34. Bērnu un jauniešu folkloras svētki “Pulkā eimu, pulkā teku” Līvānos

19. un 20. maijā aicinām uz 34. Bērnu un jauniešu folkloras svētkiem Pulkā eimu, pulkā teku 2018  (PEPT) Līvānos. Šogad, dziedot, dejojot, muzicējot, stāstot stāstus un piedaloties interaktīvās darbnīcās, īpaši tiks izzinātas latviešu kāzu tradīcijas. Svētku notikumos ieeja ir bez maksas.

Bērnu un jauniešu folkloras kopas ik gadu izzina kādu no tautas tradīcijām, kas ir veltīta konkrētai tēmai. 2018. gadā dalībnieki turpināja pētīt tēmu “Zinu, zinu tēva sētu”, padziļināti izzinot latviešu kāzu tradīcijas. Piedaloties gandrīz 1500 dalībniekiem no visiem Latvijas novadiem, svētku koncerti un norises ļaus iepazīt Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma daudzpusīgumu un Latvijas folkloras kopu devumu tā iedzīvināšanā šodien.

Svētki Līvānos ir plašākas PEPT programmas noslēguma sarīkojums nacionālā līmenī. Dalībnieki visa mācību gada garumā ir apguvuši dziesmas, dejas, rotaļas un stāstus, piedaloties PEPT programmas notikumos – tradicionālās dziedāšanas konkursā “Dziesmu dziedu, kāda bija 2018”, tradicionālās muzicēšanas konkursā “Klaberjakte 2018”, tradicionālās dejošanas konkursā “Vedam danci 2018”, stāstnieku festivālā „Ziv zup’ 2018” un stāstnieku konkursā “Anekdošu virpulis 2018”, kā arī reģionālajos folkloras kopu sarīkojumos.

Svētku atklāšanas koncerts „Vysi muni gosti beja” notiks sestdien, 19. maijā, plkst. 11.00  pie Līvānu novada Kultūras centra. Savukārt plkst. 16.00 vienlaikus trīs pilsētas vietās notiks PEPT folkloras konkursu gada uzvarētāju koncerti – Līvānu novada Kultūras centrā,  Līvānu Sv. Miķeļa katoļu baznīcā un Līvānu luterāņu baznīcā. Sestdien svētku dalībnieki piedalīsies arī interaktīvās darbnīcās, kas tiek veidotas sadarbībā ar vietējiem amata meistariem un kāzu tradīciju lietpratējiem.

20. maijā plkst. 10.30 svētku dalībnieki dosies gājienā uz Latgales mākslas un amatniecības centru, kur notiks svētku noslēguma Novadu koncerts „Kā tur bija, tā tur bija cīrulīša kāziņās”. Katrs novads, apvienojot tā folkloras kopas, sniegs savu programmu koncertā.

Pulkā eimu, pulkā teku ir nemateriālā kultūras mantojuma apgūšanas programma, kuras galvenais uzdevums ir aktualizēt paaudzēs krātā mantojuma – īpaši nemateriālais kultūras mantojuma: prasmju, iemaņu, stāstu, dziesmu, melodiju, deju, ēdienu recepšu un dzīves gudrību pielietojuma iespējas šodien, šeit un tagad katram no mums, atbildīgi saglabāt un attīstīt, nododot tālāk. Nemateriālais kultūras mantojums tiek apgūts dažādos folkloras žanros.

PEPT Nacionālo sarīkojumu organizē Valsts Izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar kultūras biedrību APRIKA.

Atbalstītāji: Valsts kultūrkapitāla fonds, Līvānu novada pašvaldība, AS „Latvijas valsts meži” un MammaDaba.

Tuvojoties pasākuma norisei, tiks sniegta plašāka informācija par svētku programmu. Sekojiet līdzi jaunākajai informācijai. Vairāk: www.facebook.com/PEPTlvwww.pept.lv.

Autovadītāju un Domes ielas dārzkopības kooperatīva iedzīvotāju ievērībai!

Bērnu un jauniešu folkloras kopu nacionālā sarīkojuma “Pulkā eimu, pulkā teku” laikā 2018.gada 19. maijā un 20. maijā tiks ierobežota autotransporta kustību sekojošās vietās Līvānu pilsētā (shēma):

  • Daugavpils ielas pagarinājumu slēgt autotransporta kustībai uz pasākumu norises laiku no 19.05.2018. pl. 7.30 līdz 20.05.2018. pl.15.00 no Daugavpils ielas krustojuma ar Kurzemes ielu (zīme 301 “Iebraukt aizliegts”) līdz Daugavpils ielas pagarinājuma krustojumam ar Rīgas ielu 105 un Rīgas 101 (zīme 301 “Iebraukt aizliegts”).
  • Uz svētku gājiena laiku 20.05.2018. no pl.10.25 līdz pl.10.45 slēgt autotransporta kustību vienā (labajā) braukšanas joslā virzienā Rīga – Daugavpils Rīgas ielas posmā no Līvānu novada Kultūras centra (Rīgas iela 105) līdz Rīgas ielas krustojumam ar Domes ielu. Un ierobežot autotransporta satiksmi Domes ielā uz minētā gājiena laiku posmā no Domes ielas krustojuma ar Rīgas ielu līdz Domes ielas krustojumam ar Zaļo ielu (zīme 301 “Iebraukt aizliegts”).
  • Domes ielas posmā no krustojuma ar Zaļo ielu slēgt autotransporta kustību uz pasākumu norises laiku no 20.05.2018. pl. 8.30 līdz pl.15.00.

Līvānu novada dome aicina autovadītājus šajās dienās būt ļoti uzmanīgiem, jo pilsētā būs ļoti liels skaits bērnu un jauniešu.