Latgales uzņēmējdarbības centrs viesojas Malnavas koledžā

Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra (LUC) speciālisti ar iniciatīvu “Īsteno sapni par savu biznesu” viesojās Malnavas koledžā. Koledža ir profesionālas augstākas un vidējas izglītības iestāde un viena no koledžas izglītības programmām ir Uzņēmējdarbība lauksaimniecībā, kur daļa no studentiem jau ir izvēlējušies veikt saimniecisku darbību lauksaimniecības jomā.

            Lai vel vairāk motivētu studentus uz uzņēmējdarbības veikšanu, tika pieaicināti trīs Kārsavas novada uzņēmēji. Bioloģiskas saimniecības īpašniece Sandra Voikāne, stāstīja, ka nav jābūt lielām zemes platībām, lai attīstītu saimniecisko darbību lauksaimniecības jomā, jo var audzēt augus, kam ir pieprasījums un lielāka cena.

            Ar savu pieredzi dalījās arī Kārsava novada ”Jauniešu gada balva 2016” laureāts  Marita Jonina. Marita ir ne tikai jaunā uzņēmēja, bet arī divu bērnu mamma, kura veiksmīgi apvieno gan ikdienas dzīvi laukos, gan savu uzņēmējdarbību. Marita nodarbojas ar ogu audzēšanu un fizioterapijas pakalpojumu sniegšanu (fiziopro.mozello.lv/ ). Tādējādi tiek samazināta ienākumu sezonalitātes ietekme uzņēmējdarbībā un tas ir labs piemērs jauniešiem, kā dažādot savu saimniekošanu laukos. Marita ir atgriezusies atpakaļ uz dzimto pusi no Rīgas un ir saņēmusi pašvaldības konkursa “STEP UP” finansiālo atbalstu, abām idejām.

            Jauniešus iedrošināja spert pirmos soļus arī uzņēmuma LaserTag LATGALE (www.facebook.com/lasertaglatgale/) pārstāvis Linda Pastare, uzsverot mērķtiecības nozīmi uzņēmuma veidošanā un attīstībā.  Savulaik abi uzņēmuma īpašnieki devās pelnīt naudu uz ārzemēm, lai varētu realizēt savu biznesa ideju, jo ticēja tās dzīvotspējai.  Biznesa idejas attīstībai papildus finansējums tika rasts arī dažādos projektu konkursos – Kārsavas novada “STEP UP”, konkursā “Laukiem būt” un atbalsts arī tika saņemts no dalības Rēzeknes biznesa inkubatorā.  Uz doto brīdi uzņēmumam ir divas darbības vietas Rēzeknē un Kārsavā, ka arī tiek piedāvāts izbraukuma spēles pakalpojums.

LUC izveide tika paredzēta Latgales rīcības plāna 2012.-2013.gadam „Iespēju Latgale” ietvaros, lai sniegtu atbalstu šajā reģionā jau strādājošajiem uzņēmējiem, kā arī motivētu uzņēmējdarbības uzsācējus. Kā viena no LUC mērķa auditorijām ir tieši jaunieši, lai motivēt attīstīt uzņēmējspējas jau skolas, studiju laikā.

Ziņu sagatavoja

LPR LUC