Daugavpilī norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības 29. kongress

Šogad Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) kongresa norises vieta izvēlēta Daugavpils. Kongresa delegāti pulcējušies Daugavpils teātrī. Uz kongresa atklāšanu ieradušās arī augstākās valsts amatpersonas.

Kongresu atklāja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.  Klātesošos uzrunāja Daugavpils Domes priekšsēdētājs Rihards Eigims. Kongresa delegātus uzrunāja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Kongresa galvenā aktualitāte – normatīvisma mazināšana Latvijā. Kongress noslēgsies 16.30.

Kongresa laikā bija iespēja noklausīties LPS priekšsēža Ginta Kaminska ziņojumu par paveikto, aktuālākajām problēmām, kā arī iespējamajiem to risinājumiem.

Šis kongress būs veltīts problēmai, ar kuru valsts un pašvaldības ikdienā sastopas aizvien biežāk, – normatīvismam. “Normatīvisms ir katra pārvaldes jautājuma sīka regulēšana likumos un noteikumos. Tas kaitē iedzīvotājiem, jo nereti veidojas situācija, ka bez jurista konsultācijas viņi pat nezina, kas atļauts, bet kas nav. Tas kaitē uzņēmējiem, jo kavē reakciju uz tirgus pieprasījumu un sadārdzina produktu. Tas kaitē pašvaldībām, jo neļauj lēti un kvalitatīvi sniegt pakalpojumus iedzīvotājiem. Nesamērīgi pieaug uzraudzības un kontroles izdevumi, salīdzinot ar pozitīvo efektu. Ja vēlamies straujāku ekonomisko un sociālo izaugsmi, valsts un pašvaldību spēki jāapvieno jaunas izpratnes veidošanā,” pauž LPS priekšsēdis.

LPS kongresā aicināja arī pieņemt rezolūciju “Normatīvisma mazināšanas ceļa karte”. Labāka Saeima būs tā, kas samazinās likumu skaitu un likumu apjomu. Tikai tad varēs reāli samazināt pārvaldi un nodoties ražīgam darbam, kas ļaus paaugstināt atalgojumu gan privātajā, gan valsts sektorā. Tikai pārvarot normatīvismu, varēs uzlabot labklājību visas valsts teritorijā un pārtraukt depopulācijas krīzi,” uzskata G. Kaminskis.

Par LPS 29. kongresa – pašvaldību lielākā foruma – mājvietu izraudzīta Latgale, kur ar pirmo Latgales latviešu kongresu Rēzeknē pirms 101 gada tika likts pamats mūsu valstij. “Mums ir liels lepnums, ka LPS kongresa norisei izvēlēta tieši Daugavpils. Pilsēta vienmēr ir viesmīlīga un atvērta ciemiņiem. Šeit atspoguļojas visas valsts vēstures un kultūras daudzveidība. Mēs ļoti ceram, ka kongresa dalībnieki to sajutīs un izbaudīs pilsētas šarmu. Mums ir ļoti svarīgi, lai to zinātu visā Latvijā, tāpēc Pašvaldību savienības kongresa norise Daugavpilī ir laba iespēja par sevi stāstīt, savu pilsētu parādīt citu pašvaldību pārstāvjiem un aicināt atkal ciemos. Esam pārliecināti, ka kongresa darbs Daugavpilī būs ļoti veiksmīgs. Ceram, ka arī gūtie iespaidi būs ļoti pozitīvi,” savu gatavību uzņemt pašvaldību pārstāvjus no visas Latvijas apliecina Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Rihards Eigims.

Kongresa delegātiem ir piedāvāta arī ekskursija Daugavpils cietoksnī.