LSM: Lopbarība Latgalē šogad raizes nerada

Foto: L.Zute

LSM: Sausums šogad satrauc lopkopjus Rucavas novadā, taču Latgalē laiks šogad ir bijis pateicīgs lopbarības sagādāšanai. Sākt vākt gan sienu, gan skābsienu varēja jau maija beigās, daudziem laika apstākļi un iespējas ļāva to izdarīt līdz Jāņiem.

Dainis Rancāns, zemnieku saimniecības “Dainas” saimnieks no Rēzeknes novada Ilzeskalna pagasta, rāda sagatavoto skābsienu, šajā sezonā lopbarības sagādāšana nav radījusi rūpes.

“Sākām mēs maija beigās, mēģinājām beigt jūnija vidū. Redz, kur skābbarība stāv, tūkstotis simts ruļļu, sienu daudz negatavoju, ir trīs simti ruloni, vēl ir salmi simtu piecdesmit,” stāsta Dainis Rancāns. Viņš tur piena govis, ganāmpulks liels. Simtam pāri galvu, no tām sešdesmit slaucamas govis. Kopumā apsaimnieko 360 hektārus, 90 hektāri tiek izmantoti zālei, pārējais graudiem. Lai sagādātā barība būtu kvalitatīvāka, saimnieks tīrumus regulāri pārsēj ar tauriņziežiem un stiebrzāli, kā lucernu, āboliņu.

“Pārsētā zāle no hektāra 20 ruļļi, ir biezums, sēklu sajaukums dod efektu.” Pērn bijis liels sausums, arī ar barību bijis grūti, tomēr govis neēdušas nedzīvoja, atzīst Dainis. “Vajadzēja vest barību, ņēmām no cilvēkiem pat pa 30 kilometriem, pa 20 kilometriem [tālu], ļoti dārgi sanāca.”

Arī šogad daba nedaudz ietekmējusi darbu, pieci hektāri siena sapuva, tomēr ar to jārēķinās.

Arī kopumā, vērtējot lopbarības kvalitāti un apjomu, Latgalē sagādātais rezultāts esot labs, secina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Preiļu biroja lopkopības konsultante Zita Briška. Laiks ir bijis labvēlīgs, lopbarība ir sagatavota, šobrīd notiek atālu pļaušana.

“Lielākā daļa paspēja pirms Jāņiem, un tas, ko gribētu atzīmēt, tomēr par tādu zālāju ierīkošanu, kopšanu. Tiem, kuriem ir jaunāki zālāji, ražas ir labākas un var arī vairākus pļāvumus veikt. No jaunākiem zālājiem ir labāka atdeve; kur ir veci un pārauguši zālāji, tur arī ražas nav tik lielas. Kopumā laiks ir bijis gan siena, gan skābbarības gatavošanai labvēlīgs, protams, ir atsevišķi gadījumi, ka nav paveicies kādam, bet lielākoties ir sagatavojuši,” atzīst Zita Briška.

Labvēlīgā sezonā ir svarīgi, ja izdodas sagatavot barību ar rezervi drošībai, ja nākamā sezona varētu nākt ar pārbaudījumiem.