Preiļu muižas komplekss un parks tiks popularizēts Baltijas mērogā

Foto: Anatolijs Jakovļevs

Pieaugot interesei par Preiļu pils atjaunošanu, apmeklētājiem šogad jo īpaši tiek piedāvātas dažādas aktivitātes, kā iepazīt Preiļu muižas kompleksu un parku.

Šī  gada 24. un 25. maijā Eiropas Kultūras mantojuma gada ietvaros Latvijas pilīs un muižās pirmo reizi notiks Atvērto durvju dienas. Daudzi no šiem kultūrvēsturiskajiem objektiem ir kļuvuši par vienu no galvenajiem savas apkārtnes tūrisma un sabiedriskās dzīves centriem, tādēļ šajās dienās ikvienam bez maksas būs iespēja apmeklēt pilis un muižas, parkus un uzzināt to vēsturi. Atvērto durvju dienu laikā apmeklētājiem būs iespēja kopumā iepazīties ar 37 Latvijas vēsturiskajām ēkām, to nozīmīgo pagātnes lomu un plašajām izmantošanas iespējām mūsdienās.

Preiļu novads, iesaistoties pasākumā “Atvērtās durvju dienas Latvijas pilīs un muižās”, sadarbojoties Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam un Preiļu novada TIC ikvienam bez maksas piedāvās vairākas bezmaksas aktivitātes (skat. www.preili.lv/)

Ar Atvērto durvju dienām 24.maijā sāksies arī Baltijas piļu un muižu apceļošanas akcija „Apmeklēsim Baltijas muižas – svinēsim kopā!”, kas veltīta Baltijas valstu simtgadēm. Akciju organizē četras Baltijas valstu piļu un muižu asociācijas, un tajā piedalīsies 131 pils/muiža: 45 no Latvijas, 55 no Igaunijas un 31 no Lietuvas. Kā vēsta rīkotājs – Latvijas piļu un muižu asociācija,  noteikumi paredz, ka tā notiks no 24.maija līdz 16.septembrim, savukārt, akcijas noslēguma pasākums – 28.oktobrī, kur arī tiks pasniegtas balvas čaklākajiem ceļotājiem. Apceļošanas akcijas mērķis aktīvajā tūrisma sezonā ir aptvert plašu piļu un muižu loku un parādīt to dažādību, tāpēc atvērto piļu un muižu skaits katru dienu atšķirsies. Apmeklētājus aicinām pārbaudīt katra ieplānotā ceļojuma objekta pieejamība izvēlētajā dienā.

Informācija par atvērtajām muižām, darba laikiem un pasākumiem maija beigās būs pieejama  interneta vietnē www.visitbalticmanors.com .

Apceļotāji tiek aicināti krāt uzlīmes  par katru apmeklējumu apceļotāja kartē, kuru varēs saņemt akcijā iesaistītajās muižās un pilīs, kā arī lejupielādēt no interneta vietnes www.visitbalticmanors.com . Apceļotājs, kurš savāks vismaz 5 uzlīmes  savā mītnes valstī  un vismaz 10 kaimiņvalstīs, piedalīsies balvu loterijā. Muižu un piļu dāvāto balvu izloze notiks noslēguma pasākumā.

Preiļu muižas komplekss un parks, kā šī gada jaunais asociācijas biedrs, arī tiek pārstāvēts akcijā (ceļotājiem informācija jāmeklē zem nosaukuma “Preiļu pils”). Apmeklētājiem tiks piedāvātas TIC un Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītas ekskursijas pa parku, dziedājums kapelā, lielformāta šaha spēle, muzeja ekspozīcijas un citas aktivitātes, par kurām tiks sagatavota informācija pirms to rīkošanas. Šīs aktivitātes tāpat kā citu dalībnieku – piļu un muižu piedāvātās notiks ar vai bez pieteikšanās, saskaņā ar iestāžu apstiprināto cenrādi (muzeja apmeklējums, ekskursijas un dziedājums, piemēram) vai bez maksas, sekojiet informācijai www.visitbalticmanors.com un Preiļu novada mājaslapā. Apceļotāja kartes varēs saņemt Preiļu novada TIC, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā un Preiļu kapelā.

Novada iedzīvotājus un viesus aicinām iepazīt Preiļu pilsētas un Preiļu muižas kompleksa un parka vēsturi, kā arī apceļot kaimiņvalstis šīs akcijas ietvaros.

Informāciju sagatavoja: Iveta Šņepste, Preiļu novada TIC vadītāja