Preiļu novada pašvaldība plāno izveidot skeita un velo laukumu

Preiļu novada domes sēdē deputāti nobalsoja par skeita un velo laukuma izveidi Preiļu pilsētā, Tirgus laukumā 11. Tas atradīsies tuvumā ēkai, kurā izvietota Preiļu Galvenā bibliotēka un Preiļu novada Jauniešu centrs “Četri”. Laukumam paredzētā zemes platība šobrīd netiek izmantota, un to kopā ar zemes vienību, uz kuras izbūvēts stāvlaukums, pašvaldībai ilgtermiņa nomā nodevusi Preiļu Romas katoļu baznīca. Līdzekļi laukuma tehniskā projekta izstrādei tiks paredzēti pašvaldības 2019. gada budžetā.

Preiļu novada Nekustamā īpašuma daļas vadītāja Vita Biezaite pastāstīja, ka skeita un velo laukuma izveide pilsētā ir likumsakarīga, jo laukumā plānotās aktivitātes būs pieejamākas jebkuram pusaudzim, kurš vēlas bez nopietniem treniņiem aktīvi pavadīt savu brīvo laiku. Šādā laukumā būs iespējams braukt ar velo, skeitiem, longborda dēļiem, kas šobrīd pusaudžiem ir ļoti populāra nodarbe. Svarīgi arī tas, ka blakus plānotajam laukumam atrodas Jauniešu centrs Četri” ar savu resursu, kur pusaudži un jaunieši labprāt pulcējas un piedalās dažādās aktivitātēs. Minētās zemes platības attīstība bija ietverta pašvaldības nākotnes plānos, un speciālisti ir konstatējuši, ka neko lielu izbūvēt tur nav iespējams, jo apkārt ir daudzstāvu dzīvojamo māju masīvs.

Šī gada vasarā novada jaunieši piedalījās nometnē, kur saņēma motivāciju savu ideju realizēšanai. Pēc nometnes paši jaunieši organizēja aptauju, un, piedaloties dažādu vecumu iedzīvotājiem, 96% aptaujas dalībnieku atzina, ka skeita un velo laukumu vēlas redzēt tieši Jauniešu centra “Četri” tuvumā. Savu viedokli par skeita laukuma izbūvi pilsētas jaunā paaudze vairākkārt izklāstījusi arī novada domes priekšsēdētājai.

Viedokļi par laukuma vietas izvēli bija dažādi. Tomēr ierosinājums tā izbūvei Preiļu parka teritorijā vai pie Preiļu 1. pamatskolas neguva atsaucību, jo mākslīgi izvēlētā vieta, kas jauniešiem dažādu apsvērumu dēļ nav pieņemama, nez vai gūtu īpašu atbalstu no aktivitāšu apmeklētājiem.

Katru gadu investējot līdzekļus, pilsētā tiek atjaunoti un labiekārtoti bērnu rotaļu laukumi, bet līdz šim nav izveidota brīvā laika pavadīšanas vieta aktīvām nodarbēm pusaudžiem. Dažādas sportiskās aktivitātes pilsētā vairāk paredzētas nopietniem treniņiem. Jaunveidojamais laukums būs tā vieta, kur pusaudžiem kopā ar draugiem radīsies laba iespēja aktīvi pavadīt brīvo laiku.

Maija Paegle, Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste