Apstiprina kārtību patstāvīgo mazo alus darītavu statusa noteikšanai un akcīzes nodokļa piemērošanai

Otrdien, 18. decembrī, Ministru kabinets (MK) apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavoto noteikumu projektu par kārtību, kādā piešķirams patstāvīgas mazās alus darītavas statuss un piemērojama akcīzes nodokļa likme patstāvīgo mazo alus darītavu saražotajam alum. Noteikumi paredz, kādos gadījumos komersantiem, kas ražo alu, izsniedzams sertifikāts, kas apliecina patstāvīgās mazās alus darītavas statusu, kā arī kādos gadījumos to atsaka piešķirt vai anulē. Šobrīd Latvijā ir 47 patstāvīgās mazās alus darītavas.

Patstāvīgās mazās alus darītavas statusu var iegūt tikai juridiski un saimnieciski neatkarīgā darītava. Kritēriji atbilstībai šim statusam noteikti regulējumā. Lai saņemtu patstāvīgās mazās alus darītavas statusu, uzņēmumam būs jāiesniedz iesniegums Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

Komersantiem, kuriem ir viena vai vairākas akcīzes preču noliktavas, kas ražo alu, tiks noteikts, ka pirmajiem 10 000 hektolitru alus, kas saražoti kalendāra gadā, piemēro samazināto akcīzes nodokļa likmi. Tā piemērojama, ja alus ir saražots Latvijas Republikas alus darītavā, kurai ir piešķirts patstāvīgās mazās alus darītavas statuss, vai, ja alus ir saražots citas valsts patstāvīgā mazā alus darītavā, kuras saražotā alus apjoms iepriekšējā kalendāra gadā nepārsniedz 50 000 hektolitru.

Pašlaik praksē ir izveidojušās situācijas, ka, ja komersants plānojot savu uzņēmējdarbību pirmos kalendārā gadā saražotos 10 000 hektolitru alus izved uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti vai valsti, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, tad par to saražoto alus daudzumu, kas tiks izlaisti patēriņam Latvijā, vairs nevar piemērot samazināto akcīzes nodokļa likmi. Ņemot vērā šo situāciju, noteikumu projekts paredz iespēju piemērot samazināto akcīzes nodokļa likmi alum, kas saražots patstāvīgajā mazajā alus darītavā un nodots patēriņam Latvijas Republikā.

Valsts ieņēmumu dienests nepiešķir komersantam patstāvīgās mazās alus darītavas statusu, ja alus darītavā saražotā alus apjoms iepriekšējā kalendāra gadā vai kārtējā kalendāra gadā (pirms iesnieguma iesniegšanas) ir bijis lielāks par 50 000 hektolitru.

Noteikumu projekts skatāms MK mājaslapā.