NRA: Īdeņa – tūristu paradīze Latgales nekurienē

Pēc klejojumiem pa Latgali dzima lokāls joks: uz Barselonu katrs var aizbraukt, bet uz Īdeņu… Jā, nekurienē, toties neaprakstāmi skaistā vietā Nagļu pagasta Īdeņā Jānis un Anna Macāni ir iekopuši saimniecību.

Uz Īdeņu ceļu atraduši tūristi no Japānas, Maltas, Singapūras, Jamaikas, Bolīvijas, Katalonijas un citām valstīm. Macāni dzīvo un strādā savā Latgalē un uzskata, ka šis nav depresīvs novads, ja cilvēkam ir čaklas rokas un galva uz pleciem. Bez darba nekas nerodas.

ĪDEŅA. Ciems senajos rakstos saucās Iudiņu (Ūdeņu) ciems un, kā spriež vietējie, laikam ir vienīgais zvejniekciems, kas neatrodas pie jūras. Īdeņā ir saglabājusies vēsturiskā salas apbūve – mājas izvietojušās nevis gar ceļa malām, bet gan stāvajā ezera krastā, jo satiksmei un zvejai galvenokārt tika izmantotas laivas, zvejnieku mājām ir niedru jumti un uz ezera pusi nav logu, lai stiprie vēji neizpūš siltumu.

Zvejnieku mājas radītas vietā, kuru savulaik izlozē laimēja Jāņa vecaistēvs. Ārzemniekiem ir grūti noticēt, ka zeme tik skaistā vietā tikusi dalīta šādā veidā. Macānu viesu namiņš uzbūvēts kādreizējā Nagļu zivjaudzētavas karpu dīķa dibenā. Dīķa vairs nav, tas nosusināts, bet bez ūdeņiem šī sēta nav palikusi. Laiva ir. Var vērot putnus, ogot, sēņot, medīt, makšķerēt un baudīt saullēktu. Var atēsties zivis un citus Latgales kulinārā mantojuma gardumus. Kad vasaras tveice san īpaši tumīgi, prasīties prasās mesties peldus. Uz priekšu, saka saimnieki. Un piekodina izstaigāt Teirumnieku purva taku, pie viena gājuma – arī nopeldēties.

NE ASAKAS. Lubāna ezerā dzīvo aptuveni 20 zivju sugu. Jānis Macāns katru dienu Nagļu zivjaudzētavā pērk svaigas karpas un kūpina.

Foto: Ģirts Ozoliņš

Autors: Antra Gabre/ www.nra.lv