Mājražotāji Krāslavā tiek aicināti sadarboties ar zinātniekiem

Šī gada 21.martā seminārā “Jauna pieeja = jauni pārtikas produkti” lektore Ilga Gedrovica klātesošajiem stāstīja kā veiksmīgi attīstīt biznesu izmantojot Latvijas zinātnes sasniegumus un pētnieku ieguldījumu.

Lektore Dr.sc.ing. Ilga Gedrovica Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) Pārtikas tehnoloģijas katedras Docente, vadošā pētniece izveidojusi receptes un ražošanas tehnoloģiju daudziem jauniem pārtikas produktiem, arī citās valstīs atzinību guvušajiem. Uz LLU Pārtikas tehnoloģiju studiju un zinātnes centru atnāk arvien vairāk uzņēmēju ar savu piedāvājumu un viņu aktivitāte ir saistīta ar ES fondu naudas pieejamību, piemēram, atvērto inovācijas “vaučeru” programmu. Parasti pirmajā tikšanās reizē universitātē vienkārši notiek saruna, kurā uzņēmējs izstāsta savu sāpi vai ideju. Notiek vērtēšana – un, ja ideja ir perspektīva un to var palīdzēt realizēt, tad tiek slēgts sadarbības līgums un meklēts finansējums tā, lai uzņēmējam tas būtu izdevīgi. Tomēr jāņem vērā, ka jau izveidotie produkti ir individuāli un identiska produkta izstrādi pētnieki neveiks.

Piemēram, Garden Snack ābolu čipsu ražotājiem pašiem ir liels ābeļu un bumbieru dārzs un bija jāizdomā, ko ar šīm potenciālajām izejvielām darīt, tādējādi tika izstrādāta jauna tehnoloģija un receptūras jauniem inovatīviem produktiem – ābolu un arī bumbieru čipsiem.

Ar Krippu krekeriem, ko ražo no zirņu miltiem, zinātnieki strādāja, līdz viss bija gatavs. Tika plānots piesaistīt Lauku atbalsta dienesta administrēto programmu finansējumu, bet dažādu apstākļu dēļ tas kavējās 2 gadus, tomēr uzņēmējas neatlaidība vainagojās ar rezultātu 2017.gadā uzsākot ražošanu.

Un, protams, starptautisku atzinību guvušās “MILZU!” graudaugu pārslas no rudzu un auzu miltiem. MILZU! BIO sērija tika radīta, lai tirgū laistu ļoti aktuālu un pieprasītu, taču maz pārstāvētu segmentu –  bioloģiski ražotas pārslas, kā arī pārslas visiem tiem, kas vairās no pārlieku liela cukura uzņemšanas maltītes laikā. Šādi produkti palīdz  pavērt iespējas arī eksporta tirgos.

Pasūtījuma pētījumu – sadarbības līgumu rezultātā topošie produkti:  veselīgas sāļās uzkodas, veselīgas saldās uzkodas, veselīgi saldumi, miltu izstrādājumi, graudaugu – sēklu produkti, tējas, dzērieni (sulas, smūtiji, kokteiļi, piena dzērieni, enerģijas dzērieni u.c.), augļu, dārzeņu u.c. biezeņi, sāļās mērces  u.c.. Pirmais sadarbības projekts pārtikas produktu zinātniekiem ar uzņēmēju bija Lakto – 1999. gadā. To īstenoja Latvijas Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Rīgas piena kombināts.

Šobrīd Ilga Gedrovica ir uzsākusi darba ciklu ar ES apstiprinātu starptautisku projektu Jauni olbaltumvielu avoti (Ēdamās sliekas), ko iepriekš pusgadu vērtēja tikai citu valstu eksperti, un kura noslēgumā iepazīstinās sabiedrību ar iespēju nākotnē pārtikā izmantot Latvijā audzētas sliekas. Jau šajā rudenī “Riga Food” izstādes laikā plānots sniegt pētījuma starprezultātus. “Neuztraucieties, mums Latvijā pašiem olbaltumvielu no klasiskiem avotiem – dažādu veidu gaļas un pākšaugiem – pietiek, sliekas uzturā obligāti nevajadzēs lietot, tomēr pasaulē ir un būs daudzi reģioni, kur šis jautājums ir aktuāls. Projekts nav tikai zinātnisks. Sadarbojos ar uzņēmējiem, jo kādam sliekas jāaudzē. Tāpat vēlos, lai viņi dzīvē pārbauda laboratorijā pētīto. Ēdamo slieku pētīšanas pieredze patlaban ir tikai Vāgeningenas universitātei Nīderlandē. Sadarbošos ar tās pētniekiem, kā arī zinātniekiem no Taizemes – valsts, kur kukaiņi un tārpi skaitās normāls ēdiens. Līdz ar to pētījumu varēsim izveidot kvalitatīvāku, ne tik akadēmisku. Ceru, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Latvija labi izskanēs pasaulē,” saka pētniece.

Seminārs raisīja dalībniekos patiesu interesi un bija plaši apmeklēts, kā arī interesenti saņēma zinātnieces individuālas konsultācijas. Pastāv iespēja turpināt šādu semināru ciklu, pieaicinot arī citus LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas ekspertus.

Semināru organizēja Krāslavas novada dome un Latgales plānošanas reģiona (LPR) Latgales uzņēmējdarbības centrs.

Lai veicas mūsu reģiona uzņēmējiem rast sadarbību un izveidot produktus no vietējām izejvielām.

 

 

Ziņu sagatavoja:

Inta Murāne

LPR Latgales uzņēmējdarbības centra

Komercdarbības konsultante