Latvijas vēstniecībā Londonā tika pārrunāta sadarbība remigrācijas jautājumos

2018.gada 27. oktobrī Latvijas vēstniecībā Londonā notika ikgadējā latviešu kopienas Apvienotajā Karalistē (AK) organizāciju pārstāvju sanāksme, lai pārrunātu diasporas pasākumu plānus, gan arī īpaši pievērstos remigrācijas iespējām un iniciatīvām  

Vēstniecībā notika izvērsta sesija par remigrācijas jautājumiem, kurā piedalījās pārstāvji no Nodarbinātības valsts aģentūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, sociālā uzņēmumu “Your Move”, kā arī no Liepājas, Valmieras, Daugavpils un Gulbenes novada pašvaldībām, Latgales un Kurzemes plānošanas reģionu remigrācijas koordinatori, sniedzot kvalitatīvu informāciju par remigrācijas programmu un iespējām atgriezties uz dzīvi dzim tenē, kā arī par jau reāli notiekošo remigrācijas pilotprojektu, kur īpaši tiek domāts arī par remigrējošo ģimeņu vajadzībām.

Sanāksmes laikā tika lauzti stereotipi par dzīvi un darba iespējām Latvijā. Tika secināts, ka Latvijā valsts ekonomika, izglītības iespējas, kultūras dzīve un sadzīves apstākļi turpina attīstīties. Tiem, kas pašlaik nedomā par atgriešanos Latvijā, svarīgi bija dzirdēt par iespējām attīstīt sadarbību ar uzņēmējdarbības, izglītības un sabiedriskajām organizācijām Latvijā, veidojot un nostiprinot piederības un iesaistes sajūtu, arī atrodoties ārpus Latvijas.

Lai dalītos ar Amerikas latviešu pieredzi, viesos pie AK latviešiem ieradās arī Amerikas latviešu apvienības (ALA) priekšsēdētājs un Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) vicepriekšsēdētājs Pēteris Blumbergs. Kā īpašs pārsteigums visiem klātesošajiem bija iepazīšanās ar Austrālijas diasporas pārstāvi, pasaulslaveno latviešu izcelsmes žurnālistu Pēteri Gresti.

Ņemot vērā, ka AK uzsāktais Brexit process ir radījis virkni praktisku jautājumu, kas ietekmēs AK dzīvojošo tautiešu ikdienu, vēstniecība uz sanāksmi uzaicināja Eiropas Komisijas pārstāvniecības AK partneruzņēmuma Seraphus juriskonsultu Christopher Benn, kurš diasporas pārstāvjiem sniedza detalizētu prezentāciju par Eiropas Savienības (ES) pilsoņu tiesībām un “pastāvīgā statusa” (“settled status”) iegūšanu.

Remigrācijas veicināšanas jomā liela nozīme ir sadarbībai ar Latvijas Republikas vēstniecībām un diasporas organizācijām. LR vēstniecības izprot atbalsta nepieciešamību remigrantiem, ir gatavas sadarboties un palīdzēt tautiešiem sniegt informatīvo atbalstu remigrācijas jomā.