Latgaliešiem tagad savs interneta medijs

Latgaliski rakstošais “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv” ieguvis medija statusu, kļūstot  par vienīgo plašsaziņas līdzekli, kura saturs tiek veidots tikai latgaliešu rakstu valodā.

Portāls lakuga.lv darbojas jau kopš 2007. gada, bet 2018. gada janvārī tas ieguva oficiālu medija statusu, kļūstot par “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv”. Tajā vienuviet bez maksas pieejama jaunākā informācija par Latgales un latgaliskās kultūras aktualitātēm, portāls kļuvis par sava veida Latgales vizītkarti. Saviem lasītājiem lakuga.lv piedāvā iepazīties ar jaunākajiem veikumiem latgaliešu literatūrā un mūzikā, rakstus par Latgales vēsturi un latgaliešu valodu, intervijas ar sabiedrībā pazīstamiem latgaliešiem u.c.

“Lūkojoties ar skatu nākotnē un apzinoties, ka sabiedrībā pieaug interese par latgalisko kultūru un latgaliešu valodu, nolēmām spert nākamo soli un kļūt par mediju. Lakuga.lv ir ļoti liela nozīme latgaliešu rakstu valodas saglabāšanā un valodas prestiža celšanā, ar savu darbību mēs apliecinām – latgaliešu valoda nav tikai mājas valoda, tā ir lietojama arī medijos. Priecājamies, ka mūsu darbs tiek novērtēts, un projektu konkursos saņemam Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumu, kas ļauj nodrošināt portāla darbību. Jaunais statuss arī mums pašiem uzliek lielu atbildību kļūt vēl interesantākiem, daudzveidīgākiem un radošākiem,” teic portāla redaktore Vineta Vilcāne.

2007.gada maijā notikušajā 4. pasaules latgaliešu saietā (Latgales simtgades kongresā) Latgales sabiedrība izteica vēlmi pēc plašāka latgaliešu valodas lietojuma medijos, lakuga.lv ir viens no nedaudzajiem, kas spēj to nodrošināt.

Kultūras ziņu portālu lakuga.lv uztur biedrība “Latgolys Studentu centrs”, kurai ir daudzu gadu pieredze latgaliešu rakstu valodas saglabāšanā un popularizēšanā, īstenojot citus latgaliskās kultūras projektus.  2017. gadā portāla lakuga.lv ieguldījumu latgaliešu valodas popularizēšanā novērtēja, piešķirot Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks”.

Lakuga.lv jaunumiem var sekot līdzi sociālajos tīkos – facebook.com/LaKuGa.lv, twitter.com/LaKuGa un draugiem.lv/lakuga.lv.

 

Informāciju sagatavoja: Vineta Vilcāne, “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv” redaktore, 26149207; info@lakuga.lv