XV Ziņģētāju un stāstnieku vakars “Mājas” Viļānos

Sestdien, 11. februārī plkst. 15.00 Viļānu kultūras namā (Kultūras laukumā 2, Viļānos) aicinām uz XV Ziņģētāju un stāstnieku vakaru, šogad pasākuma tēma ir “Mājas”!

 

Tradicionāli februāra otrajā sestdienā Viļānos pulcējas ziņģētāji un stāstnieki, lai vakara gaitā izdziedātu no paaudzes paaudzē mantotās ziņģes un izstāstītu nopietnus un smieklīgus notikumus no dzīves. Katru gadu ir izvēlēta konkrēta tēma, šogad – “Mājas”, kas sasaista kopā muzikantus un stāstniekus.

Šogad ir kuplāks stāstnieku skaits – pasākumā pieteikušās 4 stāstnieces no Jaunlaicenes, viena stāstniece no Preiļiem, viena no Lubānas novada Indrānu pagasta, Rēzeknes novada Audriņiem un Mazsalacas novada Sēļu pagasta.

Ziņģēt Viļānos ieradīsies 13 kolektīvi no dažādiem Latvijas novadiem: Murmastienes kultūras nama folkloras kopa (Varakļānu novads), Barkavas folkloras kopa “Madava” (Madonas novads), Jaunlaicenes folkloras kopa “Putnis” (Alūksnes novads), Nagļu folkloras kopa “Skreine” (Rēzeknes novads), Meirānu tautas nama tradīciju kopa “Sietiņš” (Lubānas novads), Lizuma lauku kapela (Gulbenes novads), Rūjienas kultūras nama kapela “Rūvenas aure” (Rūjienas novads), Izvaltas tautas nama apvienotais sieviešu un vīru ansamblis (Krāslavas novads), Viļānu kultūras nama kapela “Bumburneicys” un Dekšāru pagasta kapela “Sovejī”(Viļānu novads), Sēļu pagasta folkloras kopa un Tautas mūzikas kopa “Sēļu muižas muzikanti” (Mazsalacas novads).

Ik gadu īpaši gaidīti ir viesi no kaimiņvalstīm – šogad Viļānos ciemosies lietuviešu kapela “Smalvų” no Zarasai.

Kā ierasts, pasākuma laikā dalībnieki vērtēs viens otru un atkal noteiks gada labākos stāstniekus un ziņģētājus, tāpat vērtēšanā iesaistīties aicināti arī skatītāji, nosakot savus favorītus, protams, būs arī organizatoru un sponsoru simpātiju balvas.

Ziņģētāju un stāstnieku vakars nu jau ir kļuvis par Baltijas valstu tradicionālo kultūru popularizējošo festivālu, jo katru gadu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ziņģētāji ciemojas viens pie otra, piesaistot aizvien jaunus interesentus un daloties pieredzē gan starp Latvijas novadu, gan ārvalstu ziņģētājiem un stāstniekiem. Festivāls sekmē ziņģu un stāstāmās folkloras aktualitāti mūsdienu kultūras dzīvē, veicina tautas tradīciju saglabāšanu un pārmantojamību, nodrošinot izglītošanas un pieredzes apmaiņas procesu.

Pirmo reizi ziņģētāju vakars notika 2003. gadā Madonas rajona Barkavā.
Pagājušajā gadā Ziņģētāju un stāstnieku festivāla tēma bija “Katram prieki krājas…”, 2015. gadā “Satikšanās un patikšanās”, 2014. gadā “Krogus dziesmas un stāsti”, 2013. gadā “Ģimenes godi”, 2012. gadā “Dziedāsim to skaisto ziņģi un stāstīsim to labāko stāstu”, 2011. gadā “Dziedāsim to riņķa dziesmu…”

PROGRAMMA
XV Ziņģētāju un stāstnieku vakars “Mājas”
2017. gada 11. februārī Viļānu kultūras namā (Kultūras laukumā 2, Viļānos)

15.00–18.00 Ziņģētāju un stāstnieku koncerts
18.30–19.15 Ziņģē kapela “Smalvų” no Zarasai, Lietuva (viesi nepiedalās konkursā).
Ziņģē un stāsta 2016. gada festivāla vislabākie ziņģētāji un vislabākais stāstnieks (nepiedalās šī gada konkursā, bet piedalās izvērtēšanā)
19.15–19.45 Sumināšana
19.45 Danči

Sīkāka informācija par pasākumu:
Iveta Dukaļska, Tautas muzikantu biedrības valdes priekšsēdētāja, tālr. 29167594