Liels pieprasījums no apmeklētāju puses bija Z/S “Kurmīši” produkcijai (zāļu tējas, dažādu veidu hidrolāti, bišu vaska lūpu balzami), kā arī Kolnasāta/ Dainis Rakstiņš- alus darītājs latgaļu kvasam un alum.

Bet cik garšīgi bija Zemnieku Saimniecība “kotiņi” audzētie pelēkie zirņi, kurus meistarīgi turpat uz ugunskura sagatavoja pavāri no Latgaļu kuknas (Ludzā). Mājražotāja Mārīte Kronberga cepa un apmeklētājiem piedāvāja nogaršot alus maizi, bet Irena Koleda piedāvāja krāsainās piparkūkas.

Savukārt, amatnieki Valdis Pauliņš un Olga Paulina, Ēriks Kudlis un Rasma Vancāne, Olga Jokste un Ludmila Morozova, Jānis Lubka un citi demonstrēja savu meistarību un izrādīja savus izstrādājumus. Keramika, ādas rotājumi, izstrādājumi no stikla, metāla un koka, dažādi rokdarbi – tas viss bija sastopams festivālā Jungtys!

Projekta BELLA CULTURE ietvaros iegādātais aprīkojums (teltis, galdi, krēsli, roll-up un cits) ļoti noderēja, piedaloties festivālā. Prieks par to, ka Latgales komanda spēja prezentēt sevi tik skaisti, krāšņi, moderni un, protams, garšīgi!

Liels paldies Anīkšču rajona pašvaldības projekta koordinatorei Karolina Stankevičiūtė un viņas komandai par ieguldītu darbu, organizējot festivālu! Viss izdevās!

Festivāls notika Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta Nr. ENI-LLB-1-016 “Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana (BELLA CULTURE)” ietvaros. Projektu finansē Eiropas Savienība.
This project is funded by the European Union.

Projektu “Kulinārijas mantojuma un tradicionālo arodu prasmju saglabāšana un attīstība” / “Preservation and promotion of culinary heritage and traditional craft skills”; saīsināti BELLA CULTURE; Nr. ENI-LLB-1-016 finansē Eiropas Savienība. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Ludzas novada pašvaldība, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

 

Informāciju sagatavoja Anita Mortuzāne, projekta koordinatore Ludzas novadā