Līvānos norisināsies trešais Mūsdienu mākslas galerijas festivāls

No 29.augusta līdz 1.septembrim Līvānos norisināsies jau trešais Mūsdienu mākslas galerijas festivāls, kas apvienos mākslas, mūzikas un izglītojošus pasākumus ar devīzi “Latgale 101”. Festivāla mērķis ir veicināt jaunrades procesus Latgales kultūrtelpā un veicināt profesionālās mūsdienu mākslas pieejamību plašai sabiedrībai Latgales reģionā. Kā ierasts, visi pasākumi festivāla ietvaros – izstādes, koncerti, diskusijas un meistardarbnīcas – ikvienam interesentam būs pieejami bez maksas.

Festivāls 29.augustā tiks atklāts ar tēlnieka Ivara Drulles izstādi “Brīvība”. Izstāde Mūsdienu mākslas galerijā būs apskatāma līdz 22.septembrim. Tēlnieks Ivars Drulle mākslas vidē darbojas jau 20 gadus. Teorētiskās un praktiskās zinības tēlniecībā smēlies ne tikai Latvijas Mākslas akadēmijā, bet arī ASV Humbolta un Montanas universitātē. Mākslinieks vairākkārt pretendējis uz Purvīša balvu.

No 29.augusta līdz 1.septembrim ikviens interesents laukumā pie Mūsdienu mākslas galerijas varēs vērot Nitai Charan Das audiovizuālu darbu “Rudens>Ržavščina”. Nitai Charan Das (Nikolajs Kozirevs) ir mākslinieks no Latgales (Daugavpils), kas šobrīd ar saviem domubiedriem dzīvo Tbilisi, Gruzijā, ceļo pa Aizkaukāza valstīm un radoši darbojas, meklē jaunas izteiksmes formas un vizuālo valodu. Aktīvi raksta dzeju, prozu un vizualizē to videovēstījumos. Savu saikni ar Latviju cenšas uzturēt ar mākslas valodu.

30.augustā Mūsdienu mākslas galerijā norisināsies paneļdiskusija “Latgale 101”. Paneļdiskusijas mērķis ir aktualizēt jautājumu par Latgales kultūrtelpas attīstību nākotnē. Veltīsim uzmanību mūsdienu jaunrades procesiem šajā reģionā, kādi izaicinājumi Latgales kultūrtelpu sagaida nākotnē, kā spēsim tiem pielāgoties, kā mainīsies kultūras pasākumu auditorijas prasības? Kādi izaicinājumi sagaida pašvaldības Latvijas reģionos un kāda ietekme ir reģionālajām kultūras institūcijām un kādas ir to jaunās formas (piemēram, mākslinieku rezidences reģionos)? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēsim kopīgi ar diskusijas dalībniekiem – Latgales reģiona māksliniekiem, kultūras darbiniekiem, biedrību un pašvaldību pārstāvjiem.

31.augusta festivāla programma būs veltīta bērniem un jauniešiem. Arhitektes Lauras Krastiņas vadībā bērniem būs iespēja no dažādiem materiāliem veidot “Nākotnes pilsētas” maketu. Darbnīca palīdzēs bērniem izvērtēt savas nepieciešamības un radoši darbojoties, modelēt nākotni. Savukārt Edgars Mucenieks vadīs praktisko nodarbību Līvānu jauniešiem “Nākotnes valsts”. Ko jaunieši sagaida nākotnē? Kādā vidē vēlas dzīvot un radoši realizēties? Ja Latvijas valsti dibinātu tagad, uz kādām pamatvērtībām to balstītu mūsdienu jaunieši? Šos jautājumus risināsim jauniešu domnīcā “Nākotnes valsts”, kurā ar neformālās izglītības metodēm risināsim jautājumus – ko nākotnē no valsts sagaida jaunieši un kādu valsti vēlas veidot viņi?

Jau tradicionāli Mūsdienu mākslas galerijas festivāls noslēgsies ar brīvdabas koncertu laukumā pie Mūsdienu mākslas galerijas. Koncertā šogad uzstāsies – mūziķe Anna Sēruma, grupas “Ave JahBahus” un “Martas asinis”.

Šis projekts tiek realizēts ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.

Festivāla norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Latgales reģiona attīstības aģentūra, A/S Latvijas valsts meži.

Mūsdienu mākslas galerija darbojas kopš 2016.gada un tās mērķis ir sekmēt dažādas mākslas izpausmes reģionā un vecināt to pieejamību vietējiem iedzīvotājiem, nodrošinot kvalitatīvu un inovatīvu kultūras pasākumu piedāvājumu. Galerijas darbu organizē biedrība “Galerija”. MMG atrodas Rīgas ielā 108a, Līvānos, tās apmeklējums – bez maksas, darba laiks – no trešdienas līdz sestdienai no pl.12:00-18:00.

“Mūsdienu mākslas galerijas festivāla 2018” programma

Trešdiena, 29.augusts
Pl.18:00 Mūsdienu mākslas galerijas izstāžu zālēTēlnieka Ivara Drulles personālizstādes “Brīvība” atklāšana.
Ceturtdiena, 30.augusts
Pl.16:00, Mūsdienu mākslas galerijāPaneļdiskusija “Latgale 101”
Piektdiena, 31.augusts
Pl.13:00, Mūsdienu mākslas galerijāDomnīca jauniešiem “Nākotnes valsts”
Pl.18:00, Mūsdienu mākslas galerijāMeistardarbnīca bērniem “Nākotnes pilsēta”
Sestdiena, 1.septembris
Pl.18:00, laukumā pie Mūsdienu mākslas galerijasFestivāla noslēguma koncerts, piedalās – Anna Sēruma, grupas “Ave JahBahus” un “Martas asinis”
No 29.augusta līdz 1.septembrim
Laukumā pie Mūsdienu mākslas galerijasIespēja vērot mākslinieka Nitai Charan Das audiovizuālu darbu “Rudens>Ržavščina”.

 

Lāsma Vindule, Mūsdienu mākslas galerija
Biedrības “Galerija” valdes locekle
vindule.lasma@gmail.com