Pašvaldību vadītāji un Saeimas deputāti diskutē par Latgales attīstību

Otrdien, 11. decembrī, Latgales pārstāvniecībā Rīgā, lai diskutētu par izdarītiem darbiem un jauniem izaicinājumiem Latgales attīstībai nākotnē, notika kārtējā Latgales plānošanas reģiona (LPR) Attīstības padomes sēde, kurā bez pašvaldību vadītājiem un deputātiem piedalījās jaunievēlētās Saeimas Latgales vēlēšanu apgabala deputāti kā arī Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji.

Sanāksmē LPR administrācijas vadītāja Iveta Maļina – Tabūne klātesošos iepazīstināja ar Latgales plānošanas reģiona līdzšinējo nozīmīgāko veikumu uzņēmējdarbības vides uzlabošanā Latgalē, kura ietvaros veikts apjomīgs darbs ar valsts pārvaldes iestādēm, uzņēmējdarbību atbalstošām organizācijām kā arī, pašām pašvaldībām. Šīs sadarbības rezultātā tapa Rīcības plāns Latgales reģiona izaugsmei 2012.-2013.gadam, kas ir īstermiņa politikas plānošanas dokuments, kas paredz īpašus reģionālās politikas atbalsta pasākumus Latgales plānošanas reģionam. Šai periodā reģiona izaugsmei papildus tika piesaistīts finansējums atbalstam novadu kompleksais attīstībai (33,37 milj.LVL), vietējo autoceļu grants seguma atjaunošanai (1,3 milj.LVL), atbalstam uzņēmumu radīšanai un attīstībai LAD pasākumu ietvaros (18 milj.LVL), uzlabota robežkontroles punkta «Vientuļi» kapacitāte u.c.

Balstoties uz pozitīvajiem ieviešanas rezultātiem, teritoriju revitalizācijai Latgalē un Alūksnes novadā tika izstrādāts un atabalstīts nākamais Rīcības plāns 2015. – 2017. gadam, kurā reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām tika piesaistīti 52 247 026 EUR. Šī finansējuma ietvaros, sadarbībā ar Ministru kabinetu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, tika izveidota Latgales speciālā ekonomiskā zona, kuras darbības rezultātā līdz 2018.gada 12. decembrim par investīcijām Latgales SEZ teritorijā ir noslēgti 14 līgumi 3,7 milj EUR ieguldījumu apmērā, Latgales SEZ iekļaujot 63.2972 ha platības un līdz 2022.gadam izveidojot 118 jaunas darbavietas.

Sanāksmes laikā LPRAP priekšsēdētājs G.Upenieks klātesošos deputātus aicināja nākotnē mainīt normatīvo regulējumu, lai Latgales SEZ nodokļu atvieglojumi par izmaksām darba spēka atalgojuma jaunajām darba vietām būtu uzņēmējiem vēl pievilcīgāki. “Nozīmīgs ir arī Latgales uzņēmējdarbības centra darbības pienesums un nākotnes kapacitātes celšana, kurš savā īsajā darbības laikā ir ne tikai nokonsutējis vairāk kā 3000 esošos un potenciālos uzņēmējus, bet sniedzis nozīmīgu preventīvo darbu Latgales jauniešu uzņēmējpratības stiprināšanā,” piebilda sēdes vadītājs.

2018. gada 19. septembrī Ministru kabinetā tika apstiprināts Rīcības plāns Latgales reģiona izaugsmei 2018.–2021. gadam. Plānā risināmo problēmu un mērķa sasniegšanai nepieciešams finansējums: 29 504 156 EUR. Jau šobrīd sadarbībā ar pašvaldībām ir sagatavots 21 projekts ar priekšlikumiem 33 milj. EUR vērtībā.

Pirms diskusijas deputāti tika iepazīstināti ar plašu vizuālo un saturisko materiālu ar LPR līdz šim īstenotajiem 16 projektiem vairāk kā 6 milj. apjomā, kā arī šobrīd īstenotajiem astoņiem projektiem, kas kopumā nesuši ievērojamu tiešu un pastarpinātu pienesumu uzņēmējdarbības attīstībai reģionā.

Diskusijas laikā ar LR Saeimas deputātiem tika runāts gan par Latgales plānošanas reģiona darbības rezultātiem un attīstības virzieniem, nepieciešamību stiprināt reģiona augstskolas, lidostas un citu loģistikas centru nepieciešamība, maģistrālo ceļu un dzelzceļu attīstība, Norvēģijas u.c. finanšu līdzekļu piesaiste ar jauniem projektiem kā arī vajadzību stiprināt mediju telpu latgaliešu valodā u.c. jautājumiem. Īpaši aktuāls jautājums pašvaldību vadītājiem bija par pašvaldību finanšu situācijas prognozēm 2019.gadam par ko informēja Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve.

Sanāksmes noslēgumā klātesošie Saeimas deputāti Aldis Adamovičs (JV), Janīna Jalinska (ZZS), Janīna Kursīte (KPV LV), Mārtiņš Bondars (Attīstībai/Par!) Inga Goldberga un Jānis Krišāns (Saskaņa), Ilga Šuplinska (JKP) un Edmunds Teirumnieks (NA) vienojās par nepieciešamību sadarboties nākotnē ciešāk rīkojot regulāras tikšanās starp lēmējvarām.

Sanāksmē kā novērotāji piedalījās LTRK pārstāve Inga Grape un uzņēmējs Agris Bitāns, kā arī Zemkopības ministra Jāņa Dūklava biroja vadītāja Elīna Plaude.

Informāciju sagatavoja: Oskars Zuģickis, LPR sabiedrisko attiecību speciālists, e-pasts: oskars.zugickis@lpr.gov.lv