Preiļus apmeklē ASV vēstniecības Latvijā pārstāvji

7. augustā Preiļus darba vizītē apmeklēja ASV vēstniecības Latvijā pārstāvji – Politikas un ekonomikas nodaļas vadītāja vietniece Mišela Azevedo (Mizhelle Azevedo) un Politikas un ekonomikas nodaļas politikas speciālists Mārtiņš Spravņiks.

Tā kā Mišela Azevedo tikai pirms nedēļas ieradusies Latvijā, un turpmāko trīs gadu laikā Politikas un ekonomikas nodaļas vadītāja vietniece plāno daudz laika veltīt darbam ar Latgales pašvaldībām, vizītes mērķis bija iepazīties ar vienu no Latgales pašvaldībām. Kā pirmais tika izvēlēts Preiļu novads, lai gūtu ieskatu novada šodienas dzīvē, attīstības plānos un pārrunātu turpmākās sadarbības iespējas.

Preiļu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Juris Želvis un domes speciālisti vēstniecības pārstāvjus iepazīstināja ar novada ekonomisko situāciju, realizētajiem projektiem, attīstības iespējām. Sarunā piedalījās Preiļu novada domes deputāte Nadežda Hļebņikova. Mišelu Azevedo interesēja jautājumi par pilsētas vēsturi, par jauniešu dzīvi novadā, tika pārrunāts par Preiļu novadu Latgales reģiona un visas Latvijas kontekstā.

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja apmeklējuma laikā viesi ar lielu interesi apskatīja muzeja ekspozīciju un klausījās muzeja vadītājas Teklas Bekešas stāstījumā par pilsētas un  novada vēsturi, mūsu puses aktīvajiem cilvēkiem. Vēstniecības pārstāvji apmeklēja Holokausta upuru piemiņas memoriālu, pieminekli politiski represētajiem.

Ar Preiļu Galvenās bibliotēkas darbu ciemiņus iepazīstināja bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina, un jau tuvākajā nākotnē bibliotēkas apmeklētāji varēs skatīt divas ASV vēstniecības piedāvātās izstādes, kas dos plašāku priekšstatu par dzīvi ASV.

Viesi apskatīja Preiļu pils renovācijas gaitu, P.Čerņavska mājā – muzejā Raivo Andersona pavadībā guva ieskatu par podniecības sākumiem Latgalē, bet Mišela Azevedo ar sajūsmu pati izmēģināja virpošana procesu.

Vizītes noslēgumā ASV vēstniecības pārstāvji apmeklēja Preiļu Romas katoļu baznīcu, klausījās dekāna Jāņa Stepiņa stāstījumu par baznīcas vēsturi un draudzes darbību, baznīcas ciešo sadarbību ar pašvaldību.

Maija Paegle,
Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Fotogalerija: ASV vēstniecības pārstāvju vizīte Preiļos /foto: Maija Paegle/