Pabeigts Viestura Kairiša filmas “Piļsāta pi upis” vasaras filmēšanas periods

Šonedēļ, 20. augustā, pie Lielupes iztekas jūrā tika nofilmētas režisora Viestura Kairiša spēlfilmas “Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes” pēdējās vasaras perioda ainas. Pavisam kopā šovasar filmēšanai veltīta 31 diena, pārsvarā darbs notika Latgalē – Krāslavā, Ludzā, Rēzeknē, Varakļānos, Daugavpilī, Subatē un citur.

Daudzās filmēšanas vietas ir tikai viens no sarežģījumiem, ar ko nācās sastapties Kairišam un viņa komandai. Tā kā filmas darbība notiek no 1939. gada līdz 1944. gadam – laikā, kad Latvijā nomainījās veseli trīs valdošie režīmi, – reizēm nācās vienas dienas laikā filmēt epizodes, kas notiek te vienā, te otrā vēsturiskā situācijā, līdz ar to neprātīgā ātrumā bija jāmaina dekorācijas, mainījās arī aktieru tērpi, un arī pašiem aktieriem bija jāiejūtas sava varoņa tēlā atšķirīgos dzīves posmos. Tas nenācās viegli nedz galvenās lomas tēlotājam Dāvim Suharevskim, kam tā ir pirmā filmēšanas pieredze, nedz lieliskajiem pieredzējušajiem aktieriem Agnesei Cīrulei, Gundaram Āboliņam, lietuviešu kino leģendai Jozam Budraitim un čehu aktrisei Brigitai Cmuntovai.

Dalība filmā kļuva par īpašu pieredzi arī vietējiem Latgales iedzīvotājiem; daudzi no viņiem – kopumā pāri tūkstotim – iejutās gan epizodisko lomu tēlotāju, gan masu skatu ainās. Pelnītu atzinību, jādomā, filmas demonstrēšana nesīs arī neskaitāmiem dzīvniekiem –  zirgi, govis, buļli, aitas, kazas, tītari, vistas un citi palīdzēja radīt pagājušā gadsimta pirmās puses īpašo provinces noskaņu.

Viesturs Kairišs par vasaras filmēšanas periodu: “Garais vasaras filmēšanas posms noslēdzies. Sajūta, ka esam divus mēnešus gājuši pāri Sahāras tuksnesim. Pārkarsuši, uz spēka izsīkuma robežas, pārguruma hipnotiskā transā. Laika gaitā pati filma pārvērtās no idejas par cerību, kas mums palīdzēja izdzīvot. Cerams, ka no ekrāna to varēs just un skatītāju vidū vienaldzīgo nebūs.”

Filmas Piļsāta pi upis žanrs ir traģikomēdija, kurā jaunu cilvēku attiecību vieglums un mīlestība līdzās nopietnu vēsturisko notikumu fonam – politisko režīmu maiņai pagājušā gadsimta 30.–40. gados –, veido latviešu kinematogrāfijā līdz šim neierastu žanrisko intonāciju. Neskatoties uz to, ka stāsta vēsturiskais fons ir dramatisks, priekšplānā izvirzās galveno varoņu cerīgums,  jutekliskums un humors. Galvenais varonis Ansis ar saviem it kā naivajiem lēmumiem piedzīvo īstu garīgu un eksistenciālu ceļojumu no neveikla jaunekļa līdz vīrietim, kurš agri nobriest un kura izvēles vienmēr liecina par cilvēka psihē iekodētu dziļu humānisma stīgu.

Filmas uzņemšana turpināsies rudenī Krāslavā un Rēzeknē, pēc tam sāksies montāžas un ieskaņošanas periods. Filmu finansē Nacionālais Kino centrs, arī Lietuvas un Čehijas kino institūcijas, to atbalsta Krāslavas, Ludzas, Rēzeknes un citu Latgales pilsētu pašvaldības, privātie atbalstītāji Circle K, Merrild, Salmo, Tvaikonis un citi.

Viestura Kairiša jauno spēlfilmu Piļsāta pi upis plānots izrādīt kinoteātros 2020. gada sākumā, tās izplatītājs Latvijā un Baltijas valstīs ir ACME Film.

Aizkadra foto no vasaras filmēšanas perioda (foto Agnese Zeltiņa):  ej.uz/PilsetaPieUpes_Vasarfoto

Papildu informācija: Daniela Zacmane, daniela.zacmane@gmail.com