Deinstitucionalizācijas projekta dalībniekiem pieejamas specializētas darbnīcas un kanisterapija

Daugavpils Sociālais dienests ir iesaistījies Eiropas Sociālā fonda projektā “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā”. Pašlaik pilsētā tiek īstenotas vairākas programmas, kuru mērķis ir atbalstītu bērnus ar funkcionāliem traucējumiem un viņu likumiskos pārstāvjus un pieaugušas personas ar garīga rakstura traucējumiem.

Kopš pērnā gada vasaras Dienas aprūpes centrā personām ar garīga rakstura traucējumiem Arhitektu ielā 21 darbojas specializētā darbnīca, kurā pilngadīgie DI projekta dalībnieki ar speciālistu palīdzību ik dienu apgūst jaunas un nostiprina esošās prasmes un iemaņas. Speciālisti atzīst, ka pusgada laikā ir notikušas acīmredzamas pozitīvas pārmaiņas.

Pašlaik darbnīcās regulāri darbojas 19 cilvēku. Pieteikt dalību var daugavpilieši ar 1.un 2.grupas invaliditāti. Te ir izveidojusies patiesi silta ģimeniska gaisotne. Viss neaprobežojas tikai ar radošajām nodarbībām floristikā, šūšanā un daudzās citās tehnikās. Kvalificētie speciālisti, kas strādā ar lielu atdevi un sirdsdegsmi, regulāri rīko izbraukumus un ekskursijas, paplašinot projekta dalībnieku redzesloku un socializējot viņus. Tiek apgūtas arī ikdienas dzīvei svarīgas iemaņas, kas daudziem no mums liekas pašsaprotamas.

Šī gada sākumā darbību uzsākusi vēl viena programma: tagad bērni ar funkcionāliem traucējumiem, kas pēc speciālistu izvērtēšanas ir saņēmuši attiecīgu atzinumu, var piedalīties kanisterapijas nodarbībās. Šī pakalpojuma nodrošināšanā iesaistīti sertificēti kinologi ar 6 sertificētiem suņiem un ārsts-fizioterapeits.

Izvērtējot diagnozi, katram bērnam tiek sastādīts individuāls vingrinājumu komplekss, ņemot vērā bērna vecumu, spējas un vēlamo rezultātu. Suni piemeklē atbilstoši diagnozei un terapijas mērķim. Saskarsme ar četrkājainajiem draugiem ļoti pozitīvi ietekmē terapijas gaitu, padarot to bērnam saistošāku un emocionāli bagātīgāku.

Sociālais dienests aicina iedzīvotājus ar 1.un 2.grupas invaliditāti, garīgiem un funkcionāliem traucējumiem, interesēties par iespējām piedalīties DI projekta programmās, kas palīdz veiksmīgāk socializēties, gūt jaunas iemaņas un uzlabot veselības stāvokli. Vairāk informācijas – Sociālajā dienestā, Vienības ielā 8, 4. kabinetā, vai pa tālr.nr. 654 40914, 20275907.