Latgalē izraudzīts Dziesmu un deju svētku vēstnešu pāris

Noslēdzoties konkursam Rīgā un Latvijas reģionos, izraudzīti pieci Dziesmu un deju svētku vēstnešu pāri – tautu meitas un tautu dēli, kas sevi uzskata par īsteniem Svētku patriotiem. Latgalē par konkursa laureātiem kļuvuši Sanita Greļevska no Daugavpils un Raimonds Ušpelis no Rēzeknes. Abi 2. jūnijā atklās Dziesmusvētku vēstniecību Rēzeknē, kā arī ar savām Svētku fotogrāfijām pārstāvēs Latgales Dziesmusvētku dalībniekus katrā no Latgales vēstniecībām. Tās no 28. maija līdz 8. jūlijam darbosies ikvienā Rimi veikalā visā Latvijā.

Kā Dziesmusvētku atbalstītājs veikalu tīkls Rimi, sadarbojoties ar Latvijas Nacionālo kultūras centru, izvērtējuši desmitiem vēstnešu pieteikumus un godpilnajam vēstnešu amatam izvēlējuši 10 tautu meitas un tautu dēlus, kas iesūtījuši pašus īpašākos stāstus par savu dalību Dziesmusvētkos.

Latgales reģiona vēstnese Sanita Greļevska Dziesmu un deju svētkos iepriekš piedalījusies tikai kā dziedātāja, bet šogad Sanita būs viena no tūkstošiem dejotāju. Sanita dejos deju ansambļa Laismeņa kolektīvā, turklāt līdzās būs arī visa viņas ģimene.

Daugavpiliete konkursā uzvarēja ar savu Svētku stāstu: “Vienmēr ar asarām acīs esmu skatījusies kā tūkstošiem dejotāju Daugavas stadionā ar to īpašo mirdzumu acīs izdejo skaisto svētku programmu. To sajūtu, patriotismu, prieku un veiksmi var izjust, pat esot skatītāju rindās. Un es sev nozvērēju, ka nākamajos svētkos piedalīšos jau kā dejotājs. Šajos īpašajos svētkos tā tiešām notiek. Es būšu tūkstošiem dejotāju vidū, kur būs arī visa mana ģimene. Dejošu ar pašas veidoto Latgales vainagu. Un man ir prieks, ka tieši šis īpašais Simtgades svētku gads būs mans pirmais gads kā dejotājai lielajos Dziesmu un deju svētkos!”

Savukārt vēstnesis no Rēzeknes – Raimonds Ušpelis šobrīd vienlaikus dzied gan vīru korī Graidi, gan Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas jauktajā korī Sonitum un Rēzeknes Jēzus sidrs katedrāles korī Adoramus. Viņš dzied kopš piektās klases un ir īstens Latgales patriots. Par Dziesmusvētku Latgales vēstnieku kļuvis, lai Latgales dažādo kultūru rādītu visā Latvijā un atzīst, ka gribētos vēl kādu latgaliešu dziesmu Svētku repertuārā.

Kā oficiālais XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku atbalstītājs Rimi savos veikalos īpašās Svētku vēstniecības vērs laikā no 28. maija līdz 8. jūlijam. Latgalē vēstniecības tiks atklātas ar Dziesmusvētku ieskandināšanas pasākumu 2. jūnijā Rēzeknē – laukumā pie Rimi Hipermarketa (Atbrīvošanas aleja 138). Tajā ikvienu rēzeknieti un pilsētas viesi priecēs koru un deju kolektīvu priekšnesumi, kā arī dažādas radošās darbnīcas visas dienas garumā.

Visā Latvijā Rimi vēstniecības sniegs aktuālāko informāciju par Dziesmusvētku norisi, kā arī darbosies kā reģionālais centrs Svētku sajūtas radīšanai ikdienas apmeklētājiem. Katrā no Rimi vēstniecībām būs informatīvi Dziesmusvētku stendi ar bezmaksas Svētku avīzēm, programmu, pastkartēm, Svētku suvenīriem, kā arī Svētkiem veltītu produktu līniju. Tos iegādājoties, 3 eiro centi no katra iepakojuma tiks novirzīti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazo pacientu ērtību uzlabošanai un Dziesmusvētku sajūtas ienešanai slimnīcā.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki norisināsies Latvijas valsts simtgades svinību zīmē no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde, atbalsta lieldraugi Swedbank, Elektrum, Latvijas Mobilais Telefons (LMT), kā arī atbalstītāji Rimi, Squalio un Circle K Latvia.

Papildu informācija: Inga Vasiļjeva, XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki Sabiedrisko attiecību vadītāja

Inga.vasiljeva@lnkc.gov.lv, inga.vinga@gmail.com; 29276111; www.lnkc.gov.lv