Rokgrupa “Elpa” svinēs jubileju

Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijas valsts mežu atbalstītā Latgales kultūras programma 2018“ atbalstam Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde realizē projektu „”Senā dziesma”. Latgales rokmūzikas leģendai grupai “ELPA” – 35”.

Projekta ietvaros paredzēts noorganizēt grupas “Elpa” 35.pastāvēšanas gadadienai veltītu pasākumu kopumu.

Daugavpilī 1983.gadā sāka darboties leģendārā rokgrupa “ELPA,” kura spēlēja savam laikam tik sarežģītajā ārtroka stilā, ar neierastu saliktā un nepārtraukti mainīgā metra un taktsmēra lietojumu, turklāt visas izpildītās dziesmas bija latviešu valodā, kas tam laikam bija visai drosmīgs lēmums, ņemot vērā pilsētas nacionālo sastāvu un tā brīža ideoloģiju. Pirmā lielā uzstāšanās grupai notika “Liepājas dzintarā” 1984.gadā, un tā deva ļoti pretrunīgas atsauksmes. Mūziķi “ELPU” slavēja, bet tie, kuri galvenokārt vērtēja ideoloģisko pusi – grupu par īpatnējo spēlēšanas manieri pēla. “Mikrofona aptaujā” 1986.gadā grupa tika atzīta par labākajiem „Mikrofona aptaujas” debitantiem, bet tās izpildītās dziesmas iekļuva populārāko divdesmitniekā. Astoņdesmito gadu nogalē “ELPA” Latvijas mūzikas vidē bija pazīstams un cienījams ansamblis. Grupa koncertēja visā Latvijā, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Lietuvā, veiksmīga sadarbība kopīgos koncertos izveidojās ar grupām „Sīpoli”, „Remix”, “Opus”, “Turaidas roze”, „Credo”, „Jumprava” „Odis” u.c.

Sākoties pārmaiņu laikiem “Elpas” dzīve mainījās un grupas mūziķiem sākās ļoti smags periods. 1995.gadā no dzīves aizgāja Jānis Logins un grupas radošajā biogrāfijā iestājās vairākus gadus ilga pauze. Valdis Rundzāns un “ELPA” jaunā mūziķu sastāvā uz skatuves atgriezās 2008.gadā, kad Daugavpils rajona Kultūras namā notika viņa 50 gadu dzīves jubilejai un rokgrupas “ELPA” 25 gadu jubilejai veltīts koncerts “Basa sirds”.

2015.gadā grupa “ELPA” tika atjaunota šādā sastāvā – Atis Ieviņš (vokāls), Valdis Rundzāns (basģitāra), Artūrs Pribilovs (ģitāra), Māris Elksnis (taustiņi), Jurijs Čekušins (sitamie instrumenti). 2018.gadā, Latvijas simtgadē, grupai ELPA paliek 35 gadi, tādēļ, lai aktualizētu grupas unikālo ieguldījumu Latgales kultūrtelpas attīstībā, jauno mūziķu iedvesmošanā un Latgales reģiona popularizēšanā, tika izlemts noorganizēt nevis tikai jubilejas koncertu, bet arī ierakstīt divas dziesmas un nodrošināt to popularizēšanas  un izvietošanas kampaņu Latvijas medijos.

Ir svarīgi apzināties, ka Latgales kultūrvidi veido ne tikai tradicionālā kultūra (mūzika u.c.), bet arī mūsdienu kultūra, kura ir spējusi būtu unikāla ne tikai Latvijas kontekstā, tādēļ grupa “ELPA” ir svarīga un neatņemama Latvijas mūzikas kultūras attīstības kontekstā.

 Šis projekts tiek realizēts ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts Kultūrkapitāla fonda un a/s “Latvijas valsts meži” finansiālu atbalstu.

Papildus informācija: Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, tālr.: 65476799, www.kultura.daugavpils.lv