Daugavpilī notiekošajā Latvijas Pašvaldību savienības kongresā par godu Latvijas simtgadei “Sakret” uzdāvina ģerboņus Latvijas novadiem

Svinot valsts simtgadi, būvmaisījumu ražotājs “Sakret” šodien, 11.maijā, Latvijas Pašvaldību savienības kongresā Daugavpilī uzdāvināja vairāk nekā simts no unikāla betona veidotus telpiskus ģerboņus Latvijas novadiem. Tāpat ģerbonis tika pasniegts Latvijas Pašvaldību savienībai un Daugavpils pilsētai.

Klātesot Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim, ikvienam novadam bija iespēja saņemt savai pašvaldībai dāvinātu ģerboni, tādējādi godinot vienu no Latvijas simboliem. Šis dāvinājums tapis ar Valsts heraldikas komisijas atbalstu, savukārt pirmie ģerboņi jau pasniegti Valsts kancelejai un Ministru kabinetam.

Turpmākajos mēnešos šādu dāvinājumu saņems arī lielās pilsētas, Rīgas Tehniskā universitāte, Biznesa augstskola Turība,  Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī citas iestādes.

“Man ir patiess prieks šodien būt šeit tik vēsturiskā brīdī, kad “Sakret” dāvina ģerboņus Latvijai.  Kad pirms gada sākām domāt par to, kā apsveikt Latviju simts gadu jubilejā, dzima ideja, ka viens no valsts simboliem, līdztekus karogam, ko redzam svētkos vai himnai, ko dziedam īpašos notikumos, ir nedaudz piemirsts. Tas ir Latvijas Republikas ģerbonis, ko ne katru dienu ir iespēja redzēt un izzināt,” saka “Sakret Holdings” padomes priekšsēdētājs Andris Vanags, “novadi ir tie, kas veido vienotu Latviju, tāpēc būtiski, ka dāvanu saņem katrs no tiem.”

“Sakret” ģerbonis ir izliets no betona, apstrādāts ar īpašu aizsargkārtu un pirms projekta uzsākšanas saņēmis Valsts Heraldikas komisijas akceptu par tā precīzu izstrādi. Tas sver 15 kilogramus, ir 420×594 mm liels un 30 mm biezs, un veidots tā, lai varētu izvietot gan iekštelpās, gan ārpusē pie ēku fasādēm.

Latvijas ģerbonis par oficiālu simbolu kļuva 1921.gada 19.augustā. Līdz ar okupāciju to aizliedza, bet mums visiem par lielu prieku un lepnumu atjaunoja 1990.gada 15.februārī ar Augstākās Padomes lēmumu. Ģerboņa vairoga augšdaļā attēlotā zelta saule ir brīvības simbols, kas bija redzama arī latviešu strēlnieku krūšu nozīmēs un pulku karogos. Savukārt trīs piecstaru zvaigznes, kas izvietotas augšdaļā, simbolizē vēsturiski pastāvējušos novadus – Vidzemi, Latgali un Kurzemi. Sudraba grifs un lauva apvieno abus Daugavas krastus, kur pirmais simbolizē  Vidzemi un Latgali, bet otrais – Kurzemi un Zemgali. Ozolu zarus apvij Latvijas karogs, kas noslēdz šo ģerboņa kopējo ietvaru.

Pirmais AS “Sakret Holdingā” ietilpstošais uzņēmums SIA “Sakret” dibināts 2003. gadā ar ražotni Rumbulā un pašreiz Holdings ar četrām rūpnīcām ir lielākais būvmaisījumu ražotājs Baltijā. “Sakret” saņēmis balvas Baltijas valstīs un Skandināvijā par inovatīvu materiālu ražošanu, eksporta attīstību un importu aizvietojošu produktu ražošanu. Tāpat uzņēmums, sadarbojoties ar augstskolām, tostarp Rīgas Tehnisko universitāti un Biznesa augstskolu “Turība”, sniedz praktiskas un teorētiskas zināšanas studentiem.

 

Papildu informācija:
Rūta Grikmane
Sabiedrisko attiecību konsultante
Tel. 29630923
E-pasts: ruta@rkomunikacijas.lv