Aicina piedalīties Eiropas kultūras mantojuma dienā Preiļos

Preiļu novadā tāpat kā citviet Eiropā 9. maijā tiks atzīmēta Eiropas kultūras mantojuma diena, aicinām apmeklēt pasākumu Preiļu parka kapelā.

Šis gads Eiropai un tās kultūras mantojumam ir simboliski un vēsturiski nozīmīgs, tādēļ, lai mudinātu atklāt un iepazīt Eiropas kultūras mantojumu un stiprinātu piederības izjūtu kopīgai Eiropas telpai, 2018.gads ir pasludināts par Eiropas Kultūras mantojuma gadu. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir viens no nozīmīgākajiem ikgadējiem notikumiem kultūras mantojuma jomā Eiropā, kuru laikā norisinās ap piecdesmit tūkstoši pasākumu, kas pulcē ap trīsdesmit miljonus apmeklētāju piecdesmit valstīs. Latvijā Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi būs veltīti Latvijas Republikas dibināšanai un attīstībai.

Aicinām atzīmēt Eiropas Kultūras mantojuma dienu Preiļos un iepazīt mūsu puses vēsturisko lepnumu – Preiļu muižas kompleksu un parku. 9.maijā plkst.12 interesenti aicināti doties uz Preiļu muižas kapelu, kurai pagājušajā gadā tika atzīmēta jau 200.jubileja. Kapelā Jūs sagaidīs Preiļu pils Baltā un Melnā dāma, kas iepazīstinās ar Preiļu pils un parka vēsturi un leģendām. Ikviens ir aicināts izmēģināt grāfu Borhu spēli – lielformāta šahu, kas ir spēlējams brīvā dabā, un kuru šajā tūrisma sezonā ir iegādājies Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs.
Preiļu vēsture ir cieši saistīta ar grāfiem Borhiem, kuru atstātais kultūrvēsturiskais mantojums – Preiļu muižas komplekss un parks ir viens no lielākajiem mūsu puses vēsturiskais lepnumiem arī mūsdienās. Savulaik, 1382. gadā, Preiļi nonākuši grāfu Borhu īpašumā, kurus arī uzskata par pilsētas dibinātājiem, jo tā piecsimt gadu garumā piederējusi šai dzimtai, kurai ir nozīmīga loma Preiļu pilsētas un novada vēsturē. Borhi pieder pie vecākajām dižciltīgo dzimtām Eiropā. Preiļu muižas parks un pils ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tā datējums ir 19.gs.pirmais ceturksnis. Parka projektēšanas un celtniecības darbus grāfa Borha ģimenei ap 1806.-1865.gadu veica itāļu arhitekts Macoti.

Aicinām apmeklēt Preiļu parku arī citā laikā, kā arī doties izzinošās ekskursijās gida pavadībā. Ekskursijas var pieteikt Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā (tel. 65322731, 26056076) un Tūrisma informācijas centrā (tel.65322041, 29116431).

Informāciju sagatavoja:
Iveta Šņepste,
Preiļu novada TIC vadītāja