Deinstitucionalizācijai Daugavpils novadā paredz gandrīz miljonu eiro

Jauniešu māja, bērniem pielāgota vide, dienas centri un sociālie dzīvokļi – tie ir Daugavpils novadā iecerētie projekti, lai īstenotu Labklājības ministrijas plānu par institucionālo aprūpes centru aizstāšanu ar sabiedrībā balstītiem un ģimeniskai videi pietuvinātiem sociālajiem pakalpojumiem. Lai arī mammu un tēti šis projekts bērniem neaizstās, tomēr daudziem bērniem un arī pieaugušajiem ar garīgās veselības problēmām tas uzlabos pieejamo pakalpojumu kvalitāti un ģimeniskāku, uz mājas sajūtu vērstu sadzīvi un arī iespēju apgūt kādu amata prasmi.

Teju miljons eiro paredzēts deinstitucionalizācijai (DI) Daugavpils novadā, kas ar 19 pagastiem ir viens no lielākajiem valstī, stāsta Daugavpils novada Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova. Jau vairākus gadus novadā tiek apzinātas personas, kas dzīvo gan mājās, gan sociālās aprūpes iestādēs, kurām varētu tikt piedāvāti jaunie DI pakalpojumi un meklēti atbilstoši risinājumi.

“Daugavpils novadā ir izvērtēti 46 pieaugušie un 27 mājās dzīvojošie bērni. Novadā ir plānoti grupu dzīvokļi, tā ir alternatīva aprūpes forma. Nīcgales pagastā tiks renovēta pašvaldības ēka, kurā tiks izvietoti 16 cilvēki. Paralēli, lai šie cilvēki varētu rast sevi nodarbinātībā un jaunu prasmju apguvē, Nīcgales pagastā būs izveidotas specializētās darbnīcas,” uzskaita Jegorova.

Darbnīcas būs paredzētas uz 20 cilvēkiem, vēl tiem, kas nevēlēsies uzturēties aprūpes iestādēs, būs nodrošināti dienas centri, tādi novadā būs divi, saka Jegorova:

“Uz šiem diviem dienas centriem pretendē 35 personas. Višķu aprūpes centrā šo ideju varētu sākt īstenot jau tuvākajā laikā, Skrudalienā vēl priekšā lieli darbi, lai to realizētu.”Īpaši DI projektā padomāts par bērniem un jauniešiem, to dzīves kvalitātes un veselības uzlabošanai, šo ieceri plānots veidot uz Naujenes bērnunama bāzes.

Te vidēji uzturas 30-35 bērni. Pa dienu potenciālie jauno pakalpojumu izmantotāji atrodas skolā, taču viņu dzīvi tas te pēc projekta realizācijas noteikti uzlabos, pārliecināta direktore Lilita Gasjaņeca. Viņa stāsta, ka viens no jaunumiem būs Jauniešu māja:

“Tas ar cerību, lai uzlabotu viņu dzīves kvalitāti. Protams, neviens nespēs viņiem aizvietot māti, tēvu, taču mēs cenšamies. Jau tagad viņi, šie bērni, daudz prot – prot gatavot ēst, mazgāt veļu, aprūpēt sevi, viens otram palīdz. Jau tagad viņi dzīvo tādos kā mazos dzīvoklīšos, taču mums sen nav bijis remonts. Tagad tāds būs, lai bērni varētu dzīvo vēl un vēl labāk.”

Uz Naujenes bērnunama bāzes būs izveidots vēl viens pakalpojums, tas būs paredzēts novada bērniem ar īpašām vajadzībām.

“Tas būs rehabilitācijas centrs, kurā būs ergoterapeits, psihologs, ārstnieciskā fizkultūra, masāža,” skaidro novada domes Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova.

Tas noteikti būs pieprasīts un vajadzīgs pakalpojums, ja pilnībā tiks īstenots ID jeb deinstitucionalizācijas plāns, saka bērnunama vadītāja Lilita Gasjaņeca.

Gandrīz miljons eiro, kas lielākoties būs Eiropas Savienības fondu finansējums, Daugavpils novadā tuvākajos gados tiks virzīts, lai bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā. Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu, varēs izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.