Dziesmusvētkiem pieteikušies 43 252 dalībnieku

Pēc elektroniskās reģistrācijas iezīmējas vairāki organizatoriski jautājumi, kas skar dalībnieku ikdienu Dziesmu un deju svētkos

Noslēgusies XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku potenciālo dalībnieku elektroniskā reģistrācija – kopumā šobrīd Svētkiem reģistrējušies 43 252 potenciālo dalībnieku. Reģistrācijas laikā ir iezīmējušies vairāki jautājumi, kas skar dalībnieku ikdienu Dziesmu un deju svētkos – iespēja savienot dalību vairāku nozaru pasākumos Svētku laikā, dalībnieku vēlme ņemt līdzi uz mēģinājumiem un koncertiem zīdaiņus un pirmsskolas vecuma bērnus; dalībnieku mēģinājumu grafiku sabalansētība; infrastruktūru ietilpība un kopējais dalībnieku skaits.

“Esam apzinājuši šos jautājumus, kas skar dalībnieku ērtības un labsajūtu Svētkos. Mēs labi izprotam dalībnieku ieradumus un vēlmes. Ņemot vērā daudzos aspektus, ar kuriem šie jautājumi ir saistīti – norišu vietu ietilpība, atjaunotie infrastruktūras objekti, stingras drošības prasības un drošības apmācības, dalībnieku noslodze, mēģinājumu procesa komplicētība un mākslinieciskā snieguma kvalitāte – patreiz strādājam kopā ar speciālistiem un meklējam labākos risinājumus. Šos jautājumus skatīsim Mākslinieciskajā padomē un Rīcības komitejas sēdēs februārī un martā, un par pieņemajamiem risinājumiem informēsim gan plašāku sabiedrību, gan arī Dziesmusvētku kopienu,” stāsta XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Deju lieluzvedumā “Māras zeme” ar dziedāšanu kopkorī Noslēguma koncertā Mežaparka Lielajā estrādē vēlas savienot elektroniskajā reģistrācijas sistēmā ir pieteikušies 300 dalībnieki. Rekordliels dalībnieku skaits vēlas dziedāt kopkorī (ap 17 000) Mežaparka Lielajā estrādē un dejot Daugavas stadionā (ap 18 800).

Potenciālo dalībnieku elektroniska reģistrācija Dziesmu un deju svētkiem notiek pirmo reizi. Elektronisko dalībnieku reģistrācijas sistēmu bezmaksas, kļūstot par Svētku ziedotāju, izveidojis informācijas tehnoloģiju uzņēmums SQUALIO atvērtās privātās iniciatīvas “CultureTech: 100 labākie risinājumi Latvijas kultūrai” ietvaros.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam. XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde, atbalsta lieldraugi Swedbank, Elektrum, Latvijas Mobilais Telefons.