Vasaras noslēgumā Lūznavas muižā ieskandinās jaunu džeza festivālu

Piektdien, 31. augustā, plkst. 19.00 Lūznavas muiža aicina uz vasaras noslēgumu ar gaisīgu džezu un mirkļa restorānu šogad atklātajā Kulturys škiunī. Džeza koncerts “Džezs. Priekšsajūta”, kurā izskanēs divas koncertprogrammas – 19.00 “Džezs dzied Aspaziju” un 20.30 “Lipskis/Rudzinskis Quartet” – iezīmēs muižas ambīciju nākamgad rīkot rudens džeza festivālu Lūznavā.

Lūznavas muiža sevi ir pierādījusi kā stabila koncertvieta Latgalē un Latvijā, saturiski sezonas notikumus piepildot ar dažādu stilu un žanru mūziku, kuru vidū arī džeza mūzikas koncerti. 2019. gadā Lūznavas muiža iecerējusi rīkot jaunu rudens džeza festivālu, kurā skanētu daudzveidīga džeza mūzika, iezīmējot gan tradicionālā džeza laikmetu, gan arī tā mūsdienu tendences, improvizāciju un mijiedarbošanos ar citām mākslas formām. Šī gada 31. augustā, ieskandinot nākamgad gaidāmo festivālu, aicina uz vasaras noslēgumu ar festivāla priekšsajūtām un divām džeza koncertprogrammām – “Džezs dzied Aspaziju” ar solisti Beāti Zviedri un apvienības “Lipskis/Rudzinsks Quartet” uzstāšanos. Tieši no Rēzeknes nākušais džeza mūziķis Toms Lipskis būs jaunā festivāla mākslinieciskais vadītājs, par gaidāmo festivālu un sadarbību ar Lūznavas muižu sakot: “Man ir ļoti liels pagodinājums atrasties šajā komandā. Šī būs lieliska iespēja parādīt žanra daudzveidību. Džezs, galvenokārt, ir improvizatoriska māksla, tādējādi viens no festivāla mērķiem ir mudināt klausītāju būt atvērtam nezināmajam, justies brīvi un ļauties šim radošajam improvizācijas lidojumam.”

Vakars plkst. 19.00 sāksies ar koncertprogrammu “Džezs dzied Aspaziju”, kas veidojas, savienojot Aspazijas dzeju, brīvo improvizāciju un jauno latviešu džeza mūziķu kompozīcijas. Projekts eksperimentē ar džeza mūzikas robežām, kam mūsdienās ir tendence paplašināties; katram māksliniekam tiek dota iespēja rast sev tuvāko izteiksmes veidu. Mūziķus, kuri apvienojušies šim koncertam, vieno vēlme priekšplānā izvirzīt stāstu un tā saturu. Gan oriģināldarbi, gan brīvās improvizācijas tiek balstītas dzejas vibrācijās. Apvienībā muzicē vokāliste ar smalku un niansētu balsi Beāte Zviedre, ģitārists Svens Vilsons, pianists un komponists Edgars Cīrulis, saksofonists Kristaps Lubovs, bundzinieks Pauls Ķierpe un kontrabasists Jānis Rubiks. Bet turpinājumā plkst. 20.30 “Lipskis/Rudzinskis Quartet” izpildījumā varēs baudīt Toma Lipska un Toma Rudzinska oriģinālkompozīcijas, kā arī latviešu tautasdziesmu aranžējumus caur džeza mūzikas prizmu. Kvartetā apvienojušies kontrabasists Toms Lipskis, saksofonists Toms Rudzinskis, pianists Ritvars Garoza un bundzinieks Pauls Pokratnieks.

Vasaras izskaņas un džeza festivāla ieskaņas koncerts “Džezs. Priekšsajūta” top sadarbībā ar “Latvijas Koncertiem”, tā norisi atbalsta Rēzeknes novads un Valsts kultūrkapitāla fonds. Biļetes iepriekšpārdošanā sarūpējamas “Biļešu Paradīze” kasēs un uz vietas Lūznavas muižā. Biļetes cena 6,00 €. Džeza vakara laikā darbosies kafejnīcas “Putni” mirkļa restorāns.