Preiļu novada iedzīvotāji aicināti uz uztura jautājumiem veltītām atbalsta grupu nodarbībām

Janvārī un februārī Eiropas Sociālā fonda projekta “Pasākumi Preiļu novada vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei” (Nr. 9.2.4.2./16/I/078) tiks uzsākts uztura projekts ikvienam, kurš nolēmis pievērsties veselīgam dzīvesveidam. Sešu nedēļu garumā notiks Atbalsta grupas nodarbības, kuras vadīs uzturzinātniece un vieglatlēte Anita Kažemāka. Sākot ar 16. janvāri vienu reizi nedēļā Anita Kažemāka vadīs gan teorētiskas, gan praktiskas nodarbības, kuru mērķis ir sakārtot savu uztura šķīvi, iemācīties veiksmīgus veselīga uztura pamatprincipus, tādējādi uzlabojot savu pašsajūtu un izmainot savus uztura paradumus. Ikvienam, kurš nolēmis piedalīties atbalsta grupas uztura projektā, ir jārēķinās, ka jāpiedalās visās 6 nodarbībās 6 nedēļu garumā. Nodarbības notiks 16., 23., 30. janvārī un 6., 13., 20. februārī plkst. 18.00-20.00 Preiļos, Kooperatīva ielā 3, Uzņēmējdarbības centra telpās.

Atbalsta grupai tiks sniegtas gan teorētiskas, gan praktiskas nodarbības, tādējādi pilnveidojot un nostiprinot dalībnieku iegūtās zināšanas. Pēc katras teorētiskās nodarbības dalībnieks saņems izdales materiālus, savukārt, pēc praktiskajām nodarbībām – receptes un ieteikumus veselīgai produktu pagatavošanai. Kā arī, lai programma tiešām būtu ar pozitīviem rezultātiem, atbalsta grupas dalībnieki nodarbībās piedalīsies nelielos atjautības uzdevumos, tiks uzdoti arī mājasdarbi, kas veicinās veselīga dzīvesveida uzlabošanu atbalsta grupas dalībnieku vidū.

Tā kā Anita Kažemāka ir arī trenere, viņa sniegs informāciju par fizisko aktivitāti, tās uzsākšanu, lai motivētu dalībniekus. Ja atbalsta grupas dalībnieki būs ieinteresēti, tad kādas projekta nodarbības laikā tiks aizvadīta fiziskās aktivitātes nodarbība ar dalībniekiem piemērotu intensitāti un ņemot vērā viņu vispārējo veselības stāvokli.

“Es, Anita Kažemāka, cītīgi sekošu jūsu svara dinamikai, izrunāsim visas nianses par uzturu visi kopā un atsevišķi ar katru dalībnieku. Ņemot vērā veselības stāvokli, katram izstrādāšu uztura ieteikumus. Kā arī viena no nodarbībām būs veltīta fiziskai aktivitātei, tās uzsākšanai un pamata lietu apgūšanai.”

Uzsākot nodarbību, katram dalībniekam tiks izveidota sava personalizētā projekta kartīte, kur pirmajā nodarbībā tik fiksēti vairāki mērījumi, tādi kā svars, augums, ķermeņa, gurnu, vidukļa, kāju un roku apkārtmēri, ķermeņa masas indekss, norādīta informācija par pašreizējo pašsajūtu, traumām, ja tādas ir, veselības traucējumiem, alerģijām, fizisko aktivitāti. Šī kartīte tiks izmantota, lai sekotu dinamikai visu 6 nodarbību laikā un projekta beigās būtu redzams katra personīgi sasniegtais rezultāts.

Kopā 3 gadu periodā projekta ietvaros tiks organizētas 3 atbalsta grupas (viena 2018. gadā, divas 2019. gadā), katra 6 nodarbības. Vienas nodarbības ilgums – 2 stundas, plānotais dalībnieku skaits – līdz 20 personām nodarbībā un vienā atbalsta grupā kopumā. Mērķauditorija – ikviens iedzīvotājs, sevišķi personas ar palielinātu ķermeņa svaru.

Vietu skaits pasākumā ir ierobežots, dalība atbalsta grupas uztura projektā BEZMAKSAS. Projektu īsteno Preiļu novada dome. Iepriekšēja pieteikšanās, rakstot Anitai Kažemākai uz anita@train2win.lv vai piesakoties pa tālruni 28687144.

Projekta “Pasākumi Preiļu novada vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei” (Nr. 9.2.4.2./16/I/078) kopējās izmaksas 2017.-2019. gadā sastāda 116 915 eiro, no kuriem 85% jeb 99 377,75 veido Eiropas Sociālā fonda finansējums, 15% Valsts budžeta līdzfinansējums jeb 17 537,25 eiro.

Līga Upeniece, Preiļu novada domes Attīstības daļas projektu koordinatore