Augusta – oktobra kultūras notikumi Latgales vēstniecībā GORS

Augustā Latgales vēstniecība GORS pirmo reizi kļūs par mājām klasiskās mūzikas festivālam ģimenei un draugiem “LNSO vasarnīca”. Šomēnes savu 25 gadu jubileju svinēs klavieru kvartets “RIX”, kā arī jau tradicionāli mēnesis kino zīmē ir kļuvis par Rēzeknes tradīciju – notiks nu jau sestais kinofestivāls “Open Place“ un līdz augusta beigām turpināsies kino un mūzikas vakari uz Jumta terases. Augustā Rēzeknē uzstāsies arī Krievijas estrādes zvaigznes – Maksims Galkins un “Hor Tureckogo”.

 AUGUSTS 2018

Maksims Galkins. Solokoncerts

Svētdiena, 5. augusts 17.00, Lielā zāle 40,00–70,00 €, GORS

Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē ar vērienīgu solo koncertu uzstāsies Krievijas humorists, raidījumu vadītājs, aktieris un dziedātājs Maksims Galkins. Skatītājus sagaida parodijas, humoristiski skeči un dziesmas. Maksims Galkins ir viens no retajiem māksliniekiem, kas katru reizi uzstājās ar atjaunotām koncerta programmām.

“Prāta Vētra: Starp Krastiem”. Kino un mūzikas vakars uz Jumta terases

Piektdiena, 10. augusts 21.30, Jumta terase 6,00–7,00 €, GORS

Filma ir dokumentāls stāsts par četriem draugiem – Renāru Kauperu, Jāni Jubaltu, Māri Mihelsonu un Kasparu Rogu. Par četriem atšķirīgiem, taču sirdī līdzīgiem skolas biedriem. Viņi piedzima septiņdesmito gadu vidū, izauga ar padomju multenēm un tukšajiem veikalu plauktiem, mūsu valsts neatkarības priekšvakarā izveidojot jaunu grupu “Prāta Vētra”.

Pirms seansa uzstāsies “10. augusta džeza mūziķu apvienība”, kas ir īpaši šim kino un mūzikas vakaram tapusi mūziķu apvienība, kurā muzicē esošie un bijušie rēzeknieši – Mārcis Lipskis (kontrabass), Artis Boriss (taustiņinstrumenti) un Deniss Smirnovs (bungas).

 Klavieru kvartets “Rix”. 25 gadu jubilejas koncerts

Sestdiena, 11. augusts 18.00, Mazā zāle 10,00–12,00 €, GORS

2018.gadā RIX klavieru kvartets svin 25 gadu dzimšanas dienu, aicinot uz jubilejas koncertprogrammu Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē. RIX klavieru kvartets ir dažādās pasaules malās dzīvojošu četru draugu un domubiedru grupa: pianists Jānis Maļeckis, vijolnieks Sandis Šteinbergs, altiste Ilze Kļava un čellists Reinis Birznieks. Jubilejas koncerta programmā izskanēs: Viljams Voltons Klavieru kvartets d moll, Andris Balodis “Folkoholostic”, Johanness Brāmss Klavieru kvartets op. 26 A dur.

Tikšanās ar mākslinieku Jāni Maļecki

Sestdiena, 11. augusts 20.00, Mākslas galerija, bezmaksas GORS

No 19. jūnija līdz 12. augustam Latgales vēstniecībā GORS būs skatāma mākslinieka un pianista Jāņa Maļecka personālizstāde “Gleznas”, bet 11. augustā plkst. 20.00 gaidāma tikšanās ar pašu mākslinieku. Izstāde veidojusies ciešā sasaistē ar mūziku, galveno uzdevumu saskatot  jūtu un sajūtu variāciju attēlošanā.  Muzikālas tēmas un muzikālas noskaņas sastopamas jebkurā audeklā, gan vizuāli iemiesotas skaņu plūsmās figurālās gleznās “Arfiste”, “Čelliste”, “Pavasara sonāte”, gan smalkas gaismas vibrācijās dabas tēlojumā “Aleja”, “Pienene”, gan artistiski ritmiskās abstraktās kompozīcijās.

 “Gaisma okeānā”. Kino vakars uz Jumta terases

Sestdiena, 11. augusts 22.00, Jumta terase 4,00–5,00 €, GORS

Dereka Sianfransa drāma (Lielbritānija, Jaunzēlande, ASV) “Gaisma okeānā” (The Light Between Oceans) ar Maiklu Fasbenderu, Alīsiju Vīkanderi, Reičelu Vaisu galvenajās lomās. Toms Šerburns ir bākas uzraugs un kara veterāns. Viņš ar sievu Izabellu dzīvo uz bākas salas pēckara Austrālijā. Vienu dienu pāris izglābj mazu meitenīti no laivas, kuru viļņi izskalojuši krastā. Viņi nolemj mazulīti pieņemt kā savējo. Kādu dienu pāris, viesojoties cietzemē, sastop sievieti. Šī tikšanās liek pārim apjaust savas rīcības sekas audzinot svešu bērnu un draud izjaukt viņu ģimenes svētlaimi.

Ivara Drulles personālizstāde “Manai Dzimtenei”

Katru dienu no 11.00, Mākslas galerija, bezmaksas, GORS

No 14. augusta līdz 30. septembrim Latgales vēstniecībā GORS būs skatāma tēlnieka Ivara Drulles personālizstāde “Manai Dzimtenei”. Šī izstāde ir par vizuālajiem pieturas punktiem ainavā. Simtiem pamesto māju tuvākajā apkaimē bieži vien ir vienīgie sarunu biedri un atskaites punkti acīm, braucot uz Rīgu. Ivars Drulle lūkoja nobildēt visus savus sarunu biedrus – pamestās mājas 15 km rādiusā ap savu māju Vidzemē.

VI starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place”

15.līdz 19. augusts. Jau sesto reizi festivāls iepazīstinās ar jaunākajām Baltijas jūras reģiona valstu īsmetrāžas filmām. Festivāla laikā ārpus konkursa programmas notiek plaša kultūras programma – koncerti, kino seansi, izrādes un jubilejas vakari. Konkursu rīko pašvaldības aģentūra “Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs”.

Kinofestivāla “Open Place 2018” atklāšanas koncerts

Trešdiena, 15. augusts 19.00, Lielā zāle 5,009,00 €

Kinofestivāla atklāšanas koncertā piedalīsies: Gaļina Bokaševska, Kirils Zaporožskis, Svetlana Galka, Aleksandrs Galibins, Aleksandrs Bobrovs, Rēzeknes bigbends (mākslinieciskais vadītājs – trombonists, džeza mūziķis Lauris Amantovs) un citi. Vakara vadītāji: Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa un Krievijas šovu zvaigzne Valdis Pelšs. Pirms atklāšanas koncerta – plkst. 18.00 – Sarkanais paklājs pie Latgales vēstniecības GORS.

Studentu filmas. Ārpuskonkursa īsfilmu programma

Ceturtdiena, 16. augusts 13.00, Mazā zāle 2,00 €

“Open Place 2018” konkursa īsfilmu programma

Ceturtdiena, 16. augusts 16.00, Mazā zāle 2,00 €

Piektdiena, 17. augusts 16.00, Mazā zāle 2,00 €

Sestdiena, 18. augusts 16.00, Mazā zāle 2,00 €

Teātra izrāde “Mans mazdēls Venjamins”

Ceturtdiena, 16. augusts 19.30, Lielā zāle 10,00–20,00 €

Krievijas teātra izrāde “Mans mazdēls Venjamins” ir pēc rakstnieces Ludmilas Uļickas lugas veidots aizkustinošs stāsts par ģimenes attiecībām. Galvenā varone Estere ir pieradusi izlemt visu par citiem, tāpēc arī mazdēla līgavas izvēli viņa uzskata par savu misiju. Viņa atrod “pareizo līgavu”, bet brīdī, kad visas problēmas šķiet atrisinātas, perfektais plāns sabrūk. Mazdēls ir pret uzspiesto laulību, un izrādās, ka arī līgava nav īstā.

“Bille”. Ārpuskonkursa filma

Ceturtdiena, 16. augusts 20.00, Lielā zāle 2,00 €

Dzīvi apliecinošs, cerību pilns un arī smeldzīgs stāsts par kāda cilvēkbērna pieaugšanu un attiecībām ar pasauli Latvijā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē. Septiņgadīgā Bille dzīvo pasaulē, kur bagātiem ir savas ielas un nabagiem – savas. Ar nabadzību Bille ir iemācījusies sadzīvot, taču mātes mīlestība meitenei liegta; tuvinieki nepārstāj atgādināt, ka nekas prātīgs no viņas neizaugs. Billei tas sāp, un meitenei ir sapnis — pierādīt sevi, izlauzties no mazvērtības žņaugiem. Filma veidota pēc rakstnieces Vizmas Belševicas stāsta “Bille” motīviem. Filmā skan Pētera Vaska mūzika. Režisore Ināra Kolmane, lomās: Rūta Kronberga, Sofija Juška, Elīna Vāne, Artūrs Skrastiņš, Lolita Cauka, Guna Zariņa, Maija Doveika, Vilis Daudziņš, Pēteris Liepiņš, Gundars Āboliņš.

“Munka studijai – 10”. Ārpuskonkursa īsfilmu programma

Piektdiena, 17. augusts 13.00, Mazā zāle 2,00 €

Munka studija ir Polijas Filmu veidotāju asociācijas struktūrvienība, kas specializējusies režisoru debijas filmu veidošanā, lai atklātu un atbalstītu jaunos, talantīgos režisorus. Studijas paspārnē top 30 minūšu debijas spēlfilmas, 10–15 minūšu dokumentālās un 3–5 minūšu garas animācijas filmas. Kinofestivālā tiks piedāvāta īpaša studijas 10. jubilejas filmu izlase.

Hor Tureckogo

Piektdiena, 17. augusts 18.00, Lielā zāle 48,00–85,00 €, GORS

Turecka koris – muzikāls 21. gadsimta fenomens. Tie ir īsti mūzikas svētki, emociju un lieliska noskaņojuma lādiņš, ko 17. augustā dzirdēsim Latgales vēstniecībā GORS. Mākslinieki dzied vairāk nekā 10 valodās. Kora repertuāram nav robežu – no pasaules klasikas līdz rokam, no popmūzikas līdz operai, no džeza līdz tautas mūzikas hitiem.

“Dominika”. Ārpuskonkursa filma

Piektdiena, 17. augusts 20.00, Mazā zāle 2,00 €

Jaunā daudzsološā arhitekta Kostjas dzīvē viss ir lieliski. Līdz kādu dienu viņš atrod pamestu zīdaini. Mazulīte Dominika ir neparasta, jo aug ne pa dienām, bet pa stundām, it īpaši brīžos, kad Kostja dusmojas. Režisora Oļega Agejčeva romantiska komēdija. Lomās: Andrejs Čadovs, Svetlana Ustinova, Igors Žižikins, Aleksandrs Šaļapins, Jana Gurjanova, Jeļena Jakovļeva, Jekaterina Vasiļjeva, Liza Izmailova un citi.

“Cīsiņsuns”. Chris Ellys. Kino un mūzikas vakars uz Jumta terases

Piektdiena, 17. augusts 21.30, Jumta terase 6,00–7,00 €, GORS

Toda Solondza piedzīvojumu filma, komēdija (ASV) “Cīsiņsuns” (Wiener-Dog) ar Kīranu Kalkinu, Grētu Gervigu galvenajās lomās. Pirmie saimnieki, kuri atkopjas pēc dēla pārdzīvotā vēža, ir iedzīvojušies kara zonā savās mājās, un jauns rūpju iemesls diemžēl ir par daudz, tāpēc sunītis tiek aizvests iemidzināt. Sunītis turpmākajā dzīvē pie vairākiem saimniekiem piedzīvo visdažādākos piedzīvojums, kas jaucas ar rūgto un skaisto. Pirms kino seansa uzstāsies Kriss Elis, kas ir slovāku dziedātājs un dziesmu autors. Sevi pozicionē kā ārzemēs biežāk spēlējošo slovāku mūziķi. Krisa izpārdotais EP “Lonely Tree“, kas ir pilns ar balādēm par viņa dzīvi, nesa mūziķim vairākas mūzikas balvas.

Fokusā – arābu valstis. Ārpuskonkursa īsfilmu programma

Sestdiena, 18. augusts 10.00, Mazā zāle 2,00 €

“Dēls”. Ārpuskonkursa filma

Sestdiena, 18. augusts 12.00, Mazā zāle 2,00 €

Somijas sociālie dienesti saņem ziņojumu, ka jaunā un daudzsološā somu politiķa ģimenē cietsirdīgi izturas pret bērnu. Vainota tiek zēna māte – krieviete. Valstī norisinās priekšvēlēšanu kampaņa un galvenajam varonim nākas izšķirties starp politisko karjeru un ģimeni. Valsts mašinērija neatstāj ne mazāko iespēju atgūt mātei dēlu likumīgā ceļā. Režisors Slava Ross (Слава Росс). Lomās: Arsēnijs Romašins, Marija Mironova, Andris Keišs, Juozas Budraitis, Mirdza Martinsone, Gundars Āboliņš, Lidija Bairaševska, Olga Sutulova, Andrejs Merzļikins, Ģirts Krūmiņš, Dina Korzuna un citi.

Ivara Kalniņa jubilejas koncerts

Sestdiena, 18. augusts 19.30, Lielā zāle 5,00–9,00 €

Pazīstamais aktieris Ivars Kalniņš ir arī kinofestivāla “Open Place” goda prezidents. Piektajā festivālā skatītājus gaida aktiera īpašais vakars – jubilejas koncerts.

“Īsie viļņi”. Ārpuskonkursa filma

Sestdiena, 18. augusts 20.00, Mazā zāle 2,00 €

Almanahs, ko veido vairāki aizraujoši stāsti, kurus vieno notikuma vieta – radio studija. Režisors – Mihails Dovženko. Lomās: Alekss Dubass, Jevgēnijs Griškovecs, Igors Jasulovičs, Alisa Hazanova, Severija Janušauskaite, Ivars Kalniņš, Anna Čurina, Aleksejs Makarovs, Vjačeslavs Manučarovs, Pavels Baršaks, Vladimirs Nosiks, Darja Nosika, Boriss Gračevskis, Jekaterina Nosika, Anna Cukanova-Kota, Natālija Tetenova.

“Polīna. Dzīves deja”. Kino vakars uz Jumta terases

Sestdiena, 18. augusts 22.00, Jumta terase 4,00–5,00 €, GORS

Anželēna Prelžokaža drāma (Francija) “Polīna. Dzīves deja” (Polina, danser sa vie) ar Anastasiju Ševcivu, Žiljetu Binošu, Nils Šnaideru u.c. galvenajās lomās. Ņikitas Božinska prestižajā horeogrāfijas skolā iestājas īpaša meitene, kura sapņo par baletu. Slavena horeogrāfa stingrajā un valdonīgajā vadībā viņa pārvēršas talantīgā balerīnā ar lielām izredzēm strādāt valsts galvenajā teātrī. Tomēr “vecās skolas” rāmji viņu nospiež, nedodot iespēju atvērties Polīnas talantam pilnā plaukumā, lai “ar ķermeni izteiktu dvēseles bezdibeni”.

“Reiz Rēzeknē” (Latvija, Krievija). Ārpuskonkursa īsfilma

Svētdiena, 19. augusts 15.00, Mazā zāle 2,00 €

Ātrvilciena “Maskava-Rīga” kupejā kāds neparasta izskata vīrs izstāsta leģendu par princesi Rozi. Nākamajā rītā stāstnieku atrod mirušu, bet aizdomās turētie ceļabiedri tiek izsēdināti Rēzeknes stacijā. Projektā darbojās Krievijas un Latvijas parstāvji: “Vēlēšanu diena – 2” autors, režisors Aleksandrs Baržaks, izpilddirektors – Edgars Blinovs, producents – Sergejs Novožilovs. Lomās: Liza Arzamasova, Edijs Zalaks, Andris Bulis, Maksims Kolosovs, Viktors Pipa, Arnis Līcītis, Sarmīte Rubule, Genādijs Voronovs, Edijs Klimanovs, Andris Bulis, Jūlija Danilina un citi.

Kinofestivāla “Open Place 2018” noslēguma koncerts

Svētdiena, 19. augusts 16.00, Lielā zāle 5,00–9,00 €

Noslēguma koncertā piedalās: Irina Klimova, Oļegs Maslennikovs, Aleksandrs Rapoports, Vjačeslavs Gugijevs, Olga Ostroumova, deju grupa “Buras” un citi. Koncerta vadītāji: aktrise, modele un rotu zīmola “Soulstones” īpašniece Agnese Zeltiņa un kino un teātra aktieris Andris Bulis.

 

Festivāls Vasarnīca 2018

No 24. līdz 26. augustam

“LNSO vasarnīca” ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vasaras festivāls, kurā kopš 2015. gada tiek piedāvātas klasiskas un neakadēmiskas programmas bērniem, jauniešiem un briedušiem ļaudīm. Festivāla mājvieta šogad pirmo reizi dosies uz Latgali, rodot vasaras rosīšanās prieku Latgales vēstniecībā GORS. LNSO savā vasaras namā aicina uz satikšanos ģimenes, draugus, pastāvīgos klausītājus un jaunus klasiskās mūzikas interesentus.

 

“Mocarta brīnumbērnība”. Pirmskoncerta sarunas. LNSO vasarnīca 2018

Piektdiena, 24. augusts 18.00, bezmaksas, GORS

Stundu pirms koncerta “Bahs un Mocarts” visus aicinām uz tikšanos ar klavesīnisti Ievu Salieti un LNSO galveno redaktoru Orestu Silabriedi “Pirmskoncerta sarunā” par tēmu “Mocarta brīnumbērnība”.

“Bahs un Mocarts”. Festivāla “LNSO vasarnīca 2018” atklāšanas koncerts

Piektdiena, 24. augusts 19.00, Lielā zāle 5,00–12,00 €, GORS

Festivāla “LNSO vasarnīca” atklāšanas koncerts, kurā izskanēs Baha un Mocarta skaņdarbi, kā arī Matīsa Čudara improvizācija. Piedalās: LNSO kamerorķestris Gunta Kuzmas vadībā, obojists Egils Upatnieks, vijolnieki – Darja Smirnova, Georgs Sarkisjans, klavesīniste Ieva Saliete un ģitārists Matīss Čudars.

Četri balti krekli (Elpojiet dziļi…)”. Matīss Čudars. Kino un mūzikas vakars uz Jumta terases

Piektdiena, 24. augusts 21.30, Jumta terase 6,00–7,00 €, GORS

2018.gadā filma piedzīvojusi savu renesansi – maijā Kannu starptautiskā festivāla programmā “Kannu klasika” notika režisora Rolanda Kalniņa filmas “Četri balti krekli” oficiālā skate, kas kļuva arī par šis filmas pasaules pirmizrādi. “Četri balti krekli” (1967) ir viena no pazīstamākajām Rolanda Kalniņa spēlfilmām, kas kinopasaules uzmanības centrā nonāca režisora 96 gadu jubilejā. Pirms seansa uzstāsies Matīss Čudars, kas ir viens no spilgtākajiem latviešu jaunās paaudzes ģitāristiem, izteikts sava ceļa gājējs mūzikā. Viņu grūti ietilpināt jebkādos stilu un virzienu, nacionālo kultūru vai citos rāmjos, taču bieži tiek dēvēts par džeza ģitāristu.

Izglītojoša pastaiga pa mežu. LNSO vasarnīca 2018

Sestdiena, 25. augusts 11.00, bezmaksas

AS “Latvijas valsts meži” aicina izzināt mežu kopīgā piedzīvojumā – “Latvijas valsts mežu” ekspedīcijā. Tas ir aptuveni 2 km garš izglītojošs pārgājiens dabā pieredzējušu mežsaimnieku vadībā ar meža izziņas pieturām. Ekspedīcijas dalībnieki iepazīst labas mežsaimniecības praksi, veic daudzveidīgus uzdevumus un gūst izpratni par meža kā “zaļā zelta” nozīmi Latvijas beidzamajos un nākamajos 100 gados! Satikšanās – plkst. 11.00 pie Latgales vēstniecības GORS parādes ieejas.

Meistardarbnīca ar Vari Klausītāju. LNSO vasarnīca 2018

Sestdiena, 25. augusts 12.00, bezmaksas

Pašus mazākos “LNSO vasarnīcas” apmeklētājus gaidīsim Vara Klausītāja veidotajās muzikālajās meistardarbnīcās, kur savienojas zīmēšana un mūzika.

Norise: īsļauži paši izvēlas stāsta varoņus un darbības vietu, Varis Klausītājs attīsta sižetu  un improvizācijas veidā veido stāstu. Izklāstā piedalās arī mākslinieks un mūziķis.

 Atrodi mūzikas instrumentu! LNSO vasarnīca 2018

Sestdiena, 25. augusts 13.30, bezmaksas

Lai labāk iepazītu koncertnamu GORS, bērni un pusaudži aicināti piedalīties spēlē “Atrodi mūzikas instrumentu!”.

Uzdevums – pēc skaņas sameklēt mūzikas instrumentus un pēc tembra atpazīt tos, vārdu sakot, mūs gaida īstas muzikālās orientēšanās sacensības.

“Paralēlais Slaloms”. Muzikālā ekspedīcija. LNSO vasarnīca 2018

Sestdiena, 25. augusts 15.00, bezmaksas

Radio NABA raidījuma “Bitīt matos” vadītājs Dambis un radio NABA raidījuma “Otrais sniegs” vadītājs Jēkabs Nīmanis satiekas informatīvi skaniskā priekšnesumā no klasikas līdz underground mūzikai. Būs divas stundas plaša diapazona aizraujošas saspēles, kas skatāma arī Facebook tiešraidē.

Vējš vītolos”. Muzikāla izrāde bērniem. LNSO vasarnīca 2018

Sestdiena, 25. augusts 16.00, Mazā zāle 5,00–8,00 €, GORS

“Vējš Vītolos” ir speciāli “LNSO vasarnīcai” iestudēta muzikāla izrāde bērniem. Mūziku komponējis “Spēlmaņu nakts” balvas ieguvējs, grupu “Gaujarts” un “Manta” iedvesmotājs Edgars Mākens, kurš raksta mūziku Nacionālā teātra un Valmieras teātra izrādēm. Režisors – Ģirts Šolis, kas iestudē izrādes Latvijas Leļļu teātrī, Dirty Deal Teatro u. c. un kuru zinām kā savulaik populārās apvienības “umka.lv” līderi. Izrādē piedalās aktieri Mārtiņš Brūveris un Valdis Vanags Izrādē piedalīsies lelles, aktieri un LNSO kameransamblis klarnetista un diriģenta Gunta Kuzmas vadībā.

“Vai arī Bernsteins bija latgalietis?” Pirmskoncerta sarunas. LNSO vasarnīca 2018 

Sestdiena, 25. augusts 17.00, bezmaksas

Par latgaliešu valodu un Leonardu Bernsteinu stāsta un sarunājas dzejnieks Raibīs un LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis.

 

“Happy Birthday, Mr. Bernstein!”. LNSO vasarnīca 2018

Sestdiena, 25. augusts 18.00, Lielā zāle 5,00–17,00 €, GORS

Vasarnīcas otrā vakara koncerta programmā Sergeja Rahmaņinova Ceturtais klavierkoncerts un Leonarda Bernsteina Simfoniskās dejas no “Vestsaidas stāsta”. Piedalās LNSO Andra Pogas vadībā un pianists Andrejs Osokins, Rēzeknes Festivāla koris un izcilā mūziklu zvaigzne, amerikāņu dziedātāja un aktrise – Kima Krisvela.

Bernsteina dzimšanas dienas ballīte. LNSO vasarnīca 2018

Sestdiena, 25. augusts 20.30, Jumta terase, ieeja tikai ar koncerta “Happy Birthday, Mr. Bernstein!” biļetēm

Kopā ar grupu “Baltinos” un alusdarītavu “Valmiermuiža” brīvā un laimīgā gaisotnē svinēsim Leonarda Bernsteina 100. dzimšanas dienu. Baltinos ir muzikāla apvienība, kurā satiekas trīs vīri. Panamietis Čārlijs un peruietis Manuelo valdzina ar siltām, kaismīgām balsīm un enerģisku ģitārspēli, savukārt no citas pasaules puses nākušais libānietis Sami ar perkusijām piešķir trio spēlei austrumnieciskas krāsas. Šīs oriģinālās mūziķu apvienības sniegumā saplūst latino, regejs, Sahāras mūzika, blūzs un pops.

 

Muzikālā sajūtubēšanās. LNSO vasarnīca 2018

Svētdiena, 26. augusts 12.00, bezmaksas

Sadziedāšanās un sadejošanās tiešajā plūsmā sadarbībā ar radio NABA.

Muzikālā joga. LNSO vasarnīca 2018

Svētdiena, 26. augusts 12.30, bezmaksas

“Muzikālās jogas” nodarbība Alises Putniņas vadībā balstīta asociāciju un sajūtu spēlēs, kas ļaus vieglāk iepazīt un apzināt savu ķermeni. Iemācīsimies draudzēties ar elpu un kustēties ar to vienā ritmā. Nodarbība ritēs kā laiska rotaļa ar jogas kustību un elpošanas vingrinājumu elementiem dzīvas mūzikas pavadījumā.

 

“Zenīts”. Dziesmu izrāde pusaudžiem. LNSO vasarnīca 2018

Svētdiena, 26. augusts 14.00, Mazā zāle 5,00–8,00 €, GORS

Speciāli “LNSO vasarnīcai” tapusī Jāņa Šipkēvica dziesmu izrāde “Zenīts” diviem zēniem un septiņiem instrumentiem. Cikls ir kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, cikla tekstu autora Marta Pujāta intuitīvi emocionāls vēstījums par pieredzēto skolas gados. Režisors Viesturs Meikšāns, scenogrāfe Rūta Briede, solisti – Rīgas Doma kora skolas audzēkņi, “LNSO zenītansamblis” Gunta Kuzmas vadībā. Izrāde tika nominēta Lielajai mūzikas gada balvai 2017 kā “Gada uzvedums”.

 SEPTEMBRIS 2018

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums 2018

Nacionālā Kino centra organizētais 22. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums notiks no 5. līdz 9. septembrim. Arī šogad foruma filmas varēs noskatīties seansos ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionu pilsētās, kuru vidū jau piekto gadu būs arī Rēzekne. Skolēniem, studentiem, senioriem ieeja bez maksas, pārējiem – 1,00 €.

Saruna ar mākslinieku Ivaru Drulli

Ceturtdiena, 6. septembris 16.00, Mākslas galerija, bezmaksas, GORS

No 14. augusta līdz 30. septembrim Latgales vēstniecībā GORS būs skatāma tēlnieka Ivara Drulles personālizstāde “Manai Dzimtenei”. Šī izstāde ir par vizuālajiem pieturas punktiem ainavā. 6. septembrī aicinām uz izstādes iepazīšanu, sarunu-diskusiju ar mākslinieku.

Dokumentālā filma “Laika tilti”

Pirmdiena, 10. septembris 18.00, Mazā zāle, 3,50 €, GORS

Latvijas režisores Kristīnes Briedes un Lietuvas dokumentālā kino meistara Audrjus Stoņa dokumentālās filmas “Laika tilti” pasaules pirmizrāde notika 1. jūlijā starptautiskajā Karlovi Varu (Čehija) kinofestivālā. Šis ir vienīgais trīs Baltijas valstu sadarbības projekts Naconālā Kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, kā arī pirmā Simtgades filma, kuras pasaules pirmizrāde notiek A klases kinofestivāla konkursa programmā. Filma ir stāsts par unikālu parādību pasaules kinovēsturē – Baltijas poētisko dokumentālo kino un dvēseles meklējumiem vēsturē un mākslā.

Daumants Kalniņš & Kvintets koncertprogrammā “Sirds prieks”

Piektdiena, 14. septembris 19.00, Mazā zāle 12,00–20,00 €

Jaunradītajām kompozīcijām Kvinteta mūziķi, Daumants Kalniņš un Kristaps Vanadziņš par pamatu izvēlējušies Friča Bārdas dzejas darbu liriskāko devumu. Programmas tēma un žanrs – džeza maniere liriskā skanējumā ignorē stila izsmalcinātību. Daumants Kalniņš – balss, oboja, Mārcis Auziņš – ģitāras, Kristaps Vanadziņš – taustiņinstrumenti, Rūdolfs Dankfelds – sitamie instrumenti, Toms Poišs – bass, kontrabass.

Boriss Grebenšikovs un “Akvarium” koncertprogrammā “Laiks N

Sestdiena, 15. septembris 18.00, Lielā zāle 25,00–45,00 €, GORS

Boriss Grebenšikovs un leģendārā rokgrupa “Akvarium” pirmo reizi viesosies Latgales vēstniecībā GORS. Koncerta programmā izskanēs gan jau labi zināmās grupas dziesmas, gan jaunā programma “Laiks N”. “Akvarium” un Boriss Grebenšikovs ir skatītāju iemīļoti mākslinieki, kuru viesošanās Latvijā ik gadu ir ļoti gaidīts notikums.

LNO operas pirmizrādes tiešraide “Klīstošais holandietis”

Piektdiena, 28. septembris 19.00, Mazā zāle 3,00 €

28.septembrī Latgales vēstniecībā GORS jau otro reizi tiks pārraidīta Latvijas Nacionālās operas pirmizrādes tiešraide. No kurienes viņš bēg, kurp vedīs viņa ceļš? Jautājums, kas klīda Riharda Vāgnera domās viņa nomada ceļā no Rīgas uz Londonu 1839. gadā. Uz laiku to viņa vietā atbildēja vētra, no kuras bēgdams viņš nokļuva Norvēģijas fjordos. Par bēgļa mājām kļuva iedvesma un tapa Klīstošais holandietis. Režisors – Viesturs Kairišs, muzikālais vadītājs un diriģents – Mārtiņš Ozoliņš.

Latvijas teātru aktieri, JMRMV Simfoniskais orķestris. Koncertprogramma “Sounds of the Music”

Sestdiena, 29. septembris 18.00, Lielā zāle 12,00–20,00 €

29.septembrī Rēzeknē izskanēs krāšņs pasaules skaistāko mūziklu melodiju koncerts “Sounds of the Music”, kurā iekļauti fragmenti no pasaulslavenajiem mūzikliem. Koncertos kopā ar Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas (JMRMV) Simfonisko orķestri diriģenta Pētera Plūmes vadībā muzicēs labākie dziedošie Dailes, Nacionālā, Liepājas un Valmieras teātru aktieri: Ieva Puķe un Ģirts Rāviņš, Ērika Eglija, Gints Andžāns, Edgars Pujāts, Inese Kučinska, Līga Zeļģe un Uldis Siliņš.

Latvijas Nacionālā baleta viesizrāde “Šeherezāde un viņas stāsti

Svētdiena, 30. septembris 17.00, Lielā zāle 5,00–12,00 €, GORS

Austrumu sultānu Šahrijāru pievīlusi neuzticīgā sieva, tāpēc ik nakti viņš apprec nevainīgu jaunavu un ik rītu liek to nogalināt. Tā turpinās, līdz viņš sastop sava vezīra vecāko meitu Šeherezādi, kurai ar pasakām un mītiem izdodas iekarot valdnieka nocietināto sirdi. Muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, horeogrāfs Leo Mujics.

 OKTOBRIS 2018

Festivāla “ORGANismi“ koncerts “Viens prāts ar otru“. Iveta Apkalna, Renārs Kaupers.

Otrdiena, 2. oktobris 18.00, Lielā zāle 10,00–12,00 €, GORS

2017.gada Starptautiskajā festivālā “ORGANismi“ ērģelnieces Ivetas Apkalnas, mūziķa Renāra Kaupera, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas un Eināra Lipska instrumentālās grupas sadarbībā tapa koncerts “Viens prāts ar otru“. Notikuma sirsnīgums tā iepriecināja gan pašu komandu, gan skatītājus, ka šogad vēlreiz nolemts pakavēties “Viens prāts ar otru“ stāstā divās koncertreizēs – 2. oktobrī Rēzeknē u 3. oktobrī Rīgā, Rīgas Stradiņa universitātes aulā.

 

Daņilova klostera vīru koris

Ceturtdiena, 4. oktobris 19.00, Lielā zāle 10,00–30,00 €

Daņilova vīru koris ir viens no pasaules vadošajiem kolektīviem, garīgās mūzikas izpildītājiem. Kora sastāvā ir 30 profesionāli dziedātāji, kuriem ir augstākā vokālā kora mūzikas izglītība. Vīru koris ir atjaunojis dziedāšanas tradīcijas, kuras pastāvēja Krievijā no XV līdz XVII gadsimtam, kā arī turpina Maskavas Sinodes kora un citu klosteru vīru koru dziedājumu tradīcijas. Kori vada Georgijs Safonovs – Gņesinu vārdā nosauktās Krievijas mūzikas akadēmijas absolvents, Pirmā Viskrievijas diriģentu konkursa laureāts.

Alfreda Vintera dziesmu stāsts 30. gadu kabarē stilā “Draugs, nejautā”

Sestdiena, 6. oktobris 19.00, Lielā zāle 12,00–20,00 €

Tas nebūs vienkārši Alfrēda Vintera dziesmu koncerts, bet gan 30. gadu kabarē stilā radīts režisora Valda Pavlovska, horeogrāfa Alberta Kivlenieka, muzikālā aranžētāja Mārča Auziņa, scenogrāfa un gaismu mākslinieka Egīla Kupča muzikāls stāsts, kurā populāri aktieri un solisti (Mārtiņš Brūveris, Ieva Pļavniece, Rihards Lepers, Annija Putniņa, Mārtiņš Ruskis, Kristīna Zaharova, Oranžo meiteņu trio – Anita Levša, Olga Stupiņa, Inta Gudovska) dejotāju un dzīvā orķestra pavadījumā ar Alfrēda Vintera dziesmu palīdzību, dažām Čaka, Skujiņas, Sudrabkalna, Grota un paša Vintera dzejas rindām izdzīvos stāstu par mīlestību, mūziķa likteni  un šķiršanos no visdārgākā.

Spēlfilma “Homo Novus“. Latvijas pirmizrāde

Svētdiena, 7. oktobris 15.00, Mazā zāle, 3,50 €, GORS

Pēc Anšlava Eglīša romāna “Homo Novus“ motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatās uz kaislībām 30. gadu beigu Rīgas mākslinieku dzīvē. Režisore un scenārija autore Anna Viduleja, lomās: Igors Šelegovskis (Upenājs), Kristīne Krūze (Ciemalda), Kaspars Zvīgulis (Žibeika), Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Aurēlija Anužīte, Ģirts Ēcis, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs u. c. Filmas seansā piedalīsies “Homo Novus“ radošās komandas pārstāvji.

 

Liepājas teātra viesizrāde “Dželsomīno melu zemē”

Piektdiena, 19. oktobris 18.00, Lielā zāle 10,00–15,00 €, GORS

Latgales vēstniecībā GORS būs skatāma Evitas Sniedzes un Ģirta Šoļa izrāde maziem un lieliem bērniem. Itāļu rakstnieka Džanni Rodāri radītais puisēns Dželsomīno ir piedzimis ar brīnumainu balsi, un tas viņam sagādā ne mazums problēmu – tad, kad viņš dzied, plīst logu stikli, grūst ēkas un no galvām tiek aizpūstas parūkas.

Liepājas teātra viesizrāde “Heda Gablere”

Sestdiena, 20. oktobris 17.00, Lielā zāle 10,00–17,00 €, GORS

Latgales vēstniecībā GORS tiks rādīta Henrika Ibsena lugas „Heda Gablere” iestudējums, kas ir britu dramaturga Patrika Mārbera skatuves versija. Tikko apprecējusies. Aprakta dzīva. Heda ilgojas būt brīva. Tieši viņa – ģenerāļa meita Heda – jauna, enerģiska, vitāla, romantiska un kaislīga, tomēr reizēm arī neizprotama, atturīgi vēsa un pat nežēlīga, ir lugas centrs un sirds. Režisore – Laura Groza-Ķibere, galvenajā lomā Anete Brerķe.

Kino koncerts “Vēstures palos”. Koncertcikla “Latvijas gredzens” koncertuzvedums “Zemgales gredzens”

Piektdiena, 26. oktobris 18.00, Lielā zāle 8,00–13,00 €, GORS

Zemgale ir arkla un zobena zeme, kur auglība mijas ar nāvi. Tajā skan militāri marši un sēru mūzika, kanonizētas leģendas un pašapzinīgas pūtēju zaļumballes. Plašie tīrumi pārvēršas karalaukos un kapulaukos, kas atkal pārtop tīrumos, un tajos izaug latviešu literārā valoda, pirmie prezidenti un valstsvīri, diži dzejnieki un stipras dzejnieces.Piedalās: Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbends, solisti. Muzikālais vadītājs un diriģents: Sigvards Kļava. Libreta autore: Inese Zandere, režisors, video mākslinieks: Roberts Rubīns.

Jubilejas koncerts “Menuetam 50. Latvijai 100”

Sestdiena, 27. oktobris 18.00, Lielā zāle 12,00–25,00 €

Grupa “Menuets” ir viena no slavenākajām Latvijas rokgrupām, kas kļuva populāra kā komponista Imanta Kalniņa mūzikas izpildītāja, turklāt šobrīd “Menuets” ir vecākā grupa Latvijā. Jubilejas koncertprogrammā 2018. gada rudenī skanēs gan visu laiku skaistākās un populārākās “Menueta” dziesmas, kuru autors ir Imants Kalniņš, gan grupas agrīnās dziesmas, kuru autori ir Adrians Kukuvass, Juris Sējāns un Juris Kulakovs.

Pasākumu programma var tikt papildināta un precizēta. Norāde “GORS” – pasākumi, kurus rīko SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” un uz kuriem ir spēkā GORS Kultūras vēstnieku programmas piedāvājumi.

Biļetes: Latgales vēstniecības GORS, “Biļešu Paradīze”, “Biļešu Serviss”, “eKase“ sistēmās un www.latgalesgors.lv

Saziņai: Latgales vēstniecība GORS Rēzekne, Pils iela 4. Tālr.: +371 64633303.