Polijas žurnālisti iepazinās ar Latgali

Laikā no 15. līdz 18. augustam Latgales reģionu apmeklēja poļu žurnālistu delegācija. Šo braucienu organizēja Latgales reģiona tūrisma asociācija “Ezerzeme” (LRTA) sadarbībā ar LIAA Tūrisma departamentu un  Latvijas vēstnieku Polijā Edgaru Bondaru. Braucienu atbalstīja divas – latviešu un poļu – nacionālas aviolīnijas – Air Baltic un LOT. Poļu grupu lieliski vadīja un tulkošanu veica Anna Polovka („Gazeta Polska”), pēc brauciena atzīstot, ka poļi žurnālisti esot iemīlējušies Latgalē.

Iepazīšanās vizītes mērķis bija parādīt Latgales dabu un bagāto vēsturi, īpaši uzsverot poļu laiku atstātās pēdas reģionā, iepazīstināt ar mūsu kultūru, reliģiju daudzveidību, valodu, kulināro mantojumu un, galvenokārt, ar tūrisma piedāvājumiem. Pēc brauciena sekos publikācijas un pārraides, kuros  poļu ceļotāji tiks aicināti doties uz Latgales reģionu, vietu, kur poļu saknes – kultūrvēsturiskais mantojums un tradīcijas sniedzas kopš 16. gadsimta. Arī šobrīd Latgalē ik uz soļa var sastapt  tik daudz poliskā, un poļu mantojums tiek rūpīgi sargāts un kopts. Par to žurnālistiem pašiem bija iespēja pārliecināties. Brauciena programma bija ļoti saspringta un piesātināta. Žurnālisti apmeklēja tūrisma objektus Līvānos, Riebiņu novadā, Preiļos, Aglonā, Vārkavas novadā, Daugavpils novadā, Daugavpili, Krāslavā, Dagdā, Rēzeknes novadā, Rēzeknes pilsētā, Ludzas novadā, Viļakas, Kārsavas un Zilupes novadā, kā arī tikās ar poļu diasporas pārstāvjiem.

Žurnālisti pārstāvēja Polijā populārus medijus  – nedēļas žurnālu „Gazeta Polska” (visbiežāk citēts nedēļas žurnāls pirmajā pusgadā Polijā), dienas avīzi „Gazeta Polska Codziennie”, ziņu portālu niezalezna.pl, kā arī Televīziju „Republika”. Medija nosaukums „Gazeta Polska” pastāv jau kopš 1826. gada un tika izdots arī laikos, kad Latgalē saimniekoja ietekmīgā poļu muižnieku Plāteru dzimta. Šodienas izdevumam ir daži simtu lasītāju klubu visā Polijā, kā arī Eiropā un ASV.

Vizītes nozīmīgumu vislabāk raksturo Daži no poļu žurnālistu iespaidiem:

“Lielisks ceļojums uz zemi, kur šķiet,  ka laiks ir apstājies. Vietas, kur gribētos atgriezties. Skaistas ainavas, sirsnīgie cilvēki, brīnišķīga atmosfēra – stāsta žurnāliste Iwona, kura pēc ceļojuma veidos materiālus par latviešu un latgaliešu virtuvi. Daudz interesantas tikšanas ar parastiem, bet tomēr neparastiem cilvēkiem. Tik daudz emociju! Ļoti labi organizēts ceļojums. Turu īkšķus par reģiona tūrismu attīstību un noteikti atgriezīšos šeit vairāk nekā vienu reizi – sola Iwona , kurai jau ir „iekritusi acīs” Lubānas ezera Ūdens tūrisma attīstības centra „Bāka”  un ezera apkārtne, kā vieta, kur atbraukt ar ģimeni”.

“Lai gan darba programma bija ļoti saspringta,  un reizēm bija jūtams nogurums, bija vērts to pārvarēt, lai iepazītos ar daudziem brīnišķiem cilvēkiem un apmeklētu šīs burvīgās vietas. Liels paldies par iespeju piedalīties šajā apbrīnojamā projektā” – secina Anna.

“Pirms ierašanās Latvijā es nezināju, ka šeit gadsimtiem ilgi dzīvoja poļi”,  – godīgi atzīstas televīzijas žurnālists Michał.  “Kā mums stāstīja paši Latgales poļi, viņi šajās teritorijās dzīvo kopš karaļa Stefana Batorija laikiem”. Latgale ir reģions, kurš vairāk nekā 210 gadus bija neatņemama Žečpospolitas daļa. Uzskatāms piemērs tam ir daudzas skaistas katoļu baznīcas. To var apskaust Varšava, kurā tādus dievnamus ir lieki meklēt” – tā viens no visčaklākajiem žurnālistiem savā redakcijā Michał.  “Ja pirms ceļojuma man kāds teiktu, ka Latgalē, Latvijā, var dzirdēt vecās Polijas atbalsi, es domātu, ka viņš sajaucis valstis. Mani pārsteidza reģiona daudznacionālais un daudzreliģiskais raksturs. Polija šodien ir monoetniska valsts, tāpēc tas, ko redzēju Latgalē, man bija jauks pārsteigums. Mūsu brauciena laikā esam sastapuši – latviešus, poļus, krievus, baltkrievus, ebrejus un latgaliešus. Esam uzzinājuši arī, kas ir vecticībnieki, un kāpēc viņi ieradās mūsdienu Latvijas teritorijā. Ceļojumi izglīto! Tas bija lielisks ceļojums!” – secina Michał, kurš, lai paspētu nofilmēt visu interesanto, kopā ar operatoru Vladeku rītos cēlās ļoti.

“Latvija. Viena no tām valstīm, kur cilvēks jūtas kā mājās. Skaistas ainavas iekļautas cilvēku siltuma tēlā. Stāsti, kurus citi var apskaust. Saimnieki, kuri atdos tev visu, pat ja viņiem pašiem nav daudz. Kad mani paziņas jautāja man, kāpēc dodos uz  Latviju, kas tur ir tāds, kas nav kaut kur citur, es atbildēju: „redzēsim”. Tagad es saku: „Aizbrauciet un pārliecinājāties paši, tas tiešām ir to vērts”. Es noteikti šeit atgriezīšos”,  – savus iespaidus pēc pirmās iepazīšanas ar Latviju un Latgali  stāsta Magda, kas veidos stāstus par reģiona katoļu baznīcām, reliģisko dzīvi un poļu pēdām. Nogurusi no ceļa,  bet iemīlējušies Latgalē.

Informāciju sagatavoja: LRTA “Ezerzeme” Valdes priekšsēdētāja Līga Kondrāte; tālr: +371 29467925; E-pasts: ligakondrate@inbox.lv