Valsts svētkos pasniegtas Latgales reģiona uzņēmēju gada balvas

Šogad jau ceturto gadu Valsts svētku pasākumu laikā Latgales plānošanas reģiona Attīstības padome godināja Latgales reģiona uzņēmēju gada balvas laureātus, pasniedzot apbalvojumus piecās nominācijās – Lielākais nodokļu maksātājs, Lielākais darba devējs, Sociāli atbildīgs uzņēmums, Gada lauksaimnieks un Gada jaunais komersants.

“Šī balva, ir iespēja pateikties uzņēmējiem, kas ne tikai nodrošina darba vietas reģiona iedzīvotājiem un godprātīgi maksā nodokļus, bet arī rod iespēju atbalstīt un līdzdarboties savu pašvaldību attīstībā,” uzsver Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs, Krāslavas novada pašvaldības vadītājs Gunārs Upenieks.

Nominācijā “Lielākais nodokļu maksātājs” balva šogad piešķirta AS “Latvijas Maiznieks” no Daugavpils;

nominācijā “Lielākais darba devējs” balva pasniegta Rēzeknes SEZ SIA “Verems”;

nominācijā “Sociāli atbildīgs uzņēmums” balva piešķirta SIA “IV Plus” no Krāslavas;

nominācijā “Gada lauksaimnieks” balva piešķirta SIA “Dubiki” no Daugavpils novada;

nominācijā “Jaunais komersants 2017” balva šogad SIA “H & H” no Daugavpils novada.

Latgales Plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs (LUC) konkursu izsludināja šā gada oktobrī. Tā mērķis ir apzināt un godināt Latgales plānošanas reģiona uzņēmējus, kuri aktīvi un godprātīgi darbojas savā nozarē, sekmē uzņēmējdarbības vides attīstību Latgales reģionā, veicina Latgales uzņēmēju atpazīstamību, popularizē labas uzņēmējdarbības prakses piemērus. Pretendentus apbalvojumiem varēja pieteikt iedzīvotāji, organizācijas, uzņēmumu kolektīvi, komersanti, biedrības, iestādes un pašvaldības.

Šogad konkursā tika pieteikti 21 Latgales uzņēmums, tajā skaitā gan komercsabiedrības, gan zemnieku saimniecības. Daži no pretendentiem tika pieteikti vairākās nominācijās vienlaicīgi. Lielu daļu konkursa pieteikuma anketu iesniedza reģiona pašvaldības. Visvairāk nominantu tika pieteikts nominācijās “Sociāli atbildīgs uzņēmums”, “Gada lauksaimnieks”.

Apbalvojumi Latgales reģiona uzņēmumiem tika pasniegti Latvijas Republikas 99. gadadienas svinīgajos sarīkojumos 2017. gada 17.un 18. novembrī Daugavpilī, Daugavpils novadā un Preiļos.

Plašāka informācija par apbalvotajiem uzņēmumiem atrodala Latgales plānošanas reģiona internet vietnē: www.lpr.gov.lv

Īss ieskats par balvas laureātiem:

AS “Latvijas Maiznieks”ir sociāli atbildīgs uzņēmums, kurā nodarbināti 250 darbinieki un pēc 2016.gada rezultātiem saņēma atzinības rakstu no LR Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta nominācijā “2016.gada lielākais nodokļu maksātājs Latgales plānošanas reģionā vidējo nodokļu maksātāju grupā (komercsabiedrība)”kopējie maksājumi valsts budžetā sastāda: 3 266 160 EUR.

RSEZ SIA VEREMS pēc 2016. gada datiem nodokļos samaksāja 2,2 miljoni Eiro (apgrozījums  “VEREMS” RSEZ SIA – 32 milj. eiro) un nodarbināja 333 darbiniekus. Pēdējos 5 gados uzņēmums veicis ilgtermiņa investīcijas  13,9 milj.eiro apjomā. Jāuzsver, ka bērza saplākšņa ražotājs “VEREMS” RSEZ SIA konkursā “Rēzeknes novada uzņēmējs 2016” saņēma apbalvojumu nominācijā “Gada kultūras mecenāts”. Apbalvojums tika pasniegts augsti novērtējot uzņēmuma sniegto ieguldījumu Rēzeknes novada kultūras dzīves attīstībā. Uzņēmums “VEREMS” RSEZ SIA Rēzeknes novadā darbojas jau vairāk nekā 20 gadus un ir lielākais uzņēmums Rēzeknes SEZ.

Uzņēmuma SIA “IV Plus” galvenā darbības joma ir šūšanas pakalpojumu sniegšana profesionālo darba apģērbu un aizsargapģērbu, kā arī bērnu jaku un kombinezonu ražošanā. Uzņēmuma kopējā jauda ir ap 52 tūkst. izstrādājumu gadā, kas tiek eksportēti galvenokārt uz Igauniju un Norvēģiju. Pašlaik uzņēmumā nodarbināti 55 darbinieki (no tiem 3 darbinieki ar invaliditāti un 2 jaunieši), kas ir par 6 darbiniekiem vairāk nekā gada sākumā. SIA “IV Plus” veiksmīgi sadarbojas ar Latgales plānošanas reģionu, kā vienam no pirmajiem reģionā ir piešķirts Latgales SEZ komersanta statuss. SIA “IV Plus” 2016.gada nogalē atbalstīja Krāslavas novada domes rīkoto pasākumu “Krāslavas novada uzņēmējs 2016”, palīdzot sagatavot un novadīt tērpu demonstrēšanu šajā pasākumā.

Ģimenes uzņēmums“Dubiki” , kas reģistrēts un darbojas Daugavpils novada teritorijā lauksaimniecības sektorā, 2016.gadā sasniedzis vislabākos rezultātus. Nodarbinot 61 darbinieku, tas Neto apgrozījuma ziņā pērn sasniedza 3 237 340 EUR, un valsts budžetā iemaksājis 180 970 EUR. Uzņēmums nodarbojas ar gaļas produktu ražošanu un tirdzniecību, kuru izejvielas iegūtas no savas zemnieku saimniecības “Ostrovi”, kā arī Latgales reģiona ražotājiem. Uzņēmuma produkcija pazīstama ne tikai Daugavpils apkaimē, bet arī ārzemēs: Vācijā, Lielbritānijā, Igaunijā u.c.

SIA “H & H” darbojas Daugavpils novada Sventē kopš 2015.gada beigām. Viesu nama “Rudzupuķes” īpašniece Inga Cazova, atgriežoties pēc 10 gadu gūtas pieredzes Lielbritānijā, nu iegulda gūtās zināšanas lai uzņēmuma politika būtu draudzīga gan vietējiem iedzīvotājiem, gan viesiem. Lai izveidotu uzņēmumu, sākumā tika investēti teju 200 tk EUR. Šogad, lai labiekārtotu uzņēmumam pieguļošas teritorijas, tika iesniegts projekts LEADER+ programmā. Tūrisma sezonas laikā SIA nodarbināja 6 darbiniekus.