Saskata iespēju jau tagad īstenot ierosinājumu par norādēm un zīmēm arī latgaliski

Foto: Ivars Soikāns

Vairāki priekšlikumi saistībā ar Latgales izaugsmi varētu tikt īstenoti jau tagad, piemēram, ierosinājums par norādēm un zīmēm arī latgaliski, uzskata Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma.

Komisija šodien apsprieda Latgales attīstības programmu kontekstā ar sociāliem, kultūras un izglītības jautājumiem. Straujuma pēc komisijas sēdes aģentūrai LETA sacīja, ka vairāki no priekšlikumiem šajā jomā varētu tikt risināti jau tagad, piemēram, par norādēm latgaliski, par latgaliešu rakstu valodas mācībām un citi. Viņā arī akcentēja – būtiski ir tas, ka izveidota Latgales sadarbības padome, kur kopā būtu jāstrādā nevalstiskajam sektoram un pašvaldībām.

Komisija iepriekš diskutēja par tautsaimniecības jautājumiem, bet nākamreiz plāno runāt par latgaliešu rakstu valodas lietojumu un statusu.

Latgales reģiona pārstāvji komisijas sēdē uzsvēra, ka ir nepieciešama valsts ilgtermiņa politikas izstrāde Latgales attīstībai, kurā jāaptver daudzas jomas, uzsverot valodas jautājuma nozīmi. Latgalē būtu jāatgriežas pie vēsturiskajiem latgaliskajiem nosaukumiem un vietvārdiem, uzstādot attiecīgas ceļa zīmes un norādes arī latgaliski. Tam būtu nepieciešama atbalsta sistēmas izveide pašvaldībām, kā arī valodas konsultanta piesaiste.

Tāpat būtu jānodrošina vietējai situācijai atbilstošu latgaliešu rakstu valodas vai novadmācības stundu skaitu visos izglītības posmos un līmeņos, bet skolu tīklu optimizācijas plāna īstenošanā svarīgi atbalstīt «paraugskolu izveidi», kurā viena no mācību valodām būtu latgaliešu rakstu valoda. Nepieciešams atbalstīt arī pētījumu veikšanu, kā arī nodrošināt finansējumu kultūras pasākumiem, latgaliešu kultūras saglabāšanai un popularizēšanai.

Reģiona pārstāvji arī mudina nodrošināt Latgales teritorijā nodrošināt Latvijas mediju pieejamību, kā arī radīt apstākļus, lai sabiedriskajos medijos būtu pieejami raidījumi latgaliešu rakstu valodā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji komisijas sēdē informēja par dažādiem rīcības plānā Latgales reģiona izaugsmei plānotajiem pasākumiem. Piemēram, iecerēts atbalsts nevalstiskām organizācijām reģionos, kā arī Valsts kultūrkapitāla mērķprogramma mākslas pieejamības nodrošināšanai reģionos, kā arī latgaliešu valodas pareizrakstības rīks. Tāpat iecerēts atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai, plānota valsts pētījumu programma latviešu valodai, kurā iekļauta latgaliešu rakstu valodas izpēte. Paredzēti arī citu nozaru pasākumi.

Informācija: LETA