„Kailais karalis” noslēdz teātru festivālu Sanktpēterburgā

Foto: Džeina Saulīte

11.aprīlī starptautiskajā teātra festivālā “Tikšanās Krievijā” (Sanktpēterburgā) noslēgs Daugavpils teātra izrāde “Kailais karalis”(rež. O. Šapošņikovs). 

Starptautiskais teātra festivāls „Tikšanās Krievijā”, kas notiek Santkpēterburgā, teātrī-festivālā „Baltijas nams” („Балтийский дом”), tiek organizēts katru gadu kopš 1998. gada. Daugavpils teātris jau ir piedalījies festivālā „Tikšanās Krievijā” 2012. gadā ar izrādi „Tartifs jeb varenā XVII gadsimta afēra”, savukārt šogad, Daugavpils teātris ir pagodināts ar izrādi „Kailais karalis” noslēdzot šo festivālu.

Švarca satīriskā luga, uz kuras balstīta izrāde „Kailais karalis”, netika publicēta līdz pat 1960. gadam, jo bija piepildīta ar tajā laikā bīstamām politiskām alūzijām, aizliegto filozofisko saturu un smalku vārdu spēli. Daugavpils teātra izrādes veidotāji turpinājuši autora iezīmēto ceļu, analizējot mūsdienu pasaules politikas sāpīgās tēmas. Izrādē „Kailais karalis” asi tiek izsmiets varas pārstāvju melīgums un liekulība, kuri demokrātijas aizsegā turpina attīstīties totalitārisma virzienā, nacionālā vīzdegunība ar vienlaicīgu tieksmi pēc visa svešā. Ar savu krāšņo formu un atkailināta ķermeņa klātbūtni izrāde apzināti atdarina mūsdienu masu kultūru, kura cenšas nospiest individualitāti un radīt pelēku masu, kas slīkst izklaidē un primitīvās vēlmēs.

Info: www.daugavpilsteatris.lv