Izdots “Andryva Jūrdža fonda pamarku katalogs ar skaidrojumiem”

Klajā nācis izdevums “Andryva Jūrdža fonda pamarku katalogs ar skaidrojumiem”, vēsta biedrība “Latgales tradicionālās kultūras centrs “Latgaļu sāta””.

1949. gada 3. martā Bavārijā (Vācija) no Latgales emigrējušie kultūras un sabiedriskie darbinieki dibināja fondu, nosaucot to latgaliešu literāta un grāmatnieka latīņu drukas aizlieguma laikā Andryva Jūrdža vārdā. Kā norāda izdevuma autors, Valkā dzīvojošais kolekcionārs Zigurds Sviķis, A. Jūrdža fonds bija viens no pazīstamākajiem latviešu pamarku izdevējiem ārpus Latvijas.

Fonda statūtos bija noteikts mērķis celt gaismā un uzturēt dzīvu Latgales pirmo kultūras celmlaužu piemiņu, sekmēt latgaļu rakstnieku un zinātnieku darbu izdošanu, gādāt par latgaļu izdevniecības pastāvēšanu un vismaz viena latgaļu laikraksta uzturēšanu trimdā. Lai šo mērķu sasniegšanu veicinātu, 1963.gadā fonds uzsāka izdot pamarkas papildus līdzekļu iegūšanai. Tā saucamās pamarkas ir aģitācijas un propagandas markas, ko izdod valsts, sabiedriskās organizācijas, kā arī atsevišķas privātpersonas, skaidro kataloga izdevējs, biedrības “Latgaļu sāta” pārstāvis Dainis Mjartāns.

Kopumā A.Jūrdža fonds izdeva 42 pamarku loksnes ar 73 dažādām pamarkām. Izdošanu koordinēja Vladislavs Lōcis Minhenē (Vācijā), bet sākot ar 1984. gadu Alberts Spoģis Minsterē (Vācijā). Pamarkas visvairāk veltītas ievērojamu Latgales kultūras darbinieku piemiņai, kā arī latviešiem nozīmīgu notikumu atzīmēšanai. Pie A. Jūrdža fonda pamarku veidošanas galvenokārt ir strādājuši četri mākslinieki: Juris Soikans, Jānis Trūps, Jāzeps Deksnis un Antons Zvīdris.

A. Jūrdža fonds savu darbību ir beidzis, tādēļ ir ļoti svarīgi atspoguļot pamarku izdošanas laiku, tēmas, māksliniekus, kuri veidoja šīs pamarkas, tādā veidā aizpildot informācijas robu, kas līdz šim Latvijā pastāvēja šajā jomā, pauda Mjartāns.

Avots: la.lv