RTA bibliotēkā apskatāma Anneles Slišānes tekstilmākslas darbu izstāde „100 deči Latvijai”

5.aprīlī plkst. 13.00 Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas bibliotēkā tiks atklāta mākslinieces Anneles Slišānes tekstilmākslas darbu izstāde „100 deči Latvijai”.

„Izsmaržot vīgriezes saldumu un pelašķa rūgtumu, pazemīgi noliekties līdz skudru pūznim un pacelties līdz bērzu galotnēm, saskaitīt ugunspuķes ziedlapiņas un pūkainā diždadža asumus, noaust lidojošo pieneņu paklāju un dziedējošo nātru deči.

Iepazīt savu Latviju. Satikt to pļavā, mežā, silā, upē, ezerā un jūrā. Satikšanās, atklāsmes un brīnumus saglabāt darbos.

Aušana ir domāšanas veids. Aušana ir dzīvesveids un mīlestība. Aušana ir meditācija un gleznošana stellēs (stuovūs). Tekstilmākslas projekts #100dečiLatvijai top kā unikāla, personīga dāvana Latvijai simtgadē, īstenojot svinību pamatideju „Es esmu Latvija”. Pirmais dečs tika noausts 2016. gada 21.augustā Zeļču stuovūs. Simtgadīgās stellēs Latgalē un Rīgā tiek veikti eksperimenti ar dažādiem materiāliem, dodoties jaunos tekstila meklējumos, izrādot cieņu dabai un kultūrvēsturiskajam mantojumam. Tiek austi deči no neapstrādātiem augu stiebriem, no dažādām augu, dzīvnieku un mākslīgajām tekstilšķiedrām. Tiek veikti eksperimenti un atklājumi ar materiāliem un tehnoloģijām. Īstenojot ideju par dabas vērtību saglabāšanu un pasaules ilgtspējīgu attīstību, austi deči arī no otrreiz izmantojamiem materiāliem. 100 nedēļās stellēs tiks noausti 100 deči, katrs no savādāka materiāla. Dečos tiek ieausti sapņi, Visums, Brīnumi, ceļojumi laikā, bērnības atmiņas un Īstenība. Katram dečam savs stāsts un sava vērtība. 100 stāsti materiālā. 100 stāsti latgaliešu un latviešu valodās,” tā par izstādē eksponētajiem darbiem, kas ir no topošā tekstilmākslas projekta #100dečiLatvijai, stāsta māksliniece Annele Slišāne.

RTA bibliotēkā izstāde būs apskatāma līdz 31.maijam.

RTA Sabiedrisko attiecību nodaļa