Steidziet apmeklēt Krāslavā nebijušas izstādes

Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā svinīgi atklātas divas izstādes – Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja un Latvijas Sarkanā Krusta ceļojošā izstāde „Latvijas Sarkanais Krusts”un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja sagatavotā izstāde „Latviešu mediķi 1. pasaules karā un brīvības cīņās”. Pasākumu ar notikumam pieskaņotām dziesmām bagātināja Krāslavas Kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis „Noktirne” Ritas Andrejevas vadībā.

Klātesošos uzrunāja divi tāli ciemiņi no Rīgas. Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) ģenerālsekretārs Uldis Līkops atgādināja, ka LSK dibināts 1918. gada 20. novembrī un nākamgad svinēs savu simtgadi. Ceļojošā izstāde jau pabijusi kādās 25 vietās Latvijā, tā būs arī skatāma Valkā, Ogrē un Cēsīs. Nākamgad atgriezīsies Rīgā, Medicīnas muzejā, kur tiks atklāta simtgades izstāde, kas tiks papildināta ar jaunieguvumiem. Uldis Līkops īsi pastāstīja par LSK vēsturi un uzsvēra, ka organizācija neradās tukšā vietā. Latvijas Sarkanais Krusts dzīvoja un auga kopā ar Latvijas valsti, tās iedzīvotājiem, un pārdzīvoja visas pārmaiņas.

Otrs ciemiņš, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja Medicīnas vēstures izpētes un ekspozīciju darba nodaļas vadītājs Mārtiņš Vesperis, norādīja, ka šīs izstādes ir neatkarīgas, tajā pašā laikā abas ir cieši saistītas, jo Krievijas Sarkanais Krusts aktīvi darbojās 1. pasaules kara notikumu iespaidā. Pašos pirmsākumos, 1918. un 1919. gados, Latvijas Sarkanais Krusts rūpējās par karā ievainotajiem, tikai vēlāk tas pievērsās civiliedzīvotājiem un viņu problēmām. Viesis īsi pastāstīja par izstāžu unikālākajiem eksemplāriem. Interesenti varēja uzdot jautājumus abiem ciemiņiem personīgi un saņemt atbildes.

Juris Roga, autora foto