Ieskandinot Balvu pilsētas 90 dzimšanas dienu, pilsētā notiks vairāki koncerti

Pilsēta svin svētkus, un svētki ir mums visiem. Ikvienam cilvēkam, kurš Balvos jūtas labi, jūtas piederīgs šai pilsētai, un var saukt to par savām mājām.

Par godu Balvu pilsētas 90. dzimšanas dienai 10.februārī Balvu muižā plkst.17:00 aicinām uz muzikālu uzvedumu “Nāc un svinēt sāc!” Leposimies ar savu pilsētu, saviem cilvēkiem un apkārtni, kurā dzīvojam. Īpašu muzikālu baudījumu jums svētkos sniegs izcilais latviešu dziedātājs, tenors Ingus Pētersons. Par svētku noskaņu gādās šarmantais, atraktīvais dziedātājs Ainars Bumbieris. Ieeja bez maksas.

11.februārī Balvu muižā pulkst.15.00 visiem kamermūzikas cienītājiem piedāvājam komponistu P.Plakida un F.Šūberta skaņdarbus. Spēlē klavieru trio: Lelde Paula-klavieres; Andris Pauls –vijole; Diana Ozoliņa-čells.

Koncertprogramma veltīta šī gada jubilāra Pētera Plakida piemiņai un Franča Šūberta 220 gadu atcerei.

Abu komponistu dzimšanu šķir 150 gadi, tomēr viņu dvēselēs ir daudz kopīga. Ne velti daži mūzikas kritiķi P.Plakidi dēvē par neoromantiķi. Tomēr daudz tur ir arī tipiska savam laikam – skarba un neizskaistināti patiesa. Šis abu komponistu mūzikas pretnostatījums likās pietiekami interesants, lai šādu programmu piedāvātu klausītājiem Latvijas pilsētās.

Koncertā tiks atskaņoti:

P.Plakida klavieru trio “Romantiskā mūzika”, skaņdarbi vijolei un čellam;
F.Šuberta Fantāzija vijolei un klavierēm C-dur D 934; Klavieru trio Es-dur D 929.

24.februārī pulksten 15.00 Balvu Novada muzejā tematiskā sarīkojumā “Dzimuši reizē ar pilsētu” gaidīsim 17 Balvu pilsētas vienaudžus, viņu ģimenes, draugus, kaimiņus, bijušos darba biedrus, lai kopīgi dalītos atmiņās par nodzīvotajiem 90 gadiem. Vairums 1928.gadā dzimušo cilvēku Balvos dzīvo kopš sešdesmitajiem gadiem, kad pilsētā sākās strauja attīstība un izveidojās darba vietas. Mēs paciemojāmies pie šiem pilsētas vienaudžiem, parunājāmies, apskatījām foto albumus. Daļu no stāstītā Jūs dzirdēsiet un redzēsiet pasākumā Balvu Novada muzejā. Visilgāk Balvu pilsētā, kopš 4 gadu vecuma, dzīvo sporta skolotāja Daila Ļeskova. No 1957.gada Balvos dzīvo Anastasija Sprudzāne, Benedikta Leitāne, Stefanija Zaikovska. Te pavadīti darba gadi, daudziem uzceltas mājas, izaudzināti bērni un mazbērni. Lai turas veselība un vēlreiz ceram tikties klātienē.

Anta Zeltiņa
Balvu KAC